Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Toplantısı

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlarının imza attığı ortak bildiride, taraflar arasında ulaştırma alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve üç ülkenin bu alandaki mevcut potansiyelinin tam manasıyla kullanılması amacıyla, "Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye" ulaştırma koridorunun oluşturulması hususunun değerlendirildiği belirtildi.

28.08.2015 19:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlarının imza attığı ortak bildiride, taraflar arasında ulaştırma alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve üç ülkenin bu alandaki mevcut potansiyelinin tam manasıyla kullanılması amacıyla, "Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye" ulaştırma koridorunun oluşturulması hususunun değerlendirildiği belirtildi.

Regnum Carya Otel'de gerçekleşen Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ardından ortak bildiri imzalandı. Bildiride, tarafların daha önceki toplantılarda imza altına alınan konularda kaydedilen gelişmeleri değerlendirdiği ve Cumhurbaşkanları düzeyinde Türkmenistan'da ekim ayında yapılacak zirve toplantısının hazırlıklarını ele aldığı ifade edildi.

Üç ülkenin bölgesel barış ve istikrarın tesisi yönünde kendilerine yeni sorumluluklar yüklenmiş olduğunun bilinciyle, mevcut işbirliğinin derinleştirilmesi yönünde çaba göstermeye devam edeceklerini beyan ettiği vurgulanan bildiride, küresel ve bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi amacıyla başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası ve bölgesel kuruluşlarda mevcut yakın ve verimli işbirliğinin derinleştirilmesi ve bu kuruluşlarda adaylıklarının karşılıklı olarak desteklenmesi yönündeki tutumlarını sürdüreceğinin altı çizildi. Bildiride, şöyle denildi:

"Toplantıda taraflar, terörün her şekli ve türü ile mücadele alanındaki uluslararası işbirliğinin büyük önem taşıdığını, hoşgörüye dayalı ve çok kültürlü tarihsel birikimleriyle medeniyetler arası diyalog gayretlerine aktif destek verdiklerini; ayrıca, İslam karşıtlığı, ırkçılık ve diğer her türlü ayrımcılıkla mücadeleyi sürdürme konusundaki kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

Ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için derin ve kapsamlı bir işbirliği tesis edilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılması yönünde ortak beklentilerini kaydetmişlerdir. Bu bağlamda, karşılıklı yatırımların artırılması doğrultusunda, üç ülkenin kamu ve özel sektörleri arasındaki işbirliğini geliştirmeye ve karşılıklı bilgi değişimini sürdürmeye hazır olduklarını belirtmişlerdir."

-Enerji vurgusu

Enerji alanında ortaya konacak işbirliğinin küresel ve bölgesel barış ve istikrara katkı sağlayacağı belirtilen ortak bildiride, Türkmen ve Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve uluslararası piyasalara sevk edilmesinin önemine dikkat çekildi.

Toplantıda üç ülkenin potansiyellerinin en üst düzeyde kullanılması amacıyla Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye üzerinden geçen ulaştırma koridorunun ana bir ticaret güzergahına dönüşmesi amacıyla işbirliğinin geliştirilmesinin öneminin altının çizildiği belirtilen ortak bildiride, şu ifadeler kullanıldı:

" Hazar Denizi'nde ulaşımın kolaylaştırılması ve maliyetlerin düşürülmesini teminen limanların kapasite, altyapı ve lojistik imkanlarının geliştirilmesi ile çok modlu taşımacılığı elverişli kılacak şartların eşgüdüm sağlanarak oluşturulması ve desteklenmesi amacıyla, ilgili kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının görüşmelerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu teyit ederek, bu çerçevede, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın tüm ilgili kurum ve kuruluşlarının katılımıyla üçlü formatta bir toplantının mümkün olan en kısa sürede düzenlenmesinin yararlı olacağını belirtmişlerdir.

Taraflar, bu bağlamda İstanbul Boğazı'nın altından geçen Marmaray tüp geçidi, Bakü-Tiflis- Kars (BTK) demiryolu ile Hazar denizinde inşa edilen Azerbaycan'ın Alat ve Türkmenistan'ın Türkmenbaşı limanlarının bölge ekonomisinin gelişmesine önemli katkıda bulunacağını kaydetmişlerdir."

Ortak bildiride, ulaştırma alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve üç ülkenin bu alandaki mevcut potansiyelinin tam manasıyla kullanılması amacıyla, "Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye" ulaştırma koridorunun oluşturulması hususunun da değerlendirildiği kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • BEYOĞLU: Bunun tek anlamı var. abd yada ab sana yani irana Ambargo kaldirsa dahi son söz sahibi benim diyor Türkiye doğru bir karar 0 0 Yanıtla
  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.


Advertisement