Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu Bursa'da Başladı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu Bursa'da Başladı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu, Bursa'da başladı.

08.11.2014 09:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'İnovasyonun keşfi' ana temasıyla düzenlenen ve 3 gün olarak planlanan sempozyumda, yeni bilim merkezlerinin kurulması ve işletilmesine destek olmanın yolları masaya yatırılacak.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyum açılışına, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Bilim Merkezleri Birliği (NAMES) Başkanı Mujbil Almutawa, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ ve 14 farklı ülkeden 200'e yakın bilim temsilcisi katıldı.

Başkanvekili Karlık: Hedefimiz destek olmak
Sempozyumun açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, BTM'yi kurarak Türkiye'nin 81 ilinde bilim merkezi kurulmasına ve işletilmesine destek olmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu'nun da bu hedefle yapıldığını belirten Karlık, "Düzenlediğimiz organizasyon sayesinde tüm bilim merkezleri bir araya gelip tecrübe paylaşımı yaparak, sürdürülebilir işletme modelleri, eğitimdeki yeni trendler, uygulamalı atölye içerikleri gibi konular hakkında bilgi alışverişinde bulunacak. Bilim ve teknoloji merkezleriyle ilgili stratejiler de yapılacak oturumlarla birlikte geliştirilecek" dedi.

NAMES Başkanı da katılıyor
NAMES Başkanı Mujbil Almutawa ise, 12 farklı ülkeden 15 üyenin sempozyum nedeniyle Bursa'ya geldiğini ifade etti. Sempozyumun konusunun 'İnovasyonun keşfi' olarak belirlenmesinin anlamlı olduğunu dile getiren Almutawa, "Eğer gelişimi takip edemezseniz, hayatın gerisinde kalırsınız. Yenilikçilik konusunda ilham kaynağı olacak oturumlara ilgilileri bekliyoruz. Yenilikçi çözümler ile sürekli büyümeyi sağlayabilir, rekabet kabiliyetini arttırabiliriz. O yüzden burada, yenilikçiliğin bilim merkezleri üzerindeki etkilerini tartışacağız" diye konuştu.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ da, bilim merkezlerinin batıda doğduğunu fakat NAMES ve Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu gibi organizasyonlar sayesinde bu tür yapıların doğuda da yaygınlaştığını söyledi. TÜBİTAK olarak bu tür yayılmayı desteklediklerini belirten Dr. Uludağ, bilim merkezlerinin yaygınlaşmasını ve etkin toplumda bilimin yerleşmesini istediklerini anlattı.

Sempozyumun açılışında, NASA'da çalışan Jeofizik ve Gökyüzü Bilimcisi Dr. Essam Eggy de alanıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Tedarikçi firmalar da yer alıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve NAMES ortaklığında bu yıl ikincisi yapılan sempozyum; eğitimde inovasyon, inovasyonun sağlanması, bilimde inovasyon, toplum ve inovasyon alt başlıklarıyla düzenleniyor. Sempozyuma, 14 farklı ülkeden 60 uzman ve Türkiye bilim merkezleri yöneticileri katılıyor. Bilim merkezlerine hizmet ve ürün temini yapan tedarikçi firmalar da organizasyon çerçevesinde stant açtı.

NAMES'in genel kurulu da yapılacak

2006 yılının Ocak sonunda Mısır'da kurulan NAMES, 4. genel kurulunu Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu çerçevesinde Bursa'da gerçekleştirecek. BTM'nin de üye olduğu NAMES, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yeni başkanını belirleyecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu Bursa'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi
    17:14 Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi

    Malatya'nın Kale ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yemek yarışmasında, Aslantepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri kıyasıya mücadele etti. Yarışmanın jürisinde ise Kaymakam, Belediye Başkanı, Üniversite Rektör Yardımcısı ve İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı yer aldı.

  • Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak
    17:11 Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak

    Samsung'un Galaxy S24 serisini tanıtmasının ardından Galaxy S25 için çalışmalara başladığı ortaya çıktı. Sızdırılan raporlara göre Samsung'un geliştirdiği Exynos 2500 işlemci, Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 4 yonga setinden daha verimli olacak. Exynos 2500, Samsung'un ikinci nesil 3 nm üretim sürecine göre yapılan çip üretimi sayesinde Snapdragon 8 Gen 4'ten daha yüksek performans gösterebilir. Ayrıca Exynos 2500, Exynos 2400'e göre daha az güç tüketerek daha fazla performans sunacak ve daha güçlü bir grafik birimine sahip olacak. İki versiyonu bulunan Exynos 2500'ün Galaxy telefonlarda ve Galaxy Tab, Galaxy Book serilerinde kullanılması bekleniyor. Galaxy S25'in ve Exynos 2500'ün tanıtımına aylar olmasına rağmen sızdırılan özellikler, güçlü bir telefonun bizi beklediğini gösteriyor.

  • İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor
    17:11 İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor

    İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, AKOM'un yaptığı son meteorolojik tahminlere göre İstanbul'da yarın erken saatlerden itibaren rüzgar aralıklarla fırtına şeklinde esecek. Kuvvetli rüzgarla birlikte sağanak yağmur geçişleri görülecek. Sabah saatlerinde kentin batısındaki ilçelerde görülecek yağışların öğle saatlerinde il geneline yayılarak akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giriyor. Cumartesi (yarın) erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (40-65km/s) esecek rüzgar ile birlikte etkisini arttırması bekleniyor. Cumartesi, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi kentin batısındaki ilçelerde başlaması beklenen sağanak yağmur geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline yayılacağı, akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli şekilde (20-50kg/m2) etkili olacağı tahmin ediliyor. Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisi kaybetmesi pazar günü itibari ile de şehri terk etmesi bekleniyor. Halihazırda 12-14°C aralığına gerileyen sıcaklıkların tekrar 20°C'lerin üzerine yükseleceği öngörülüyor.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.


Advertisement