Türkiye-Cezayir İş Forumu - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Cezayir İş Forumu

Türkiye-Cezayir İş Forumu

Cezayir Başbakanı Sellal: "Türk kardeşlerim, el ele vererek Afrika pazarına beraber girelim, bunu beraberce başarabiliriz" Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Bir ve beraber olursak Türkiye ile Cezayir'in Cezayir'de, Afrika'da, Türkiye ve çevresinde yapabileceği çok büyük projeler olduğuna inanıyorum.

20.11.2014 01:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cezayir Başbakanı Abdülmalik Sellal, "Türk kardeşlerim, el ele vererek Afrika pazarına beraber girelim, bunu beraberce başarabiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Cezayir'e yaptığı resmi ziyarette eşlik eden Zeybekci, Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, "kardeş ve dost" olarak nitelediği ülkede Türklerin kendilerini evde hissettiğini söyledi.

Ticaret hacmi 1980'li yıllarda 5 milyar dolar bile olmayan Cezayir'in, 33 yılda bu rakamı 100 kat artırarak 500 milyar dolara çıkardığını anlatan Zeybeki, ülkenin eğitimli iş gücüne ve ekonomik potansiyeline dikkati çekti.

Türkiye ile Cezayir'in sadece kendi ülke potansiyelleriyle değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Cezayir" denince Akdeniz Havzası ve Afrika'nın tamamının dikkate alınabileceğini, Türkiye'nin de sadece 77 milyon nüfuslu bir ülke olarak değil, son dönemdeki ekonomik gelişmelerle büyük tüketim pazarlarının ortasındaki bir ülke olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"Türkiye'nin 'kültür coğrafyası' dediğimiz alanda dostlara ihtiyacı var. Gerek Afrika'da gerekse Türkiye'nin etrafındaki coğrafyada Türkiye'nin, Cezayir gibi dost ve kardeş ülkelere ihtiyacı var" diyen Zeybekci, iki ülke ilişkilerinin artık daha ileri bir boyuta taşınması gerektiğine dikkati çekti. Türkiye'nin başarılarını sadece kendi coğrafyası içinde değil dünyada da devam ettirdiğini dile getiren Zeybekci, "Bir ve beraber olursak Türkiye ile Cezayir'in, Cezayir'de, Afrika'da, Türkiye ve çevresinde yapabileceği çok büyük projeler olduğuna inanıyorum. Onun için de yapmamız gereken, ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırmak" diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye ile Cezayir arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması halinde engellerin ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

-"Deneyim transferiyle Cezayir daha iyi noktalara ulaşacak"

Cezayir Başbakanı Abdülmalik Sellal de Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda yaptığı konuşmaya, Erdoğan'a Türkçe "Sayın Cumhurbaşkanım" diyerek başladı.

Ekonomik alanda büyümenin amaçlandığını belirten Sellal, sanayi, tarım ve turizmin de aralarında bulunduğu alanlardaki yatırımlarla 2015'te daha iyi noktalara ulaşılacağını ifade etti. Ekonomik paydaşlarla işbirliğinin, deneyimlerin artırılması için zorunluluk olduğuna işaret eden Sellal, "Cezayir bütünleşme, ortaklık ve deneyim transferiyle çok daha iyi noktalara ulaşacaktır" dedi.

Cezayir'de siyasi ve ekonomik istikrarın sürekli olmasına önem verdiklerini dile getiren Sellal, ülkede yerel pazarın canlı olduğunu ve milyonlarca tüketici bulunduğunu söyledi. Sellal, "Türk kardeşlerim, el ele vererek Afrika pazarına beraber girelim, bunu beraberce başarabiliriz diyorum. Tüm yatırımcıları ve Türkiye'deki sanayi sektörünün liderlerini Cezayirli meslektaşlarıyla birlikte, dostluk ilişkilerini daha çok güçlendirmek adına el ele verme çağrısında bulunuyorum. İki ülke arasındaki ticaret hacmini, mevcut imkanlarla ve insan kaynaklarıyla çok daha iyi noktalara ulaştırabiliriz" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Cezayir İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement