Türkiye Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Türkiye Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı Açıklaması

Türkiye Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, zor günler geçiren Irak'ın yanında olduklarını belirterek, Türkiye'nin, Irak'a, en fazla destek sunan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

03.03.2015 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, zor günler geçiren Irak'ın yanında olduklarını belirterek, Türkiye'nin, Irak'a, en fazla destek sunan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Türk Kızılayı ile Büyükelçiliğin birlikte Necef ve Kerbela'daki sığınmacılara yaptığı insani yardım faaliyetlerini bizatihi gerçekleştiren Kaymakçı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"DAEŞ, Enbar kriziyle başlamıştı" diyen Kaymakcı, "Türkiye, o dönem Birleşmiş Milletler (BM) ve Enbarlı aşiret ve yöneticiler kanalıyla 1 milyon dolarlık katkıda bulundu. Daha sonra 2014 Haziran ayında DAEŞ'in Musul'a girmesiyle başlayan insani krizde de ilk devreye giren ülkelerden biri Türkiye oldu. Irak'a karadan yardım malzemesini getiren ilk ülke, yine Türkiye'dir" dedi.

Türkiye'nin şu ana kadar yaklaşık 800 insani yardım tırını Irak'a ulaştırdığını belirten Kaymakcı, "Bütün yardımlarımızı Irak'ın kuzeyine yapıyormuşuz gibi bir algı oluştu. Bunun nedeniyse yerlerinden edilmiş insanların, çoğunlukla Irak'ın kuzey bölgelerine sığınmış olmasıdır. Büyük insan göçü, ülkenin kuzeyine olunca, Türkiye'de çabalarını buraya yoğunlaştırmıştır. Ancak insani yardım faaliyetlerimizi sadece kuzey bölgeleriyle sınırlı tutmayıp, güney illerdeki ihtiyaç sahiplerine de ulaştırmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Uluslararası topluma çağrı

Bağdat'ın yanı sıra Kerbela, Necef ve Babil'deki sığınmacılara da yardım dağıttıklarını ifade eden Kayamkacı, şunları söyledi:

"Burada da yerlerinden edilmiş insanların büyük bölümü Telafer ve Musul'dan gelen Türkmen kardeşlerimizdir. Yetkili makamlar, ellerinden geleni yapıyorlar ama ortada çok büyük insani kriz var. Türkiye, en fazla destek sunan ülkelerden biridir. Hiçbir etnik ve mezhepsel ayırım gözetmeyen Türkiye, herkese ulaşmaya ve kucaklamaya çalışıyor""

4 bin 500 aileye yardım

Kaymakcı, güney illerindeki yardımların yaklaşık 4 bin 500 aileye ulaştırdıklarını aktararak, Türk Kızılay'ı hibelerinin Irak Kızılayı'na verildiğini ve yardımların artarak devam edeceğini vurguladı. Önümüzdeki günlerde insani yardımların ülkenin güney illeri Kut ve Divaniye'ye götürüleceğini söyleyen Kaymakcı, başkent Bağdat'ta da ikinci bir dağıtımın söz konusu olacağını kaydetti.

"Türk halkının cömertliği çok önemli. Kızılay, AFAD, TİKA, belediyeler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin özverili çalışmaları çok önemli" diyen Kaymakcı, şunları anlattı:

"Türkiye, Irak'ın tüm kesimlerini kucaklıyor. Hiçbir etnik ve mezhepsel ayırım gözetmeden herkese ulaşmaya çalışıyor. Kerbela'dan Necef'e giderken yol hattındaki doldurulmuş durumda olan Hüseniyelerde barınanların geçekten çok ihtiyaçları var. Türkiye'de, 200 binden fazla Iraklıyı da misafir ediyoruz. Iraklıların büyük bir kısmı vizelerini ihlal etmiş durumda ama biz, belli bir istisna getirip yaşamlarını kolaylaştırıyoruz. Ülkemizdeki sığınmacı Iraklı kardeşlerimize de tıpkı Suriye'den gelenler gibi sağlık imkanlarından ücretsiz yararlanma imkanı da sağladık."

Büyükelçi Faruk Kaymakcı, IŞİD teröründen kurtarılan bölgelere geri dönecek olan Iraklıların temel ihtiyaçları karşılamaya yardım etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement