Türkiye-Almanya Tarım Yürütme Komitesi 21. Dönem Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Almanya Tarım Yürütme Komitesi 21. Dönem Toplantısı

Toplantıda, iki ülke için "tohumculuk ve organik tarım" yeni işbirliği alanları olarak belirlendi.

17.11.2014 20:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Almanya Tarım Yürütme Komitesi 21. Dönem Toplantısı'nda tohumculuk ve organik tarım gibi konular, iki ülke için yeni işbirliği alanları olarak belirlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İkili İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı koordinasyonunda organize edilen Türkiye ile Almanya Tarım Yürütme Komitesi 21. Dönem Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ile Almanya Federal Cumhuriyeti Gıda ve Tarım Bakanlığı Müsteşarı Dr. Robert Kloos toplantı tutanağını imzaladı.

İmza töreninde konuşan Mirmahmutoğulları, Türkiye ile Almanya'nın çok stratejik iki ülke olduğunu, 2013 rakamları ile 37,8 milyar dolarlık ticaret hacimlerinin bulunduğunu bildirdi.

Mirmahmutoğulları, iki ülkenin tarım konusundaki işbirliğini artırmaya yönelik daha vizyonel, üçüncü ülkeleri de kapsayıcı kısa, orta ve uzun vadeli planlar oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, "İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek yönünde samimiysek, vize sorununun da çözülmesi lazım" dedi.

Kloos da iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliklerinin daha da ileri götürülmesini önemsediğini belirterek, "Stratejik açıdan iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi son derece önemli. Uluslararası ticaret konusunda üçüncü ülkelerle işbirliklerinde tarıma bağlı olarak stratejik ortaklık yapılmasını ben de mümkün görüyorum" diye konuştu.

-Yeni işbirliği alanları

Toplantıda, hayvancılık ve hayvansal yan ürünler konusunda işbirliği ve bilgi alışverişinin artırılmasına karar verildi. Bitkisel üretim ve bitki sağlığı alanında tohumculuk, organik tarım gibi konular yeni işbirliği alanları olarak belirlendi.

Araştırma ve geliştirme alanında ise taraflar, süs bitkileri genetik materyali ve bitki çoğaltım metotları konusunda bilgi alışverişinde bulunma, hayvancılık, entegre zararlı yönetimi ve bahçe bitkileri araştırmaları konularında işbirliği ve ayrıca bağcılık ve sebzecilikte ıslah konularında bilgi ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirmeye karar verdi.

Bir sonraki tarım yürütme komitesi toplantısının 2015 yılında Berlin'de yapılması kararlaştırıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Almanya Tarım Yürütme Komitesi 21. Dönem Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement