Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Türkiye\'de 2013 Böyle Geçti

Mart ayının önemli olayları: Türkiye mart ayında da terör eylemlerine sahne oldu.

22.12.2013 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye mart ayında da terör eylemlerine sahne oldu. AK Parti'nin Söğütözü'ndeki genel merkez binasının karşısındaki bir siteden, 7 ve 8. katlar arasına lav silahıyla ateş edildi. Saldırıda binada maddi hasar oluştu. Adalet Bakanlığının Milli Müdafaa Caddesi'ndeki ziyaretçi girişine de iki el bombası atıldı. Saldırganların DHKP-C terör örgütüne üye oldukları belirlendi.

"Çözüm süreci" kapsamında, terör örgütünce çeşitli tarihlerde kaçırılan 8 kamu görevlisinin serbest bırakıldığı mart ayında, Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın İmralı cezaevinden gönderdiği mesajı Türkçe ve Kürtçe okundu. Öcalan, terör örgütü PKK üyelerinin ülkeyi terk etmesi çağrısında bulundu.

"Müslüm Baba" olarak anılan Müslüm Gürses, 60 yaşında hayranlarına veda etti.

Mart 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mart :

Antalya Valiliği koordinatörlüğünde Sağlık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen "1 saatte en fazla organ bağışı rekor denemesi"nde Guinness dünya rekoru ilk 7 dakika içinde kırıldı. Sürenin bitmesine 53 dakika 50 saniye kala dev kronometrede görülen 475 rakamı, rekor olarak kayıtlara geçti.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Yuvacık Barajı ile ilgili "ihaleye fesat karıştırma" iddiasına ilişkin görülen davada, aralarında dönemin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen'in de bulunduğu 10 sanık hakkında yerel mahkemenin beraat kararını bozarak, zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verdi.

3 Mart:

Gerçek adı Müslüm Akbaş olan ve seslendirdiği arabesk müzik eserleriyle hayranlarınca "Müslüm Baba" diye anılan sanatçı Müslüm Gürses (60), geçirdiği by-pass ameliyatının ardından 4 aydır yoğun bakımda bulunduğu hastanede hayatını kaybetti.

4 Mart:

Türk-Yunan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 2. toplantısı İstanbul'da yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ı Tarabya Köşkü'nde kabul etti. Kabulde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da yer aldı. Gül, Türkiye'deki Yunan yatırımlarının son on yıllık dönemde toplam 6,6 milyar dolara ulaştığını, böylece Yunanistan'ın Türkiye'de en fazla yatırım yapan beşinci ülke olduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Samaras ile İstanbul Ofisinde görüştü. Erdoğan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, " Kıbrıs'taki sıkıntıları da aşalım ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz" dedi.

Diyarbakır'da aralarında baro, esnaf odaları, İHD ve MAZLUMDER'in de bulunduğu 159 sivil toplum kuruluşu, "Çözüm süreci"ni desteklediklerini açıkladı.

5 Mart:

Ürdün Kralı 2. Abdullah, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Kral Abdullah, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kral Abdullah, bir gün sonra Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ-TAİ) tesislerinde incelemelerde bulundu, ATAK helikopterinin gösteri uçuşunu izledi.

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Katar RAF Kurumu işbirliğiyle ülkelerindeki olaylardan etkilenen Suriyeliler'e ulaştırılmak üzere 450 ton un gönderildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Times Higher Education tarafından ilan edilen "World Reputation Rankings 2013" listesinde dünyanın ilk 60 üniversitesi arasına girdi.

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yükümlülerin topluma veya mağdura zarar verme durumu ile tekrar suç işleme riski açısından yoğun denetim altında tutulması söz konusu ise yükümlünün denetim ve takibinde elektronik cihazlar kullanılabilecek.

-Kanatlı Denizatı Broşu Türkiye'ye iade edildi-

6 Mart:

2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesinden çalınan Karun hazinesinin en önemli parçası olan Kanatlı Denizatı broşunun Almanya'dan Türkiye'ye iade edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadesi alınan eski Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral İzzettin İyigün tutuklandı.

7 Mart:

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Paris'te 3 PKK'lı kadının öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Fransa adli makamlarından soruşturma dosyasının örneğini talep etti.

- Metin Serezli, hayatını kaybetti-

10 Mart:

Almanya'da Stuttgart yakınlarında bulunan Backnang kentindeki bir apartmanda sabaha karşı çıkan yangında 8 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi. Alman yetkililer, Afyonkarahisarlı anne Nazlı Özcan Soykan (40) ile ilk evliliğinden çocukları 17 yaşındaki Hatice ve 14 yaşındaki Yılmaz Oruç, ikinci evliliğinden çocukları 8 yaşındaki Abdulkadir, 7 yaşındaki İzzet, 6 yaşındaki Yasin, 3 yaşındaki Ahmet ve 6 aylık Murat Soykan'ın dumandan zehirlenme ve yanma sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli, 79 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

11 Mart:

İsveç'i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Kral Carl XVI. Gustaf tarafından İsveç'in yabancı devlet ve hükümet başkanlarına verilen en üst düzey nişanı olan "Serafim Nişanı" takdim edildi. Cumhurbaşkanı Gül de Kral'a Türkiye'nin "Devlet Nişanı"nı verdi.

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili olarak gözaltına alınan 5 zanlı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığında ifadelerinin alınmasından sonra sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

13 Mart:

Terör örgütünce çeşitli tarihlerde kaçırılan 8 kamu görevlisi, Irak'a giden MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu tarafından Duhok'un 70 kilometre kuzeyindeki Amediye ilçesinde teslim alındı. Kamu görevlilerinden 3'ü uçakla Ankara'ya, 1'i İstanbul'a, 4'ü karayoluyla Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep'e gönderildi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kamu görevlilerinin serbest bırakılmasına ilişkin, "Bu karşılıklı bir pazarlığın sonucu değil. Bunu sürecin yürümesi açısından olumlu bir jest, olumlu bir tutum olarak değerlendiriyoruz" dedi.

14 Mart:

Anadolu Ajansı ile Türkiye Motosiklet Federasyonu arasında 2013'de düzenlenecek yurt içi ve yurt dışı yarışların takibini içeren işbirliği protokolü imzalandı.

15 Mart:

Suriye'deki olayların üçüncü yılına girmesi nedeniyle Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki YİBO çadır kentinde kadın ve çocuklar tarafından düzenlenen programda mevlit okutulup, dua edildi. Çadır kentte kalan Suriyeliler, Beşşar Esed'i protesto etti.

16 Mart:

Adana İl Jandarma Komutanlığı tarafından Adana, Mersin ve Gaziantep'te yapılan operasyonda, PKK'ya ait uyuşturucunun satışı, adam öldürme, haraç, devleti zarara uğratma ve silahlı saldırı gibi suçları işlediği iddia edilen çetenin liderinin de aralarında bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. Bu operasyonla toplam 17 faili meçhul olayın aydınlatıldığı bildirildi.

18 Mart:

BDP heyeti, üçüncü kez terör örgütü elebaşı ile İmralı Cezaevinde görüştü. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı'ya giden heyetin dönüşünün ardından, yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın "Silah meselesini de hızla ve zaman kaybetmeden bir tek can dahi yitirilmeden çözmek istiyorum. Bütün bunların pratikleşmesi için yüce bir iradeyi temsil eden parlamentonun ve siyasi partilerin sunacağı desteği çok değerli buluyorum" dediğini bildirdi.

19 Mart:

AK Parti Genel Merkezine ve Adalet Bakanlığı binasına akşam saatlerinde silahlı saldırı düzenlendi. AK Parti'nin Söğütözü'ndeki genel merkez binasının karşısındaki bir siteden, 7 ve 8. katlar arasına lav silahıyla ateş edildi. Saldırıda binada maddi hasar oluştu. Adalet Bakanlığının Milli Müdafaa Caddesi'ndeki ziyaretçi girişine de iki el bombası atıldı. Saldırıda, bir personelin eşi hafif yaralandı. Zanlının lav silahını sırt çantasında getirdiği ve bu çantayla üzerinde DHKP-C yazan flamayı olay yerinde bıraktığı kaydedildi.

Adalet Bakanlığı önüne atılan el bombalarının, ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine yönelik saldırıyı gerçekleştiren Ecevit Şanlı'nın üzerinde bulunan ve patlamanın şiddetiyle infilak eden el bombalarıyla aynı tipte olduğu belirlendi.

CHP'den istifa eden Adıyaman milletvekili Salih Fırat, AK Parti'ye katıldı. Fırat, "Sürece katkıda bulunmak için gövdemi ve yüreğimi taşın altına koymaya ve baldıran zehrini paylaşmaya geldim" dedi.

-Terör örgütü elebaşının mesajı okundu-

21 Mart:

Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları kapsamında sembolik Nevruz ateşini Selahattin Demirtaş başkanlığındaki BDP heyeti yaktı. Kutlamaya katılanlar, Niyazi Koyuncu'nun seslendirdiği Karadeniz türküleri eşliğinde halay çekti. Kutlamalarda, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın mesajı Türkçe ve Kürtçe okundu. Mesajda, terör örgütü PKK üyelerinin ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Öcalan'ın PKK'lıların ülkeyi terk etme çağrısıyla ilgili, "Bu açıklamayı olumlu bir gelişme olarak görüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında Türk bayrağı bulunmamasını kınadılar.

22 Mart:

Başbakanlık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilediğini, tazminat ödemeyi ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul ettiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, 26 Mart'ta partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, İsrail'in, Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırı dolayısıyla Türkiye'den özür dilediği sürece ilişkin bilgi verdi. ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail'den ayrılırken, İsrail Başbakanı Netenyahu ile birlikte telefonla kendisini aradığını aktaran Erdoğan, "Telefonla yaptığım görüşmede önce Netenyahu'nun sesini aldım, 'Sayın Obama'nın sesini özlemiştim önce kendisiyle bir görüşeyim' dedim. Kendisiyle görüştüm ve kendisiyle görüştükten sonra metni karşılıklı görüştük ve sonunda tekrar Obama ile bu süreci teyit ettik. Dolayısıyla Obama'nın şahitliğinde bu görüşmeyi gerçekleştirerek, bu işi bu şekilde bitirdik" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bazı MİT görevlileri hakkındaki soruşturmada, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini bildirdi.

27 Mart:

Yargıtay, 32 yıllık Dev-Sol davasında Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesinin bazı sanıklar açısından verdiği zaman aşımından düşme kararını onadı, 39 sanığa anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçundan verdiği ömür boyu hapis cezasını da zaman aşımı nedeniyle bozdu.

28 Mart:

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gökçeada'da Rum azınlık okulunun açılması talebinin onaylandığını bildirdi.

29 Mart:

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Silahlı terör örgütü üyelerinin, yurt dışına çıkışları ile ilgili yasal düzenleme söz konusu değildir. Buna ilişkin 'akil adamlar ya da akil insanlar, ekip olarak bir çalışma yapması süreci kolaylaştırır' kanaati vardır. Bu konuşulmuştur, onun ötesinde Meclis'te ayrı bir araştırma komisyonu, çalışma komisyonu olabilir mi? Bu değerlendirilebilir" diye konuştu.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, işadamı Cem Uzan'a "nitelikli zimmet" suçundan 18 yıl 5 ay 20 gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 721 bin lira adli para cezası verdi.

Sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik silahlı saldırıya ilişkin 7'si tutuklu 12 sanığın yargılandığı davada, sanıklardan Abdullah Uçmak, 36 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

31 Mart:

"Ergenekon" ve "Zirve Yayınevi" davalarının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında Ankara'da ifade verdi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement