Türkiye-cern Sanayi İşbirliği Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-cern Sanayi İşbirliği Konferansı

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, “Yüksek teknoloji üretimi ve ihracatı için özellikle uluslararası projelerde daha fazla yer almalıyız. Artık sanayicilerimiz CERN’de açılan ihalelere katılabilecek, araştırmacılarımız ve bilim insanlarımız CERN’de çalışabilecekler.

05.10.2015 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, "Yüksek teknoloji üretimi ve ihracatı için özellikle uluslararası projelerde daha fazla yer almalıyız. Artık sanayicilerimiz CERN'de açılan ihalelere katılabilecek, araştırmacılarımız ve bilim insanlarımız CERN'de çalışabilecekler. Yerli ve yabancı paydaşların birlikte çalışma alışkanlığı kazanması, ülkemizde yüksek teknolojili üretimin ve ihracatının artmasını da sağlayacak" dedi.

Yıllık ortalama 500 milyon Avro mal ve hizmet alımlarının gerçekleştiği, Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) bünyesinde yer alan departmanların ihtiyaçları ile CERN Satın Alma Grubunun ihale ve alımlar hakkında bilgilendirme yaptığı "Türkiye-CERN Sanayi İşbirliği Konferansı" TOBB Birlik Merkezi'nde yapıldı.

"KİŞİ BAŞINA GELİR 10 BİN DOLARDAN 25 BİN DOLARA ÇIKSIN İSTİYORUZ"

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yavuz, 'Türkiye-Cern Sanayi İşbirliği Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Bu derece önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bu Konferansta, CERN'nin yaptığı alımlar, ihale şartları ve bunlardan nasıl faydalanacağımız konularında bilgiler edineceğiz. Biliyorsunuz, ileri teknoloji üretimini ve ihracatını artırmak istiyoruz. Zira Türkiye'nin toplam ihracatı içinde ileri teknolojili ihracatın payı ancak yüzde 3-4 arasında. 10 sene önce de böyleydi. 20 sene önce de buralardaydı. Oysa OECD ortalaması yüzde 18'lerde. Çin'de ve Kore'de ise yüzde 25'lerde. Biz son çeyrek yüzyılda ancak orta teknolojili bir sanayi ülkesi haline gelebildik. Bu da kendi yaptığımız bir sanayi politikası ile değil, AB ile Gümrük Birliği sayesinde oldu. Şimdi daha ileriye gitmek istiyoruz. Kişi başına gelir 10 bin dolardan 25 bin dolara çıksın, millet zenginleşsin istiyoruz. Peki, ama nasıl olacak? Türkiye inovasyonu, teknolojiyi konuşan bir ülke olmaktan çıkıp, inovasyonu, yüksek teknolojiyi yapan bir ülke haline nasıl gelecek? Bize bir yol haritası ve yeni mekanizmalar lazım. İşte bugün bu mekanizmalardan birini hep birlikte tanıyacağız. Yüksek teknoloji üretimi ve ihracatı için özellikle uluslararası projelerde daha fazla yer almalıyız. Ülkemizin bu yılın Mayıs ayında CERN'e ortak üye olmasını, bu nedenle çok önemli bir adım olarak görüyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Artık sanayicilerimiz CERN'de açılan ihalelere katılabilecek, araştırmacılarımız ve bilim insanlarımız CERN'de çalışabilecekler. Yerli ve yabancı paydaşların birlikte çalışma alışkanlığı kazanması, ülkemizde yüksek teknolojili üretimin ve ihracatının artmasını da sağlayacak" ifadelerini kullandı.

"TÜRK FİRMALARI İÇİN 600 MİLYON DOLARLIK YENİ BİR PAZAR AÇILIYOR"

CERN'nin yıllık bütçesinin,1 milyar doları aştığını belirten Yavuz, "Her yıl yaklaşık 600 milyon dolarlık mal ve hizmet alımı gerçekleştiriyor. İşte şimdi Türk firmaları için 600 milyon dolarlık yeni bir pazar açılıyor. Bu fırsatları değerlendirmek için Sanayi İrtibat Ofisleri kuruluyor. Bu ofisler, CERN ve üye ülkelerdeki firmalar arasında bilgi akışı ve iletişimi sağlayacak. İşte bu kapsamda, Türkiye'de CERN-Sanayi irtibat ofisinin Birliğimiz bünyesinde oluşturulduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. CERN'ne üye diğer ülkelerden farklı bir şekilde, bu ofis Türk özel sektörünün çatı örgütünün bünyesinde oluşturuldu. Bu Avrupa'da bir ilktir ve özel sektörümüzün bu konuya verdiği önemin bir göstergesidir. Bu ofisin açılmasına katkıda bulunan herkese, en başta bu vizyona sahip olan ve bu işin gerçekleşmesi için en büyük desteği veren Enerji Bakanlığımıza ve birlikte çalıştığımız TAEK'e teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

CERN'in bugün dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarlarına ev sahipliği yaptığını kaydeden Yavuz, "Pek çok ülkeden gelen binlerce bilim insanı ve araştırmacılara kucak açıyor. Burada üniversiteler ve bilim insanları el ele vererek, sanayide üretim yapan kurum ve kuruluşlar kanalı ile elde edilen bilgileri paylaşıyor. CERN'de sağlıktan mikro-elektroniğe, güneş enerjisinden bilgisayar modellemelerine kadar pek çok alanda çığır açan yeni keşifler yapıldı, yapılıyor. Bugün başından ayrılamadığımız World Wide Web (internet) 1989 yılında CERN de bulundu. Bugün elimizden düşüremediğimiz telefonlarımız-tabletlerimiz ve hayatımızın bir parçası haline gelen bilgisayarlarımızdaki dokunmatik ekran teknolojisi yine CERN de bulundu. Bugün sağlık alanında teşhislerde kullanılan PET/CT/MR tarayıcılarla tedavide kullanılan hızlandırıcı ve algılayıcıların/detektörlerin keşfi ve başlangıcı, Hadron (Proton) Terapi gibi pek çok konuda CERN, ilklere imza attı. Halojensiz ve yanmaya dayanıklı kablo üretimi de ilk defa CERN de yapıldı ve yaygınlaştı. 2012 yılında CERN de yapılan deneylerde keşfedilen Atom Altı Parçacık (Higgs-Boson), 2013 yılında Nobel Ödülü getirdi. Bu keşif yalnızca fizik ve evrenin sırları hakkında kapıları aralamakla kalmıyor; yeni teknolojik gelişmelere, hayatımızı kolaylaştıran pek çok inovasyona da kapıların aralanmasını sağlıyor Türkiye; 35 Üniversite ve 200'den fazla bilim insanı ile CERN deki çalışmalara katkı veriyor. Şimdi Birliğimiz bünyesinde oluşturulan Sanayi İrtibat Ofisi, sanayicilerimiz ve CERN'deki Türk Bilim İnsanlarımız arasında köprü kuracaktır. Böylelikle 2023 yılı hedeflerine ulaşmamızda önemli bir rol üstlenecektir " diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-cern Sanayi İşbirliği Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement