Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

2013'ün önemli olaylarından biri de AK Parti'nin, Milletvekili İdris Bal'ı kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk etmesiydi.

23.12.2013 10:08  Güncelleme: 00:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kasım ayında öğrenci evleri tartışması yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer bir yasal düzenleme olması gerekiyorsa biz, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi de yaparız" dedi.

Başbakanlık yakınındaki Vekaletler Caddesi'nde, üzerinde bomba düzeneğine benzetilmiş bir kuşak bulunan kişi, güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirildi.

Çankaya Köşkü'ne Cumhurbaşkanı Gül'le görüşme talebiyle gelen kişi, çantasından ruhsatsız tabanca, mermi ve uyuşturucu çıkınca  tutuklandı.

Karşılama ve uğurlama törenleri ile temel atma, açılış ve benzeri törenlerde kırmızı halı serilmesi uygulamasına son verildi.

Kasım 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Kasım:

- AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, TBMM Genel Kurulu çalışmalarına başörtülü olarak katılması ülkede yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Gördüğünüz gibi herkes mutlu oldu. Bu tip normalleşmeye katkı veren bütün siyasi partilere teşekkür ediyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Tabii ki bu atmosferi tarihi bir atmosfer olarak, demokratikleşme sürecinin önemli bir adımı olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-Eski OHAL Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturma, ölümün intihardan kaynaklandığının anlaşılması üzerine takipsizlikle sonuçlandı.

-ODTÜ arazisinden geçecek yol tartışmasında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu yol geçmişte planlanmış. Melih Gökçek ile de alakası yok. Yıllarca önce planlanmış" dedi.

-Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün cenazesinin kaldırılacağı gün, Kızılay ve civarındaki yasa dışı gösterilere katıldıkları iddia edilen 35 kişi hakkında, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet" suçundan açılan davanın ilk duruşması görüldü.

-Sanatçı Ajda Pekkan'a, Fransa'nın "Chevalier de I'Ordre des Arts et des Lettres" sanat ve edebiyat şövalyelik nişanı verildi.

-Edirne tarihi, sanatı ve kültürüyle ilgili araştırma-inceleme ve derleme kitapları bulunan Oral Onur (84), Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü misafirhanesinde ölü bulundu.

2 Kasım:

-AK Parti'nin "Kızılcahamam Kampı"nın basına kapalı bölümünde, milletvekillerinden gelen yurt yetersizliği yakınmaları üzerine Erdoğan'ın, "Üniversite öğrencisi genç kızların, erkek öğrencilerle aynı evde kaldığı, bunun denetiminin olmadığı, bu durumun muhafazakar demokrat yapılarına ters olduğu, talimat verdiği, bir şekilde denetiminin yapılacağı" ifadesini kullandığı ileri sürüldü.

-İçişleri Bakanı Muammer Güler, uluslararası standartlara uygun çipli ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartlarının yılbaşından itibaren 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlara dağıtılacağını, yeni sürücü belgelerinin de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğünde bir baskı merkezinde basılarak kişilerin adreslerine gönderileceğini açıkladı.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile kahvaltıda buluştu. Sarıgül'ün hakkındaki Yüksek Disiplin Kurulu kararının kaldırılmasına yönelik dilekçesinin CHP Genel Sekreterliği'ne ulaştırıldığı bildirildi.

3 Kasım:

-Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi  (ÖSYM) Başkanlığı, açık uçlu sorularla deneme sınavı yaptı. Sınava katılan adaylar, sınavda görev yapan tüm görevliler, değerlendirme uzmanları ve soru yazarlarıyla yapılacak değerlendirmeler sonucunda bu sınavın ülke genelinde uygulanabilirliği irdelenecek, ileriye yönelik yol haritası oluşturulacak.

-Genelkurmay Başkanlığından, Suriye'ye ait bir uçağın sınıra yaklaşması üzerine devriye görevindeki iki F-16'nın bölgeye sevk edildiği, söz konusu uçağın sınıra 3,8 deniz mili kala dönerek bölgeden uzaklaştığı bildirildi.

-Karadeniz'in uluslararası hava sahasında, Türkiye kıyılarına ortalama 15 deniz mili mesafeden uçan Rus uçağının, Merzifon ve Akhisar'dan kalkan F-16'larca izlendiği açıklandı.

-Suriye'ye yasa dışı yollarla geçmeye çalışan kişilerin bulunduğu üç aracın lastiklerine ateş edilerek durdurulduğu, her biri yaklaşık 50 kilogram olan 20 çuval kükürt ve kapakları mühürlenmiş olduğundan içeriği henüz belirlenemeyen sekiz varilin ele geçirildiği belirtildi.

-Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bir çobana saldıran leopar, boğuşma esnasında başka bir çoban tarafından av tüfeğiyle öldürüldü. Leopardan alınan gen ve doku örnekleri incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderildi.

4 Kasım:

-Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, AK Parti'nin Kızılcahamam kampının basına kapalı bölümünde Başbakan Erdoğan'ın öğrencilerin kaldığı evlerle ilgili söylediği ileri sürülen sözleri değerlendirdi. Arınç, "Gazetelere yansıdığı şekliyle özel evlerde kalan öğrencilerin şu veya bu şekilde denetlenecekleri veya baskınlar yapılacağı şeklindeki yazılar gerçeği hiçbir şekilde yansıtmamaktadır. Düpedüz asparagas bir haberdir. Bizim böyle bir yetkimiz yok, böyle bir düşüncemiz de yok. Sayın Başbakan'ın buna benzer bir ifadesi de kesinlikle söz konusu değil" dedi.

-Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan da Twitter'dan, "Kız ve erkeklerin aynı evde kalmasına yönelik bir denetim söz konusu değil. Evleri nasıl kontrol edeceksin, yok böyle bir şey" açıklaması yaptı.

- Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, "ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik müdürlüklerinde görev yapan personelden isteyenlerin, başörtüsü takarak çalışabileceğini", bununla birlikte "resmi üniforma giyen personelin başörtüsünün, üniformaya uyumlu olacağını ve kapalı ortamlar dışında başörtüsü üzerine kep takılacağını" bildirdi.

-Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kız kardeşi Fatma Öcalan, deniz yoluyla İmralı Adası'na gitti. Öcalan, adadan dönmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kendisini iyi gördüm. Süreçle ilgili bir şey söylemedi. Sadece, 'Süreç belli değil. Hükümetten daha kimse benimle konuşma yapmadı' dedi" ifadesini kullandı.

- Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği ileri sürülen Albay Kazım Çillioğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturmaya yeni savcı görevlendirildi.

-ODTÜ arazisinden geçecek yol çalışması sırasında su borusunun patlaması nedeniyle ulaşımın sağlandığı yolda çökme meydana geldi.

5 Kasım:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'ya hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanında öğrenci evleriyle ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, "Eğer bir yasal düzenleme olması gerekiyorsa biz, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi de yaparız. Şu anda valiliklerin bu konuda inisiyatifleri varsa bu inisiyatifleri de kullanması gerekir. Çünkü bunun bedeli yarın çok farklı bir şekilde karşımıza gelebilir" dedi.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB ile müzakerelerde 3 yıl sonra yeni fasıl açılmasının önemli olduğunu belirterek, "Türkiye olarak hedefimiz tam üyelik müzakerelerini başarılı bir şekilde tamamlamaktır" dedi.

-Eski Erzurum Milletvekili Sabahattin Eryurt (95) vefat etti.

-Terör örgütü MLKP adına gerçekleştirilen 155 eylemden sorumlu tutulan 9'u tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada, aralarında gazeteciler Füsun Erdoğan ile Bayram Namaz'ın da bulunduğu 8 sanık "anayasayı ihlal" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

- Şırnak'ın Silopi ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan 6 kişiyle ilgili dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar ile 5 jandarma görevlisi hakkındaki dava dosyası, "kamu güvenliği gerekçesiyle" Ankara'ya nakledildi.

-Oda Tv Davası'nı gören İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin tanık olarak talimatla ifadesinin alınmasına karar verdiği CHP Antalya Milletvekili ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sorulara avukatı aracılığıyla yazılı yanıt verdi.

Baykal, yazılı beyanında, davanın sanıklarından "İklim Ayfer Kaleli'nin basına taşıdığı iddia ve iftiraların gündeme geldiği tarihin son derece önemli olduğunu" kaydederek, "Zira o tarihler, milletvekilliği adaylarının listesinin oluşturulduğu döneme denk gelmektedir. Birileri ısrarla Türk siyasi hayatından çekilmem için ellerinden geleni yapmakta ve çok iğrenç komplolar tertiplemektedirler. Taciz iddiası ve iftirası da onlardan biridir" ifadesini kullandı.

-Genelkurmay Başkanlığından, Karadeniz'de Türk hava sahasına paralel olarak uluslararası hava sahasında uçan Rus askeri uçağının Türk F-16'larınca devriye uçuşuyla izlendiği bildirildi.

6 Kasım:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Helsinki'de fiziksel ve dijital malzemelerle yeni bir eğitim yöntemi oluşturan ve Angry Birds (kızgın kuşlar) eğitici oyun konseptini geliştiren Rovio şirketini ziyareti sırasında, firma ile Fatih projesi, akıllı tahta ve eğlenerek öğrenme konularında ortak çalışma yapılabilmesi için talimat vereceğini söyledi.

- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlığında organlarını bağışlayanların vefat ettikten sonra donör olabilmesi için aile iznini kaldıran yasal düzenleme için Adalet Bakanlığı ile çalışma başlatıldığını açıkladı.

7 Kasım:

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Emrehan Halıcı'nın genel başkan yardımcılığından istifasını kabul etmedi.

-Ankara 13. Ceza Mahkemesi, 28 Şubat Davası'nda sanıklardan emekli orgeneraller Orhan Yöney, Şükrü Sarıışık, emekli korgeneraller Vural Avar, Köksal Karabay, Tevfik Özkılıç, emekli tümgeneraller Çetin Dizdar, Ayhan Cansevgisi, Şevket Turan, Ünal Akbulut, emekli tuğgeneral Refik Zeytinci, emekli koramiraller Altaç Atılan, Aydan Erol, emekli albaylar Hüsnü Dağ, Ruşen Bozkurt ve Cengiz Çetinkaya'nın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

-Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kentte bir tırda bin 200 roket başlığı ele geçirildiğini bildirdi.

-Diyarbakır'da valilik binası yakınında yer alan "Ne Mutlu Türküm Diyene" yazısı bulunan tabelanın kaldırılması bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarca memnuniyetle karşılandı.

8 Kasım:

-"Medya ve Bilgi Toplumundan Sorumlu Bakanlar Konferansı"na katılmak için Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Belgrad Kalesinde, TRT Türk'ün canlı yayınında açıklamalar yaptı. Arınç, "Ben çok şeyi temsil ediyorum. Benim yıpranmamam, hiçe sayılmam lazım. Başbakanımıza dost, kardeş olarak seslenmek isterim; ikimizin sözleri arasındaki çelişkiyi düzeltmesi kendisinden beklenir. Bence de çok doğru olan düşüncelerini Başbakan açıklamalı" diye konuştu.

-Nusaybin ilçesinde Nusaybin-Suriye sınırına güvenlik duvarı örme çalışmaları durdurulurken sınırdaki tellerin önüne çekilen branda da kaldırıldı.

9 Kasım:

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi (PM) tarafından hakkındaki yüksek disiplin kararı kaldırılan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e parti kimlik kartını verdi.

-Gırtlak kanseriyle mücadele eden usta gazeteci Savaş Ay (59) tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

- Sağlık Bakanlığı ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği tarafından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün edebiyete intikalinin 75. yılı ve Lozan Antlaşması'nın 90. yıl dönümü kapsamında, "10 Kasım Atatürk'ü Anma ve Barış Treni" İstanbul Ispartakule Tren İstasyonundan törenle Yunanistan'ın Selanik kentine hareket etti.

Sınırdaki kontrolün uzun sürmesi üzerine trenin törene yetişememe ihtimaline karşı Bakan Müezzinoğlu ve bazı gazeteciler, yola özel araçla devam etti.

10 Kasım:

-Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile Atatürk'ü anma töreni sırasında kendisini protesto eden vatandaş arasında polemik yaşandı.

- Anıtkabir'de ziyaretçi rekoru kırıldı, 1 milyon 89 bin 615 kişi Büyük Önder'in kabrini ziyaret etti.

11 Kasım:

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ikinci kez bir araya gelen işçi ve işveren kesiminin kıdem tazminatı konusunda anlaşmaya varamadığını, uzlaşma sağlanıncaya kadar görüşmelerin süreceğini bildirdi.

-Genelkurmay Başkanlığından, Karadeniz'de Türk hava sahasına paralel olarak uluslararası hava sahasında uçan Rus askeri uçağının Türk F-16'larınca devriye uçuşuyla izlendiği bildirildi.

- Ressam Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş'u bıçakla yaraladığı iddiasıyla yargılanan Mehmet Çeliker, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından toplam 25 yıl hapis cezasına çaptırıldı.

- Hakkari Valiliği, "Suç örgütü kurmak, yönetmek, suç örgütüne üye olmak ve yardım etmek, örgüt faaliyeti kapsamında cinsel saldırı, rüşvet ve fuhuşa aracılık yapmak" iddiasıyla düzenlenen operasyonda, aralarında Hakkari Üniversitesinde görevli öğretim üyeleri ve öğrencilerin de bulunduğu 15 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

-Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Mısır'da gözaltında bulunan gazeteci Metin Turan'ın serbest bırakılması için, Mısır Başbakanı Hazım Biblavi'ye yazılan mektubu, bu ülkenin İstanbul Başkonsolosu Wafaa Elhaddidy'e teslim etti.

- Reyhanlı'daki bombalı saldırılara dair gizli belgeleri sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan er Utku Kalı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

12 Kasım:

-Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e Devlet Nişanı verirken, Aliyev de Gül'e Haydar Aliyev Nişanı'nı tevcih etti.

- Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerde darbedilen ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne ilişkin dava Kayseri'ye alındı.

13 Kasım:

- Yüksek Seçim Kurulu kararınca mahalli idareler genel seçimlerinde bir sandık bölgesinde 320 seçmen olacak, köylerde seçmen sayısı 400'ü aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

14 Kasım:

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 Kasım'daki Diyarbakır programına katılacağını belirterek, "Sayın Başbakan davet ettiler, inşallah birlikte gideceğiz" dedi.

-Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan taslakta özel okula dönüşmeyen dershanelere ciddi cezalar getirilmesinin öngörüldüğü ileri sürüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı, "Dershanelere para cezası uygulamak, sıkı yönetim uygulamaları, maddi yaptırım getirmek gibi alenen yalan ve ilgili kamuoyunu kışkırtıcı ifadeler taslak metinde kesinlikle bulunmamaktadır" açıklaması yaptı.

- Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü Akademisi'nin milli şair Bjornstjerne Bjornson adına verdiği "Bjornson Ödülü"ne Yaşar Kemal layık görüldü.

-Sağlık Bakanlığı, Suriye'de görülen çocuk felci vakalarının Türkiye'ye sıçramaması için bilim kurulu kararıyla aşılama kampanyası başlatma kararı aldı.

15 Kasım:

- Anayasa Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun, 57. maddesinin birinci fıkrasının "Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir" biçimindeki birinci cümlesini iptal etti. Mahkeme, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun bazı hükümlerini Anayasa'ya aykırı buldu.

-Bölücü terör örgütü üyelerince Mardin'in Nusaybin ilçesinde görevden dönen askeri araca uzun namlulu silah ve roketle saldırı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu sürecin tek taraflı bir şekilde işlemesi söz konusu olmaz. Birisi silaha tekrar sarılırsa ondan daha güçlü silahı olan devlettir, Türkiye Cumhuriyeti'dir" dedi.

-Anayasa Mahkemesi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin Mehmet Ağar'ın denetimli serbestlikle ilgili durumunu belirleyecek kanun hükmünün iptali istemini yetkisizlik nedeniyle reddetti.

16 Kasım:

-Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'a gitti. Başbakan Erdoğan'ın davetiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perwer Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı.

Temaslarına Diyarbakır Belediyesini ziyaret ederek başlayan Erdoğan, Belediye Başkanı Osman Baydemir ile görüştü. Erdoğan ve Baydemir arasında esprili diyaloglar geçti.

Başbakan toplu açılış töreninde yaptığı tarihi konuşmada, dostluk ve kardeşlik mesajları verdi.

"Diyarbakır'a hoşgeldiniz. Sizin şahsınızda Kuzey Irak Kürdistan bölgesindeki kardeşlerimizi de selamlıyoruz" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses ile tören alanında vatandaşları selamladı. İki sanatçı düet yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

-Denizli'de, yurt odasındaki buzdolabında başı gövdesinden ayrılmış halde bulunan bebeğin annesi olduğu ileri sürülen üniversite öğrencisi Ü.T, "kasten adam öldürmek" suçlamasıyla sevk edildiği adliyede tutuklandı.

-Genelkurmay Başkanlığı, "İncirlik ve Merzifon meydanlarından kalkan F-16 uçaklarına, Suriye'de konuşlu bir SA-2 füze sistemi tarafından toplam 30 saniye süreyle radar kilidini muhafaza etmek suretiyle üç kez tacizde bulunulduğunu" bildirdi.

18 Kasım:

-Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısında sonra yaptığı açıklamada, dershanelerle ilgili konunun gündeme geldiğini belirterek  "Bu çalışmayı arkadaşlarımızın soruları, önerileri, eleştirileriyle birlikte daha da zenginleştirerek özellikle dershaneler konusunda halka yanlış akseden bazı bilgilerin bulunması dikkate alınmak suretiyle halkımızın, dershanelerde okuyan çocuklarımızın, onların ailelerinin, öğretmenlerin ve dershane yöneticilerinin de görüş ve düşüncelerine müracaat edilmek suretiyle paydaşlarla birlikte bu konunun tekrar ele alınmasının yararlı olacağı konusunda bir görüş birliğine vardık" dedi.

-OHAL eski valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun ailesinin avukatı Metin Çetinbaş, Kozakçıoğlu'nun ölümüyle ilgili takipsizlik kararına ilişkin Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine itiraz dilekçesi verdiklerini belirtti.

-Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur (86), bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

-Gazeteci, yazar ve araştırmacı Aytunç Altındal (68), kanser hastalığına yenik düştü.

-28 Şubat davasını gören Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Etimesgut Zırhlı Birlikler Eğitim ve Tümen Komutanlığından, 4 Şubat 1997'de Sincan'da tank yürütülmesinin, o gün ani olarak verilen emir gereği mi, yoksa planlı tatbikat mı olduğunun sorulmasına, firari sanık Sedat Arıtürk hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına karar verdi.

19 Kasım:

-TÜBİTAK, Diyarbakır'da çobanlar tarafından öldürülen leoparın DNA araştırmalarına göre İran Parsı alt türüne ait olduğunu açıkladı.

-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Hatay'da çıkan olaylar sırasında yaşamını yitiren Ahmet Atakan'ın ölümüyle ilgili, "Doğruluğundan emin olunmayan bilgileri kesin ifadelerle yayınladığı" gerekçesiyle Ulusal 1 yayın kuruluşuna müeyyide uygulanmasına karar verdi.

20 Kasım:

-Başbakan Erdoğan, dershanelerin özel okula dönüştürme çalışmasıyla ilgili, "Geri dönmemiz diye bir şey burada asla sözkonusu değil. Gelinen noktada dershane anlayışının, düşüncesinin yürümesi mümkün değil" dedi.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 4. Boğaziçi Zirvesi'nde, Ortadoğu coğrafyasının, İslam coğrafyasının, çatışmalar yerine tüm faklılıklarını zenginlik gibi görüp, beraber yaşamaya, dayanışma içerisinde olmaya, herkesin birbirine sevgi ve saygı göstererek bütünleşmeye ihtiyacı olduğuna inandığını belirtti.

-Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye-Suriye hudut bölgesinde hava muhabere devriye görevi icra eden iki F-16 uçağının, Suriye'ye ait bir SU-24 uçağının sınıra doğru yaklaşması üzerine bölgeye yönlendirildiğini ancak söz konusu hava aracının sınıra 5,2 deniz mili kala geri dönerek bölgeden uzaklaştığını bildirdi.

21 Kasım:

-Başbakanlık yakınındaki Vekaletler Caddesi'nde, üzerinde bomba düzeneğine benzetilmiş bir kuşak bulunan Tuğrul Bayır (52), güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirildi.

-Başbakan Erdoğan, Adeviye katliamının 100. gününü değerlendirirken, "Ben, Sayın Mursi'nin yargı karşısındaki tutumunu alkışlıyorum, ona saygı duyuyorum, onu yargılayanlara benim saygım yok" dedi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut'tan 5 bin lira manevi tazminat kazandı.

-AK Parti, Kütahya Milletvekili İdris Bal'ı "basında çıkan ve parti politikalarına aykırı açıklamaları" nedeniyle kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak müşterek disiplin kuruluna sevk etti.

-TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya, 8 Aralık 2010'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde katıldığı etkinlikte yumurta attıkları iddiasıyla yargılanan 13 öğrenciden 11'i beraat etti, 1 öğrenci hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakılırken, 1 öğrencinin cezası ise ertelendi.

22 Kasım:

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dershalerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin "Önemli olan bu tartışmaların kırgınlıklara ve üzüntülere sebebiyet vermeyecek şekilde yapılmasıdır. Herkesin fikrini söylemesi gerekir. Herkesin kendi açısından doğrularını ortaya koyması gerekir" dedi.

-Dershane temsilcileriyle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu kadar büyük bir camiayı ilgilendiren bir konuda şüphesiz, orasını beğenen olur, burasını beğenmeyen olur ama genel olarak sektörle yaptığımız görüşmelerde, sektörün büyük bölümünün, bu dönüşüm sürecine destek verdiğini ve vereceğini görüyoruz" dedi.

- Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Mersin ve Diyarbakır'ın da aralarında olduğu 8 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, başka kişi veya kurumlara ait bilgisayara yetkisiz erişim sağladığı öne sürülen, Redhack grubuna üye oldukları ifade edilen aralarında oyuncu B.A'nın da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle karşılama ve uğurlama törenleri ile temel atma, açılış ve benzeri törenlerde kırmızı halı serilmesi uygulamasına son verildi.

-BOTAŞ'taki "yolsuzluk" iddiaları üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde başlatılan "Mavi Hat Operasyonu" kapsamında açılan davanın sanıklarından eski BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi, 52 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

-KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, Türkiye'nin uydu vericili ilk dişi kurdu "Asena"nın kaçak avcılar tarafından vurulduğunu bildirdi.

-Tiyatro sanatçısı Tuncay Özinel (71), vefat etti.

23 Kasım:

-Başbakan Erdoğan, Mısır'ın Türkiye ile diplomatik temsil düzeyini düşürmesine ilişkin, "Biz, halkların egemenlik halklarına saygı duymayanlara asla saygı duyamayız. Halkların iradesine saygı duyanlara her zaman saygı duyduk, bundan sonra da saygı duymaya devam edeceğiz" dedi.

-Başbakanlık yakınındaki Vekaletler Caddesinde, üzerinde bomba düzeneğine benzetilmiş bir kuşak bulunan ve güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilen Tuğrul Bayır, Cumhuriyet Savcılığınca serbest bırakıldı.

24 Kasım:

-Başbakan Erdoğan, Trabzon'da 24 Kasım öğretmenler günündeki konuşmasında, "Benim kızım imam hatip okuyamamayla karşı karşıya kaldı. Hey gidi günler. Ben kızımı Araklı'ya gönderdim, kimseye duyurmadan burada okuttum. İlk defa açıklıyorum. Burayı bitirdikten sonra da yurt dışına gönderdim, gitti Amerika'da okudu. Ondan sonra İngiltere'de masterını yaptı. Bak demek ki başörtülü de okuyabiliyormuş" değerlendirmesinde bulundu.

-Genelkurmay Başkanlığından, hava muharebe devriye görevini yapan F-16 uçağına, Hatay üzerinde Türk hava sahasında Suriye'de konuşlu SA-2 füze sistemi tarafından 20 saniye süreyle radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulduğu bildirildi.

- Anadolu Ajansı Amerika Bölge Direktörlüğü New York Ofisi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla açıldı.

Merkez üssü Bolu'nun Ulumescit köyü yakınları olan 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

25 Kasım:

-Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 8 ilde eş zamanlı düzenlediği operasyonda gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

-Anayasa Mahkemesinin, Mehmet Ağar'ın infazını durduran Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yaptığı başvuruyu yetkisizlikten reddetmesinin ardından bu kez Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Aydın İnfaz Hakimliği, "denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini" öngören Kanun maddesinin iptali istemiyle Yüksek Mahkemeye başvurdu.

-"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü"nde iki kadın daha eşleri tarafından öldürüldü.

-Çankaya Köşkü'ne Cumhurbaşkanı Gül'le görüşme talebiyle gelen Mehmet Salih Atlı (33) çantasından ruhsatsız tabanca, mermi ve uyuşturucu çıkınca sorgulanarak tutuklandı.

26 Kasım:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmayı umut verici olarak niteleyerek "Çenevre'de ortaya çıkan sonuçta Türkiye'nin haklılığı ortaya çıkmış, Türkiye'nin tezleri kabul görmüştür" dedi.

- Ege Denizi'nde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacıyla mayın harbine yönelik planlanan "Nusret-2013 Davet Tatbikatı"nın, ilk kez basına açık gerçekleştirilecek bölümü başladı.

-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanunu işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettiği iddia edilen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yeniden yargılanmasına devam edildi. Albay Öz, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesinde talimatla alınan ifadesinde Yargıtay'ın bozma ilamını kabul etmedi.

-"Cinsel istismar" ve "taciz" iddiasıyla yargılandığı davada, 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Fatih Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır, mahkeme kararıyla görevinden el çektirildi.

-Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi, internette Fetullah Gülen'e hakaret ettiği gerekçesiyle T.K. adlı kişiyi bin 740 lira adli para cezasına çarptırdı.

-Denizli'de 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

27 Kasım:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'yi kabul etti.

-İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Suriye'ye jandarma eşliğinde silah gönderildiği" iddiasının, kesinlikle asılsız olduğunu bildirdi.

- Tekirdağ'da Marmara Denizi açıklarında meydana gelen Richter ölçeğine göre 4.7 büyüklüğündeki deprem Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli ile İstanbul'un bazı ilçelerinde de hissedildi.

- Japonya'nın Ankara Büyükelçiliğinde gerçekleştirilen resepsiyonda, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in sebep olduğu gerginlik geniş yankı buldu. Genç, ülke genelinde protesto edildi.

-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, "Bakan Fatma Şahin'in Gaziantepspor- Elazığspor maçında prim sözü verdiği" iddialarını yalanladı.

-Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken'in de arasında bulunduğu 12 kişinin, Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın'ın 1993'te öldürülmesine ilişkin, "cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek, adam öldürmeye iştirak" suçundan "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istemiyle yargılanmasına başlandı.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ankara'da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde anjiyo oldu.

-Gaziantep'te iş adamı Ahmet Şireci, otomobilinin önü iki araçla kesilerek kaçırıldı.

28 Kasım:

-Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı,  AK Parti Genel Merkezinde milletvekillerine dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesine yönelik çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulundu.

-Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen özel dershaneler ve özel öğrenci etüt eğitim merkezleri ile istişare toplantısı sürerken katılımcıların büyük çoğunluğu toplantıyı terk ederek, dışarıda basın açıklaması yaptı.

- Ergenekon davasında 16,5 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra yeniden tutuklanan Teğmen Mehmet Ali Çelebi'nin soruşturma kapsamında gözaltındayken cep telefonuna sehven yükleme yaptığı gerekçesiyle yargılanan polis memuru Hanefi Öpaydın, "Görevi kötüye kullanma" suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlığıyla bir gazetede yer verilen habere ilişkin, "2004'ü bırakın, biz 2002 sonunda AK Parti olarak iktidara geldik. 11'inci yılımıza girdik. 11 yılda bu MGK'da kabul edildiği varsayılan konuların hiçbiri gerçekleşmediği gibi bunun tam aksine dindarları, dini toplulukları, bireysel olarak insanları rahatsız edecek, onları takip altına alacak, onlarla ilgili olumsuz birtakım çalışmalar yapacak hiçbir şey yapmadık" dedi.

-Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi toplantısında, TSK'nın hazırlık durumu ve yeniden yapılandırma çalışmaları, terörizmle mücadele ve GATA'nın üniversite olarak yapılandırılması çalışmaları ile ilgili konuların görüşüldüğü bildirildi.

-Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 15 yaşından küçük kızla evlenen ve "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan hüküm giyen sanıkların, "yaşını bilmiyordum" savunmasını kabul eden Daire kararlarına yapılan itirazı kabul etti.

-Oyuncular Çağatay Ulusoy ve Gizem Karaca ile şarkıcı Cenk Eren'in de aralarında bulunduğu 34 sanığın, "uyuşturucu temin etmek", "suç örgütü kurmak" ve "suç örgütü üyesi olmak" gibi suçlardan yargılanmasına başlandı.

-Samsun'da "4+4+4" eğitim sistemi protesto için hedef tahtasındaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafına dart attıkları iddiasıyla yargılanan iki üniversite öğrencisi, beraat etti.

-Milli Eğitim Bakanlığınca Türkiye genelinde 1 milyon 290 bin 8. sınıf öğrencisi için ilk kez düzenlenen merkezi ortak sınavın ilk gün oturumu yapıldı.

29 Kasım:

-Milli Eğitim Bakanlığınca 8. sınıf öğrencileri için ilk kez düzenlenen merkezi ortak sınav ikinci gün oturumuyla tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı, iki sorunun iptal edildiğini açıkladı. Elazığ'ın Baskil ilçesine gönderilen kitapçıklardan birinin eksik çıktığı ileri sürüldü. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü kayıp kitapçıkla ilgili çift yönlü soruşturma başlattı.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının siber korsanlara karşı yürüttüğü operasyon kapsamında serbest bırakıldıktan sonra savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan T.K, tutuklandı.

-Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), Dini Hayat Araştırması'na ilişkin "Dünyada bunlar bilimsel çalışmalardır. Bilimsel çalışmalar asla insanları tasnif etmek, bölmek ve tespit etmek için yapılmaz" dedi.

-Genelkurmay Başkanlığından, Türkiye-Suriye sınır bölgesinde hava muharebe devriye görevini yapan F-16 uçaklarına Suriye radarlarının üçer saniyelik sürelerle toplam 12 saniye kilitlenerek taciz ettiği bildirildi.

-Adana'da AK Parti il genel meclis üyesi Serdar Güldalı, hava almak için çıktığı evinin balkonundan düştü. Ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan Güldalı, kurtarılamadı.

-Genelkurmay Başkanlığı, Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde Burhaniye açıklarında göçmenleri taşıyan lastik botun alabora olması sonucu 6 kişinin öldüğünü, 8 kişinin de sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

-Sanatçı İbrahim Tatlıses, iki yıl önce evlendiği Ayşegül Yıldız'dan boşandı.

30 Kasım:

-Anayasa Mahkemesi, Mehmet Ağar'ın infazını durduran Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yaptığı başvuruyu yetkisizlikten reddetmesinin ardından bu kez Aydın İnfaz Hakimliğinin yaptığı başvuruları esastan görüşmeye karar verdi. Yüksek Mahkeme, "denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini" öngören Kanun maddesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu, esastan görüşerek karara bağlayacak.

-Anayasa Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinde "disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası" verilenlerden savunma alınmayacağını düzenleyen kanun hükmü ile 5510 sayılı Kanun'daki bazı ibareleri Anayasa'ya aykırı buldu.

- Diyanet İşleri Başkanlığı, Suudi Arabistan'ın getirdiği kısıtlamalar yüzünden 14 günden fazla umre turu yapmamaya karar verildiğini açıkladı.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'ye gitti

- Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti'den Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak için görevinden istifa etti.

-Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement