Türkiye 32. Fotoğraf Şöleni ve Kongresi'ne Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye 32. Fotoğraf Şöleni ve Kongresi'ne Ev Sahipliği Yapıyor

Türkiye 32. Fotoğraf Şöleni ve Kongresi\'ne Ev Sahipliği Yapıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Bugünlerde insanlığın yaşadığı büyük dramlarda, sözün bittiği yerde, analizin bittiği yerde; örneğin Gazze’de, örneğin Halep’te, örneğin Myanmar’da ne olup bittiğini bir fotoğrafçının tek bir karesi bütün insanlığa öğretmektedir” dedi.

02.09.2014 23:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Bugünlerde insanlığın yaşadığı büyük dramlarda, sözün bittiği yerde, analizin bittiği yerde; örneğin Gazze'de, örneğin Halep'te, örneğin Myanmar'da ne olup bittiğini bir fotoğrafçının tek bir karesi bütün insanlığa öğretmektedir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Uluslararası Fotoğraf Şöleni ve Siyah Beyaz Bienali Sergisi'nin açılışına katıldı. Bakan Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, Gandhi'nin "Herkesin eşitliğine inanırım ama muhabirler ve fotoğrafçılar müstesna" sözünü anımsatarak, bugün insanoğlunun dünyayı anlamasında fotoğrafçıların ayrıcalıklı bir yeri olduğunu vurguladı. Sanatın duyguların dışa vurum mecrası olduğunu kaydeden Çelik, "Sanat dallarının en gençlerinden ama en seçkinlerinden olan fotoğraf, hedef kitlesi ve çoğu zaman nesnesi insanlık olan kendi kurgusu ve öğeleriyle özgün, canlı sürekli gelişen ve zenginleşen evrensel bir dil oluşturmuştur. Gandhi'nin 'Herkesin eşitliğine inanırım ama muhabirler ve fotoğrafçılar müstesna' demesi gibi bugün dünyayı anlamamızda fotoğrafçıların ayrıcalıklı bir yeri vardır. Fotoğrafın dünyasına girdiğimizde, fotoğrafla daha çok temas ettiğimizde ne kadar seçkin bir dil olduğunu her zaman daha çok fark ediyoruz. Hayalini çizen ressam gibi, duygularını notalara döken müzisyen gibi, düşüncelerini mısralarla aktaran şair gibi, fotoğrafçı tamamen kendinden öte bir objenin, tamamen kendinden özgür duruşunu, ruhunu ve yansıttıklarını elindeki makinenin teknik imkanları dışında bir iradesi olmadan yakalama çabasındadır. Savaş anında vurulup yere düşerken özgürlük işareti yapan bir gencin ya da ihtiyar bir dedenin bayramda elini öpmeye gelen torunlarına bakarken içinde yaşadığı inanılmaz duyguları fotoğrafla kavrayabiliyoruz. Bugünlerde insanlığın yaşadığı büyük dramlarda, sözün bittiği yerde, analizin bittiği yerde örneğin Gazze'de, örneğin Halep'te, örneğin Myanmar'da ne olup bittiğini bir fotoğrafçının tek bir karesi bütün insanlığa öğretmektedir. Bu açıdan fotoğraf sanatçısı; barışı, savaşı, vatanı, hasreti, bir çiftçiyi, avına koşan ya da avlanmaktan kaçan bir hayvanın kalp ritmini, rengi, ışığı, suyu, kuraklığı ya da bolluğu tasvir eden, doğayı, tarihin bize bıraktığı mirası, şehrin sükunetini ve karmaşasını ve nicelerini gerçekliğin içinden bize yansıtmaktadır" ifadelerini kullandı.

"SİZ BİR KİŞİYİ SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFLADIĞINIZDA O KİŞİNİN RUHUNUN FOTOĞRAFINI ÇEKMİŞ OLURSUNUZ"

Siyah beyaz fotoğrafların önemini vurgulayan Çelik, "Bu akşamın ana teması olan siyah-beyaz fotoğrafın fotoğraf sanatında kuşkusuz ayrı bir yeri var. Renklerin yoğunluğundan sıyrılarak onların arkasındaki öze daha hızlı bir şekilde odaklanmamıza vesile olan resimlerdir siyah beyaz fotoğraflar. Aslında siyah-beyaz fotoğraf deyince aklımıza çoğu kez arşivdeki fotoğraflar geliyor. Herkesin ulaşamadığı ve makinenin karşısında herkesin gerçekçi durduğu daha kıymetli fotoğraflar geliyor aklımıza. Bu anlamda siyah-beyaz fotoğraf var olduğundan beri sanki gerçekliği yansıtan özel bir kaynak olmuştur bizim için. Ted Grant'ın dediği gibi 'Siz bir kişinin renkli fotoğrafını çektiğinizde onun elbiselerini, eşyalarını fotoğraflarsınız. Fakat siz bir kişiyi siyah-beyaz fotoğrafladığınızda o kişinin ruhunun fotoğrafını çekmiş olursunuz.' Kısacası siyah-beyaz fotoğraf bizim ümitlerimizi, gerilimlerimizi, neşemizi ve gerçekliğimizi en şeffaf bir şekilde yansıtabilmesi bakımında özgün bir değere sahiptir. Bu bakımdan bu akşamki serginin siyah-beyaz fotoğraflardan oluşmasını daha da bir önemsiyoruz" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ UZUN VADEDE YENİ TRENDLERİ TAKİP EDEREK TANITIM STRATEJİMİZE TEMEL OLUŞTURACAK YENİ VERİLERİ ÜRETMEK"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın fotoğrafçılık çalışmaları hakkında bilgiler veren Çelik, "Türk fotoğraf sanatının gelişmesi ve bu sanat dalının yaygınlaşmasını sağlamak, fotoğraf sanatçılarının özgün ve yaratıcı çalışmalarını destekleyerek onları yüreklendirmek, gerektiğinde uluslararası ortamlarda ülkemizi temsil edecek nitelikte fotoğraf sergileri açmak ve sergilenen eserlerin sanatseverlerle paylaşılmasını sağlamak amacıyla Devlet Fotoğraf Yarışması düzenliyoruz. Bu sene 16'ncısı gerçekleştirilecek olan, iki yılda bir düzenlenen yarışmayla ülkemiz fotoğraf sanatının gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. İletişimin tüm dünyada artık görsel bir medya ile gerçekleştiği aşikardır. Fotoğraf görsel iletişimin en yaygın olarak kullanıldığı alandır. Bugün cep telefonları da dahil olmak üzere her an milyarlarca fotoğraf üretilmektedir. Bakanlığımızda bunun bilincinde olarak ülke tanıtım kaynaklarını ağırlıklı olarak dijital ve sosyal mecralara kaydırmıştır. Bu gelişmeler ışığında Bakanlık olarak 2014 yılında ilk kez tüm sosyal ve dijital mecraları kapsayan global bir imaj kampanyasına başladık. Hedefimiz dijital ve sosyal medya platformlarını en başarılı şekilde kullanan ülke olarak bilinmek, uzun vadede ise yeni trendleri takip ederek tanıtım stratejimize temel oluşturacak yeni verileri üretmektir" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, program sunucusunun "En son ne zaman fotoğraf çektiniz?" sorusuna, "Size bir sır vereceğim. Ben çocukluğum boyunca yazları kendi harçlığımı çıkarmak için bir işte çalıştım. ve 4-5 yaz boyunca çocukluğumda çalıştığım yer bir fotoğrafçıydı. Çocukken fotoğraf yapmayı öğrendim. O zamanlar Jupiter 2 diye bir makine vardı. Karanlık odada fotoğraf yaptım, sonra çeşmede suyun altında fotoğraf yıkadım. O zaman şimdiki gibi teknoloji yoktu. Kurutmak için asılıyordu iplere. O fotoğrafı iplere astım. Hatta fotoğrafın hızlı üretilmesi gerektiğinde onu vantilatörün önüne asıyorduk. Hızlı kurutsun diye vantilatör. Onları yaptım. Dolayısıyla ben 'En son ne zaman fotoğraf çektiniz?' sorusuna daha derinden çocukluktan fotoğrafçı birisi olarak cevap vermiş oldum" şeklinde cevap verdi.

Siyah Beyaz Bienali'nde bu yıl büyük ödül Bahreyn'e gitti. Bahreyn adına ödülü fotoğraf sanatçısı Shaikha Hanan Al Khalifa, Bakan Ömer Çelik'in elinden aldı. Daha sonra Bienal'e katılan fotoğraflardan oluşan sergiyi gezen Bakan Çelik, fotoğraflara ve çeken sanatçılara ilişkin bilgi aldı.

2012 yılında Singapur'da 31'incisi düzenlenen Fotoğraf Şöleni ve Kongresi'nde yapılan ve bir sonraki kongrenin ve şölenin yapılacağı ülkenin belirlendiği oylamayı güçlü rakiplerini geride bırakarak Türkiye kazanmıştı. Böylece Türkiye, dünyada "Fotoğraf Olimpiyatları" olarak bilinen yüzlerce fotoğraf sanatçısı ile delegenin katıldığı Uluslararası Fotoğraf Şöleni ve 32. Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) Kongresi'ne bu yıl ev sahipliği yapma hakkını elde etti. Türkiye, deklanşörün ustalarını Ankara ve Kapadokya olmak üzere iki durakta ağırlıyor. Fotoğraf alanındaki değerli fotoğraf sanatçıları bir hafta boyunca bu iki durakta Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini karelerine yansıtacaklar. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye 32. Fotoğraf Şöleni ve Kongresi'ne Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uraz Kaygılaroğlu, tepki çeken pozları için özür diledi
    17:11 Uraz Kaygılaroğlu, tepki çeken pozları için özür diledi

    Fotoğraf sanatçısı sevgilisi Sayna Soleimanpour'un ilk sergisi için kesik kadın başı figürüyle verdiği pozlar nedeniyle tepki çeken Uraz Kaygılaroğlu, sosyal medya hesabından yayınladığı özür metniyle durumu açıkladı. Kaygılaroğlu, amacının sevgilisinin sanat çalışmasına destek vermek olduğunu belirterek, rahatsızlık uyandırdığı için özür dilediğini ifade etti.

  • Tayfun Duygulu, Kerim Tekin'in doğum gününde duygusal paylaşım yaptı
    17:11 Tayfun Duygulu, Kerim Tekin'in doğum gününde duygusal paylaşım yaptı

    Şarkıcı Tayfun Duygulu, Kerim Tekin ile birlikte yazdığı 'Kar Beyazdır' şarkısının sözlerini hatırlatarak, geçmişe dönük bir fotoğraf paylaştı. Duygulu, duygusal bir mesajla Kerim Tekin'i doğum gününde anarken, hayranlarını da etkiledi.

  • AMD, Ryzen Pro 8000 ve 8040 Serisi İşlemcileri Tanıttı
    17:10 AMD, Ryzen Pro 8000 ve 8040 Serisi İşlemcileri Tanıttı

    AMD, Ryzen 8040 serisi mobil işlemcilerle yapay zeka işlevleri için büyük bir performans iyileştirme imkanı sundu. Şimdi ise aynı işlemcilerin Pro versiyonları ile karşımızda. Aynı zamanda AMD masaüstü için de yeni 8000 serisi Pro işlemcileri tanıttı. İşte yapay zeka entegrasyonu ile karşımıza çıkan yeni AMD Pro 8000 ve 8040 serisi işlemciler.

  • Samsung, 512 GB Kapasiteli USB Flash Bellekleri Duyurdu
    17:10 Samsung, 512 GB Kapasiteli USB Flash Bellekleri Duyurdu

    Samsung Electronics, BAR Plus ve FIT Plus USB 3.2 Gen 1 Flash bellek ailesine 512 GB kapasite seçeneği eklediğini duyurdu. Yüksek kapasite, hızlı veri aktarımı, geniş cihaz uyumluluğu ve güvenilirlik özellikleri ile dikkat çeken bu USB flash bellekler, kullanıcılara veri saklama ve yedekleme konusunda hızlı bir çözüm sunuyor. BAR Plus ve FIT Plus sürücüler, yüksek hız performansı, esnek uyumluluk ve dayanıklı tasarımlarıyla öne çıkıyor. Samsung'un beş yıllık sınırlı garanti ve beş aşamalı koruma özelliğiyle sunulan bu flash bellekler, Titan Grey veya Şampanya Gümüş seçeneklerinde 79.99 dolar fiyatla satışa sunulacak.

  • Kara Ağaç Destanı 8. bölümde neler olacak?
    17:10 Kara Ağaç Destanı 8. bölümde neler olacak?

    Ömer, Merdo'yu kurtarmak için çabalarına rağmen başarısız olur ve Merdo'nun erkene alınan idamı herkesi yıkar. Ömer, Latif Bey'e karşı savaş açar. Sultan, Ömer'in en büyük destekçisi olarak geçmişin karanlık sırlarını ortaya döker ve Latif Bey'e meydan okur. Celal Ağa, oğlunun isminin yazılı olduğu beşiği görünce sırrı çözmek için Asiye ve Naile'ye saldırır. Ayten için konaktaki karmaşa bir fırsattır. Asiye ile Raziye'nin çocuklarını ayırma planında beklenmedik bir gelişme yaşanır. Sultan'ın başına gelen olay her şeyi altüst eder ve Ömer hayati bir kararın eşiğinde sıkışıp kalır.

  • Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak
    17:10 Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Melek Karakaş'ın kalbi, karaciğeri ve böbrekleri nakil için alındı. Kazadan 3 gün önce organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın organları, farklı hastalara nakledilmek üzere Ankara, Bursa ve Çanakkale'ye gönderildi. Ailesi, Melek Karakaş'ın organ bağışı yaparak başkalarının hayatını kurtarmasının herkese örnek olmasını istedi.

  • Microsoft Store Güncellemesi ile Yeni Uygulamaları Keşfedin
    17:09 Microsoft Store Güncellemesi ile Yeni Uygulamaları Keşfedin

    Microsoft, Windows 11 ve yapay zeka çalışmalarının yanı sıra masaüstü uygulamalarını da ihmal etmiyor. Microsoft Store için yayınlanan yeni güncelleme ile kullanıcılar daha kolay bir şekilde yeni uygulama ve oyunlar keşfedebilecek.

  • Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X, T10F elektrikli sedanın satış tarihi, uygun fiyatlı B-SUV modeli Togg T8X ve firmanın Avrupa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu
    17:09 Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X, T10F elektrikli sedanın satış tarihi, uygun fiyatlı B-SUV modeli Togg T8X ve firmanın Avrupa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu

    Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X'in haziran-temmuz aylarında satışa sunulabileceğini, T10F sedanın satış tarihinin Mart 2025 - Nisan 2025 arasında olabileceğini ve uygun fiyatlı B-SUV modeli T8X'in de aynı dönemde tanıtılabileceğini açıkladı. Ayrıca Togg'un Avrupa'daki satış stratejisinin değiştiğini ve doğrudan Almanya, Fransa, İtalya gibi merkez ülkelere girmeyi planladığını belirtti.

  • Metin Akpınar'ın kızının annesinin film görüntüsü ortaya çıktı
    17:09 Metin Akpınar'ın kızının annesinin film görüntüsü ortaya çıktı

    Duayen oyuncu Metin Akpınar'ın evlilik dışı dünyaya gelen ikiz kızlarından biri olan Duygu Nebioğlu'nun annesi Suphiye Orancı'nın, İbrahim Tatlıses, Seda Sayan ve Şehnaz Dilan gibi oyuncuların yer aldığı 'Yorgun Perihan Savaş'lı, 'Yalan' ve Hülya Avşar'lı 'Aşıksın' filmlerinde rol aldığı ortaya çıktı. İbrahim Tatlıses'in ise Orancı'yı hatırlamadığı belirtildi.

  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.

  • İzmit'te bir market deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı
    17:08 İzmit'te bir market deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir marketin deposunda çıkan yangın, yakındaki binanın çatısına sıçradı. Yangın kısa sürede büyüdü ve kentin birçok noktasından görülecek kadar duman oluştu. İtfaiye, polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangın sırasında sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar etkili oldu. İzmit Belediyesine ait binaya da sıçrayan alevler, çok sayıda ekibin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında yaralanan olmazken, deponun zarar gördüğü belirtildi.


Advertisement