Türkiye'de 2012 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2012 Böyle Geçti

Türkiye\'de 2012 Böyle Geçti

Haziran ayına, Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi damgasını vurdu.

16.12.2012 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haziran ayına, Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi damgasını vurdu. Olayın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kurallarının artık bu yeni aşamaya göre değiştirildiğini, Suriye'den Türkiye sınırına güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde yaklaşan her askeri unsurun bir tehdit olarak değerlendirileceğini ve askeri hedef olarak muamele göreceğini duyurdu. Uçağın pilotları Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'u arama çalışmaları başlatıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun, önceki Cumhurbaşkanlarının iki defa seçilememelerine ilişkin düzenlemesini oy birliğiyle iptal etmesi de uzun süre tartışıldı.

Haziran ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Haziran

- Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in desteğiyle düzenlediği " Somali'nin Geleceğinin Hazırlanması: 2015 Hedefleri-Preparing Somalia's Future: Goals for 2015" temasıyla düzenlediği "2. İstanbul Somali Konferansı" İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı. Konferansa BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Ahmet Şerif, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri K. Museveni, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Kenya Başbakanı Raila Odinga ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping de katıldı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör sorunun çözümüne yönelik hazırladıkları metni TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e ilettiklerini, önerilerini paylaşmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da randevu talebinde bulunduğunu bildirdi. Erdoğan, partisinin 2 Haziran'da yapılan Diyarbakır il kongresinde, Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceğini açıkladı.

- Anayasa Mahkemesi, Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın onaylandığına dair kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

- Piyanist ve besteci Fazıl Say hakkında, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da,

"halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle hazırlanan iddianame İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, Say'ın 1,5 yıla kadar hapsi istendi.

- Özel Yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat Soruşturması'nı yürüten savcıların itirazı üzerine, nöbetçi hakimlikçe serbest bırakılan emekli Orgeneral Teoman Koman ve emekli Korgeneral Kamuran Orhon ile "Ergenekon" davasının tutuklu sanığı Korgeneral Engin Alan hakkında "yakalama kararı" çıkarttı. Teoman Koman ve Kamuran Orhon, 3 Haziran'da tutuklandı.

- "Futbolda şike" iddialarına ilişkin davada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurmak", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından cezalandırılmasını istedi. Davanın tutuklu sanıkları Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Sami Dinç, Haldun Şenman ve Bülent İbrahim İşcen tahliye edildi.

4 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani'yi kabul etti.

- Kamhi'nin kuşkulu ölümü. İşadamı Jak Kamhi'nin 62 yaşındaki oğlu Hayati Kamhi, Çengelköy'deki evinde başından tek kurşunla vurulmuş halde bulundu. Hayati Kamhi'nin cenazesi, Karaköy'deki Neve Şalom Sinagogu'ndaki töreninin ardından Ulus Aşkenaz Musevi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

5 Haziran

- Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 2002'de 23,5 milyar dolar olan IMF'ye borcunun 1,7 milyar dolara düştüğünü, 2013 Nisan ayında bu borcun sıfırlanacağını duyurdu.

-CHP ile terör buluşması-

6 Haziran

- Başbakan Erdoğan, terör konusunun çözümü için hazırladığı önerileri sunmak için randevu isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmeye ilişkin; terör sorununun çözümünde hiçbir zaman kapıları kapatmadıklarını vurguladı. Erdoğan,

"Bugün de kapılarımız ardına kadar açık. Kim gelirse, kim katkı vermek isterse, kim bize bir çözüm önerisi getirirse dikkatle dinleriz, hassasiyetle üzerinde dururuz ve oradan istifade edip, alacağımız ne varsa alır ve onu uygulamaya koyarız. Bizim hiçbir ön şartımız, hiçbir önyargımız, ön kabulümüz yok" dedi.

Kılıçdaroğlu da terör sorunun çözülememesinden siyaset kurumunun sorumlu olduğunu belirterek, "Bir çözüm yolu üretebiliriz, o çözüm yolunu ürettiğimiz zaman da terör belasını bu ülkenin yakasından alır, çöp sepetine atarız. Türkiye bu demokratik olgunluğa ulaşabilmeli" ifadesini kullandı.

- Tekrarı 105 yıl sonra. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından 105 yıl içinde bir daha gerçekleşmeyeceği açıklanan tarihi gök olayında Venüs, güneşin önünden geçti. Venüs'ün saat 05.20'de güneşin doğmasıyla başlayan geçişi saat 07.53'e kadar sürdü.

7 Haziran

- Dünyaca ünlü pop yıldızı Madonna, 19 yılın ardından geldiği İstanbul'da, Türk Telekom Arena'da verdiği konserde sevenleriyle buluştu.

- Akdeniz açıklarında Muğla Ölüdeniz'de 6 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremde can veya mal kaybı olmadı.

- "Mihriban" öksüz kaldı. Unutulmaz türküler arasında yerini alan

"Mihriban" türküsüne şiiriyle hayat veren şair-yazar Abdürrahim Karakoç, tedavi gördüğü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 80 yaşında hayatını kaybetti. Yazdığı şiirlerinden bazıları bestelenerek birçok sanatçı tarafından seslendirilen Karakoç'un, Hasan'a Mektuplar, El Kulakta, Bütün Şiirleri, Vur Emri, Kan Yazısı, Suları Islatamadım, Dosta Doğru, Gökçekimi gibi birçok şiir kitabı bulunuyor.

12 Haziran

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, liderler turu kapsamında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti.

- Yıldız Holding ve Ülker Grubu'nun kurucusu Sabri Ülker, İstanbul'da 92 yaşında vefat etti.

-Özal'ın ölümündeki şüphe nedeniyle feth-i kabir önerisi-

13 Haziran

- Devlet Denetleme Kurulu, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatına ilişkin raporunu tamamladı. Raporda, görevi başında ve ani şekilde ölen bir cumhurbaşkanının ölümünün her zaman "şüpheli" olduğu belirtilerek, "Tıbbi Uzmanlar Heyeti'nin, Özal'ın ölüm nedeninin belirlenebilmesi ve vefatıyla ilgili şüphe ve iddiaların izah edilebilmesi için takdiri adli makamlara ait olmak üzere feth-i kabir yapılmasının uygun olacağı" ve "öncelikle ailede var olduğu beyan edilen saç telleri üzerinde yapılacak bazı tetkiklerin, ölüm nedenine yönelik cevap oluşturabileceği" değerlendirmesinde bulunuldu.

- HSYK'nın 2012 Yılı Adli Yargı Kararnamesi ile toplam 2 bin 335 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısının ataması yapıldı. KCK davasına bakan Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz İzmir Hakimliği'ne, özel yetkili savcılar Cihan Kansız İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekiliği'ne, Mehmet Berk Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne, Savaş Kırbaş İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı.

14 Haziran

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon" soruşturması kapsamında görülen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Bora Perinçek'in de aralarında bulunduğu 14 sanıklı davanın, kendi mahkemelerindeki "Ergenekon' davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

- Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl "İnsanlık el ele, bayram o bayram olur" sloganıyla 135 ülkeden 1500 öğrencinin katılımıyla düzenlenen "10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları", Türk Telekom Arena'da düzenlenen törenle sona erdi. Başbakan Erdoğan, kapanış töreninde, "Gurbet hasrettir. Hasret bedeli çok ağırdır, faturası çok ağırdır. Biz gurbette olup, şu vatan topraklarının hasreti içerisinde olanları aramızda görmek istiyoruz. Gurbet aynı zamanda garipliktir. Zaten oradan anlamını yükleniyor. Onun için de biz garipliğe tahammül edemeyiz. Diyoruz ki bu sıla hasreti artık bitmelidir, bitsin istiyoruz. Doğrusu ben şu andaki tavrınızla hep birlikte bu hasretin bitmesini istediğinizi anlıyorum. Öyleyse bitsin bu hasret diyelim" dedi.

-Gül'ün ikinci kez aday olamamasına iptal-

15 Haziran

- Anayasa Mahkemesi, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun geçici 1. maddesindeki, 31 Mayıs 2007 tarihli 5678 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanlarının, iki defa seçilememelerine ilişkin düzenlemeyi oy birliğiyle iptal etti. Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yasa hükmünün iptal istemini ise oy çokluğuyla reddetti.

-Şanlıurfa cezaevinde yangın 13 ölü-

16 Haziran

- Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nin adli suçlardan tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu "C Blok 15 numaralı koğuşu"nda gece çıkan yangında, koğuşta kalan 18 kişiden 13'ü hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Başbakan Erdoğan, olaya ilişkin bilgilerin, teftişin ardından elde edileceğini belirterek, yangından sağ kurtulan bir kişinin, "Arkadaşlar arasında kavga çıktı. Kavgayı müteakiben koğuşu ateşe verdiler" dediğini bildirdi.

18 Haziran

- Şanlıurfa Cezaevi'nde yeniden yangın çıktı. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yangında polis, asker, infaz koruma memuru, mahkum ve tutuklu 42 kişinin yaralandığını ya da dumandan etkilendiğini bildirdi. Bunun üzerine cezaevinde kalan 42 çocuk hükümlü ve tutuklu Aliağa Cezaevi İnfaz Kurumu Kampüsü'ne nakledildi. Yangınla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.

- Tadilat ve bakım sebebiyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 2 şerit gece yarısından itibaren, Haliç Köprüsü yan yolu ise 05.00'ten itibaren trafiğe kapatıldı. Avrupa'dan Anadolu yakasına geçişte köprünün 2 şeridi kademeli olarak kapatıldı. Haliç Köprüsü'nde ise 05.00'te başlayan çalışma nedeniyle Edirnekapı-Okmeydanı istikametinde yan yol kontrollü olarak trafiğe kapatıldı. Eylül ayına kadar sürecek çalışmalar İstanbullulara trafikte zor anlar yaşattı.

19 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meksika'nın Los Cabos kentindeki G-20 zirvesinde, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'deki gelişmeler ele alındı, ayrıca bu ülkede durumun her gün kötüye gitmesinden duyulan endişe dile getirildi ve krizin çözümü için uluslararası camianın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğine işaret edildi.

- Hakkari Yüksekova Yeşiltaş Karakolu'na teröristlerce yapılan saldırı sonucu çıkan çatışmada 8 asker şehit oldu, 16 asker yaralandı.

20 Haziran

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'nun 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili raporunun açıklanmasının ardından randevu talep eden Özal'ın eşi Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal'ı Tarabya Köşkü'nde kabul etti.

21 Haziran

- Birleşmiş Milletler'in düzenlediği Rio+20 Zirvesi için Brezilya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılması konusunda mutabakata varıldı.

- Başbakan Erdoğan, Rio'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "BDP'de bazı isimlere yönelik tasfiye hissediyorum" dedi. Erdoğan, "Leyla Zana'nın bizimle görüşme isteği var. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik ikinci defa aday yapılmadı. Ahmet Türk olayı malum. Halbuki bunlar ağırlığı olan isimlerdi" diye konuştu.

- "Suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları, bu örgüte üye oldukları ve kara para akladıkları" iddiasıyla 218 sanığın yargılandığı davada, iş adamı Erol Eşrefoğlu (Evcil) 15 yıl, Hüseyin Kayapalı ise 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

-Suriye Türk uçağını düşürdü-

22 Haziran

- Türk askeri uçağı düşürüldü. Genelkurmay Başkanlığı, Malatya/Erhaç Meydanı'ndan kalkan bir askeri uçakla Hatay'ın güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz temasının kesildiğini bildirdi. Başbakan Erdoğan'ın Ankara'ya dönüşünün ardından Başbakanlık Resmi Konutu'nda güvenlik zirvesi yapıldı. Toplantıya dair yazılı açıklamada, "Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır. Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından, nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır" denildi.

Uçağın pilotları Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'u arama çalışmaları başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Böyle bir şeyin üzerinin örtülmesi mümkün değil, ne gerekiyorsa şüphesiz ki yapılacaktır" dedi. Gül, Suriye ile telefon temasları yapıldığını ifade ederek, "Biz, güvenlik olmadığı için Suriye'den temsilcilerimizi çektik. Bu, temasın hiç olmadığı anlamına gelmez" dedi.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında aralarında eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 4 kişi ifadeye çağrıldı. İfadeye çağrılanlardan emekli Tümgeneral Kenan Deniz tutuklandı, emekli Tümgeneral Prof. Dr. Sedat Arıtürk ise serbest bırakıldı.

- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 12 Eylül davası kapsamında talep edilen 86 belgenin fotokopisini, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

24 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye tarafından askeri uçağın düşürülmesi konusunda bilgi vermek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarıyla Başbakanlık Resmi Konutu'nda ayrı ayrı görüştü.

25 Haziran

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'le Tarabya Köşkü'nde görüştü.

- Başbakan Yardımcısı Arınç, "Suriye tarafı uçağımızın Suriye ulusal hava sahası içinde vurulduğu yönünde kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik çabalar sergilemektedir" dedi. Arınç, kurtarma çalışmaları kapsamında en yakın üstlerden dört helikopterin, biri üzerinde helikopter bulunduran üç geminin olay mahalline gönderildiğini, yardım içi bölgeye giden bir Casa uçağına da ateş açıldığını, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Suriye yetkililerini araması üzerine tacizin kesildiğini duyurdu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, Arap ve yabancı basında yer alan haberlerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Türk uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğuna dair açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, KCK soruşturması kapsamında KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu konfederasyon ve bağlı sendikaların 58 yöneticisi hakkında gözaltı kararı çıkarttı. Çeşitli kentlerde gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen zanlılardan Lami Özgen savcılıkça serbest bırakılırken, 28 KESK yöneticisi nöbetçi mahkemece tutuklandı.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz tutuklanarak, Sincan cezaevine gönderildi.

- Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler tarafından iki ödüle birden layık görüldü. BM Genel Kurulu'nda düzenlenen törende Adalet Bakanlığı, 2012 BM Kamu Hizmetleri Ödülü'nde kamu hizmetlerinde yolsuzlukla mücadele kategorisinde

"Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) SMS Bilgi Sistemi" ile birincilik, devlet yönetiminde bilgi yönetimini ilerletme kategorisinde ise "UYAP Bilişim Sistemi Bilgi Yönetimi Modülü" ile ikincilik ödülünü aldı.

- TSK'nın angajman kuralları değişti-

26 Haziran

- Ankara'nın talebiyle Suriye'nin silahsız Türk askeri uçağını düşürmesine verilecek cevabı belirlemek için toplanan NATO üyeleri, Türkiye ile tam dayanışma içinde oldukları mesajını verdi. Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'in başkanlığında 2 saate yakın toplantı yapan 28 ittifak üyesinin daimi temsilcisinin onayladığı ortak açıklamada Suriye şiddetle kınandı.

Erdoğan, "NATO'nun tavrından doğrusu memnunuz. 28 ittifak üyesi, Suriye'yi şiddetle kınamışlardır ve saldırının kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. NATO'nun bu noktada ayrılmaz bir bütün olarak süreci değerlendireceğini ve takip edeceğini de ortaya koymuşlardır" dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kuralları, artık bu yeni aşamaya göre değiştirilmiştir. Suriye'den Türkiye sınırına güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde yaklaşan her askeri unsur bir tehdit olarak değerlendirilecek, askeri hedef olarak muamele görecektir" dedi.

- Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi hükümetlerarası anlaşması Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahitliğinde Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde imzalandı. Erdoğan, TANAP ile hedeflenenin 50 milyar metreküp doğalgaz olduğunu belirterek,

"Bugün 6 milyar metreküp ama daha sonra buradan 10 milyar metreküp doğalgaz alabileceğiz. Daha sonraki yıllarda ne kadar ihtiyacınız varsa, Aliyev gardaşım o kadar verebiliriz dedi. Sıkıntı yok" dedi.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce, aralarında asker, polis ve emekli MİT görevlilerinin de bulunduğu 17'si tutuklu 72 şüpheli hakkında

"suç örgütü kurma ve yönetme", "kumar oynatma" ve "nitelikli yağma" gibi suçlardan çeşitli ceza istemleriyle hazırlanan iddianame, Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

- Depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda, jandarmanın rutin kontrolü sırasında Antalya'da yakalandı.

27 Haziran

- Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) tarafından tasarlanan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) görkemli bir törenle hangardan çıkarıldı.

- ASELSAN tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli hava savunma sistemi olan Kaideye Monteli Stinger (KMS) teslimatları tamamlandı. Son beş KMS, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne törenle teslim edildi.

28 Haziran

- Milli Güvenlik Kurulu toplandı. Toplantıda, test ve eğitim görevi icra eden silahsız Türk uçağının Suriye tarafından vurulması ele alındı ve Türkiye'nin bu saldırgan eylem karşısında uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutarak kararlılıkla hareket edeceği vurgulandı.

- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'nin düşürdüğü askeri uçakla ilgili arama ve kurtarma çalışmalarında pilotlara ait bazı malzemelerle uçağın bazı parçalarının bulunduğunu bildirdi.

- Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesinin ardından, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ve eski Başkan Zahid Akman'ın da bulunduğu 5'i eski 8 üst kurul üyesinin "görevi kötüye kullanmak" suçlamasından yargılanmasına Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

- "Ergenekon" davasının tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneral Şener Eruygur'un, mevcut rahatsızlığının ceza ehliyetini etkileyip etkilemediğinin tespiti için 3 haftayı geçmeyecek şekilde Adli Tıp İhtisas Kurulu'nda gözlem altında tutulmasına karar verildi.

29 Haziran

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davası sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın üniversite hastanelerine sevk edilmesine ve gerektiğinde doktor ve sağlık ekipmanı ile mahkemeye gelerek ifade vermeleri durumunda sağlıkları yönünden hayati tehlike ile sonuçlanacak bir durumun oluşup oluşmayacağı konusunda rapor alınmasına karar verdi.

Adli Tıp Kurumu, Evren ve Şahinkaya'nın kronik hastalıkları ve yaşları nedeniyle, uzun süre efor gerektiren durumlar ve stresli ortamlarda, kardiyak-nörolojik hastalıklarının tetiklenerek, hayati tehlike yaratabileceğini bildirdi.

-Erdoğan-Zana görüşmesi-

30 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'yı kabul etti. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Erdoğan, görüşmeye ilişkin, "Gayet iyi geçti. Gayet verimli olduğuna inanıyorum" dedi.

Zana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine dair 1 Temmuz'da TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Zana, barışın gelmesine olumlu bir etki yapacağına inandığını belirterek, görüşmede, Abdullah Öcalan'ın ev hapsine alınabileceğini, Oslo görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini dile getirdiğini söyledi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Letonya ve Litvanya'ya yapacağı ziyaretleri kulağındaki rahatsızlık nedeniyle ertelendi.

Muhabir: Ekip - Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2012 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement