Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü Bursa'da Gerçekleşti - Son Dakika
Güncel

Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü Bursa'da Gerçekleşti

Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü Bursa\'da Gerçekleşti

TUSKON, Batı Afrika'dan 100 iş insanını Bursa'da Türk girişimcisiyle buluşturdu.

15.04.2014 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TUSKON'un düzenlediği Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü Bursa'da gerçekleştirildi. Batı Afrika'nın 8 ülkesinden 100 iş insanı, Bursa'da 300 Türk girişimcisiyle ticaret için masaya oturdu.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) öncülüğünde ve Bursa Girişimci İşadamları Derneği'nin (BUGİAD) koordinasyonunda düzenlenen Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü Bursa'da gerçekleştirildi. Senegal'den, Fildişi Sahilleri'nden, Yeşil Burun Adaları'ndan, Mali'den, Moritanya'dan, Gambiya'dan, Liberya'dan ve Gine'den iş insanları Bursa'da Türk girişimcilerle ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

"Afrika, dünyanın en istikrarlı büyüyen kıtası"

Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü'nün açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Bursa'ya gelen 8 ülkenin toplan nüfusunun 75 milyon olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Afrika, dünyada en hızlı büyüyen 10 ekonomisinden biri. Dünyanın çok önem verdiği güvenilir gıda, enerji kaynakları ve emtia Afrika'da var. Afrika, önümüzdeki yüz yılların kilit ülkesi konumunda. TUSKON olarak biz de Afrika'yı oldukça önemsiyoruz. Türkiye de, 400 milyar dolarlık dış ticaretiyle dünyanın en önemli ekonomilerinden biri. Biz sadece Afrika'ya mal satmaya çalışmıyoruz, aynı zamanda Türkiye'nin sanayi noktasındaki birikimini Afrikalı dostlarımızla paylaşmak istiyoruz. Bu ikili ilişkilerde Türk okullarının da çok büyük katkısı oldu. Gelen konuk ülkelerin ithalatı 27 milyar dolar. Bugün burada ağırladığımız 8 ülkeyle ticaretimiz şu anda 800 milyon dolar. Bu rakamı 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu karşılıklı tanınmanın artmasıyla oluşabilecek bir rakam. Dünya büyüyor, gelişiyor. Bizim için durmak büyük bir lüks. Dünyadan iş insanlarını Türkiye'ye getirmeye devam ediyoruz. TUSKON, her yıl Afrika'ya 200'ün üzerinde heyet yapıyor. "

"Üretmeyen toplum ayakta kalamaz"

Ekonomi gündemiyle ilgili de açıklamalarda bulunan TUSKON Başkanı, "Üretmeyen toplum ayakta kalamaz. Dünyanın en büyük ekonomisi Amerika da yeniden sanayiye, üretime dönüyor. Bizim ülkemizde de insanlar sanayiye, üretime yöneltilmeli. Bu konuda teşvikler sağlanmalıdır" dedi.

Ticari alanda ufuk turu yaptılar

BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er ise, Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü'ne katılan Afrikalı ve Türk girişimcilerin 'kazan kazan' ilkesiyle maksimum fayda sağlamalarını hedeflediklerini söyledi. Er, "Katılımcılar ağırlıklı olarak inşaat, gıda, hazır giyim ve mobilya sektörlerinden. Burada ikili iş görüşmeleri yaparak ticari alanda bir ufuk turu yapma imkânı sağlandı. 8 Batı Afrika ülkesinden 100 iş insanını ağırlıyoruz. Bursa, İstanbul'dan sonra en fazla ihracat yapan şehir. Otomotivde, tekstilde, gıdada, mobilyada, makinada Bursa'nın doğru adres olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Senegal – Ziguinchor Ticaret Odası Başkanı Jean Pascal da, Türkiye'nin Senagal'de yatırımları olduğunu hatırlatarak, "14 bölgemiz var. Bu bölgelerin kendi ticaret odaları var. Türkiye'nin Senegal'de yatırımları var. Türkiye'de olmaktan ötürü çok memnunuz. Türkiye'nin ne kadar gelişmiş bir ülke olduğunu biliyoruz. Verimli iş ortaklıkları kuracağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye – Batı Afrika Ticaret Köprüsü Bursa'da Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement