Türkiye'de 2015 Böyle Geçti (10) - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2015 Böyle Geçti (10)

Türkiye, ekim ayında tarihinin en büyük terör olayıyla sarsıldı.

22.12.2015 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, ekim ayında tarihinin en büyük terör olayıyla sarsıldı. "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi" için Ankara Garı'nda toplananların arasında üç saniye arayla patlayan iki bomba, 103 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. Seçim çalışmalarının durduğu, ülkede 3 günlük yasın ilan edildiği ekim ayında şehit haberleri gelmeye devam etti.

Futbolda şike davasında, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 36 sanığın "şike" ve "örgüt" suçundan beraatine karar verildiği ekim ayında, "Kafes eylem planı", "Amirallere suikast", Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştirildiği 84 sanıklı " Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davasında da tüm sanıklara beraat kararı çıktı.

"Asrın Projesi" olarak ifade edilen KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak KKTC Su Temin Projesi'nin açılışı da ekim ayında yapıldı, Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi niteliği taşıyan amfibi gemi "Bayraktar" törenle denize indirildi.

Ekim ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 EKİM

Mardin, Diyarbakır ve Şırnak'tan terör saldırıları haberleri geldi. Saldırılarda 4 asker şehit oldu. Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Bahçelievler Mahallesi'nde, Silvan İlçe Jandarma Komutanlığında görevli iki asker, mesaiye şahsi otomobilleriyle giderken, teröristler tarafından çapraz ateş altına alındı. Astsubay Tolga Topçuoğlu ile uzman çavuş Sinan Uçan olay yerinde hayatını kaybetti. Şırnak Beytüşşebap'ta teröristlerin yola döşediği bombanın, askeri konvoyun geçişi sırasında patlatılması sonucu 1 asker, Mardin'in Nusaybin ilçesinde çıkan çatışmada da 1 asker şehit oldu.

Ankara Dikimevi'nde, bir belediye otobüsü, durakta bekleyen yolculara çarptı. Kazada, 12 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, İstanbul'daki evinin önünde 4 kişinin saldırısına uğradı. Hastaneye kaldırılan Ahmet Hakan'ın vücudunda kırıklar oluştu. Dört saldırgan yakalandı. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ile mesaj gönderen Hakan, "Bu tür saldırılardan hiçbir şekilde yılmayacağız. Korkmuyoruz. Bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

- Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada ilk duruşma, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde yapıldı. Eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca'nın yargılandığı davada gizlilik kararı alındı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Paralel Devlet Yapılanması'nın "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla, aralarında Fetullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakup Saygılı'nın da bulunduğu 69 şüphelisi hakkında yürüttüğü soruşturmada iddianame hazırlandı. İddianamede tutuklanması talep edilen Gülen'in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

- Leman dergisi çizeri, "Derya Kuzuları" köşesinin sahibi ünlü karikatürist Derya Sayın, kalp krizi sonucu 53 yaşında vefat etti. Mizah dünyasının usta çizerlerinden Derya Sayın'ın ilk karikatürleri, Oğuz Aral yönetimindeki efsanevi Gırgır dergisinde yayımlanmıştı. Derya Sayın Gırgır, Limon, Leman, Hıbır, Pişmişkelle ve Express gibi dergilerde çalışmıştı.

2 EKİM

- HDP'nin seçim bildirgesi açıklandı. Önceki seçim bildirgesinde "demokratik özerklik" vurgusu yapılırken, yeni bildirgede bunun yerine "özyönetim ya da yerinden yönetim" başlığına yer verildi.

Kafes eylem planı", "Amirallere suikast", " Gölcük'te ele geçirilen belgeler" ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş  Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştirildiği 84 sanıklı "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davasında mahkeme heyeti, üzerilerine atılı suçu işlemedikleri gerekçesiyle 83 sanığın beraatına karar verdi. Yargılama sürecinde intihar eden Yarbay Ali Tatar ile ilgili davanın düşürülmesine karar verildi.

- AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan'a saldıran 4 kişiden 3'ünün AK Parti üyesi olduğunu ve bu kişilerin ihraç edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Soyadı Kanunu'ndaki, "Evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği soyadını alır" düzenlemesini 2011'de iptal eden Anayasa Mahkemesi, boşandıktan sonra velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadını verme talebi mahkeme tarafından reddedilen anneyi haklı buldu.

3 EKİM

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bazı ilçe seçim kurullarından gelen talepleri oy çokluğuyla reddetti.

Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi niteliği taşıyan amfibi gemi "Bayraktar" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle denize indirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kullanımına sunulacak Bayraktar, gelişmiş ve ileri Muhabere Elektronik ve Komuta Kontrol imkanları ile Harekat ve Lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde Doğal Afet Yardım Görevlerini yerine getirecek imkan ve kabiliyetlere de sahip.

- Rus savaş uçağı, Türk hava sahasına girdi, Türk F-16'larını taciz etti. Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağına, Türk F-16'ları karşılık verdi.

4 EKİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Rusya'nın Suriye'ye hava harekatını değerlendirirken, "Rusya'nın attığı adımlar, Suriye'nin bombalanması bizim açımızdan kabul edilemez. Rusya çok ciddi yanlışın içinde. Yalnız kalacaklar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YSK'nın sandık taşıma taleplerini reddetmesine ilişkin, "Temenni ederim ki bu seçimlerde, 7 Haziran seçimlerinde yaşadığımız sıkıntıları, bölgede yaşamayız. Eğer yaşarsak bunun sorumlusu da Yüksek Seçim Kuruludur. Çünkü şartlar ortadadır" açıklamasında bulundu.

Fransa'ya giden Erdoğan, Strazburg'da düzenlenen "Milyonlar teröre karşı tek ses" programında gurbetçilerle buluştu, "Terörü sandıkta bitirin" mesajı verdi.

AK Parti seçim bildirgesinde "Başkanlık sistemi" vaadi de yer aldı.

5 EKİM

Başbakan Davutoğlu, bir televizyon kanalı canlı yayınında Rus uçağının sınır ihlalini, "Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister başka ülke uçakları için olsun geçerlidir ve Türk Silahlı Kuvvetleri net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını ihlal ederse gereken müdahalede bulunulur" şeklinde değerlendirdi.

"Futbolda şike" davasında, savcılık tarafından açıklanan mütalaada, sanık Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın "suç örgütü kurmak" ve "şike" suçlarından beraati talep edildi.

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Tomris İncer, 67 yaşında İzmir'de hayatını kaybetti. 1974 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda başladığı sanat hayatına çok sayıda tiyatro oyunu ve sinema filmi sığdıran İncer, son dönemde rol aldığı televizyon dizileri ile sevilen oyuncular arasına adını yazdırmıştı.

6 EKİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki temasları sırasında, Rusya'nın Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmesine ilişkin, "Rusya'nın Suriye'de yaptığı ve orada kendine ait bir üs hazırlama gayreti ve bunun yanında bizim sınırlarımızı ihlal etme olayı. Bu, NATO'nun da dün biliyorsunuz bu konuyla ilgili sert bir ültimatomuyla karşılık bulmuştur. Buna tabii bizim sabretmemiz mümkün değil. Buna karşı tavrını NATO almıştır, bundan sonra da alacağına kesinlikle inanıyorum. Çünkü Türkiye'ye yapılan saldırı, NATO'ya yapılmış bir saldırıdır. Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile olan ilişkilerimiz malumdur ama Rusya, Türkiye gibi eğer bu konuda birçok işbirliğini yapmış olduğu dostunu da kaybederse çok şeyi kaybeder, bunu da bilmesi lazım" dedi.

- Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik soruşturmada, tutukluların reddi hakim talebini, yetkisi olmadığı halde kabul eden hakim Metin Özçelik ile salıverilmelerine hükmeden hakim Mustafa Başer hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "görevi kötüye kullanmak" ve "gizliliğin ihlali" suçlarından hazırlanan iddianameyi kabul etti.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile eski EGM İstihbarat Dairesi Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar'ın da aralarında bulunduğu 9 emniyet görevlisiyle ilgili gözaltı kararı aldı.

7 EKİM

Japonya seyahatine giderken uçakta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi kaybetmek Rusya için ciddi kayıp olur. Akkuyu santralini Ruslar yapmazsa başkaları yapar. Biz Rusya'nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye'yi kaybetmek Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir" dedi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz, yazar Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 274 sanıklı "Ergenekon" davasının temyiz duruşması başladı. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "savunma değil, taarruz" için geldiğini belirterek, "Bu davalar sürecince özellikle Beşiktaş Adliyesinde ifade verenler ki hepimiz oradan geçtik, kendimizi kendi topraklarımızda, yani Türk topraklarında yabancı bir ordunun askeri gibi hissettik. Bu acıyı yaşadık hepimiz. Bu acıyı bize kim unutturabilir" dedi.

- Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında, eski başbakanlar Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz'ın bir sonraki duruşmaya katılması hususunda çağrı kağıdı çıkartılmasına, Çiller ve Yılmaz'ın duruşmaya katılmamaları durumunda ise haklarında zorla getirilme kararı verilebileceğine dair ihtarda bulunulmasına karar verdi.

8 EKİM

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "28 Şubat"ın sivil ayağına ilişkin soruşturma kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlardan POAŞ'ın özelleştirilmesi sürecine ilişkin bilgi ve belge talep etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yeni Şafak Gazetesi sahibi Ahmet Albayrak ile Nuri Albayrak'ın, " Aydın Doğan'ın kendilerine, 'REFAHYOL Hükümetini ben yıktım' diye beyanda bulunup bulunmadığı" konusunda tanık olarak ifadelerinin alınmasını istedi.

Yeşilçam'ın emektar oyuncularından Sırrı Elitaş, 71 yaşında hayata veda etti.

9 EKİM

- Futbolda şike davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 36 sanığın "şike" ve "örgüt" suçundan beraatine karar verdi.

- Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in, paylaştığı yazılarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklama istemiyle sevk edildiği mahkemece serbest bırakılmasına yapılan itiraz kabul edildi. Keneş hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

10 EKİM

Ankara Sıhhiye Meydanı'nda yapılacağı duyurulan "Emek, Barış Demokrasi Mitingi" için çeşitli illerden gelen vatandaşların sabah saatlerinde Ankara Garı önünde toplanması sırasında, iki bomba üç saniye arayla patlatıldı. Garın önünde buluşanlar, Sıhhiye Köprüsü altındaki arama-kontrol noktasından geçerek mitinge katılacaklardı.

Bombalı saldırı sonucunda 103 kişi öldü, 246 kişi yaralandı. Yaralılara ilk müdahaleyi, patlamadan kurtulan göstericiler yaptı. Patlamanın ardından polisin meydanı boşaltmak istemesi üzerine, göstericiler polisi protesto etti. Bunun üzerine polis, gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Patlamada yaralananların büyük çoğunluğu Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Yaralıların yakınları ve kan vermek isteyenler Ankara Numune Hastanesi önünde toplandı. Yakınları asılan listeleri kontrol ederek, yaralıları bulmaya çalıştı. Hayatını kaybedenlerin cesetleri ise otopsi amacıyla Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu'na getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'daki programlarını, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer siyasi parti liderleri seçim çalışmalarını 3 gün boyunca iptal etti.

Başbakanlık, terör saldırıları sonucunda şehit olan asker, polis ve köy korucuları ile hayatını kaybeden vatandaşların acı kaybından dolayı 3 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, tren garının bulunduğu bölgede meydana gelen patlamaya ilişkin 5 savcı görevlendirildi. Patlamaya iki canlı bomba üzerindeki metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcılarının neden olduğu tespit edildi.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, saldırı sonucu 48'i yoğun bakımda 246 vatandaşın tedavisinin devam ettiğini bildirdi. Ankara'daki terör saldırısı Türkiye'nin çeşitli illerinde, yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Birlik ve beraberliğimize, ülkemizin huzuruna kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kaynağı, söylemi, amacı, adı ne olursa olsun, her türlü terör eyleminin ve terör örgütünün karşısındayız, hep birlikte de karşısında olmak mecburiyetindeyiz. Teröre en büyük desteği, terör eylemleri ve terör örgütleri karşısında çifte standartla hareket edenler vermektedir. Daha önce değişik yerlerde askerimize, polisimize, korucularımıza, kamu görevlilerimize ve masum vatandaşlarımıza karşı yapılan terör eylemleri ile bugün Ankara Tren Garı'nda sivil vatandaşlarımızı hedef alan terör saldırısı arasında hiçbir fark yoktur" açıklamasını yaptı.

Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, "Ülkemiz, halkımız ve demokrasimiz büyük bir terör saldırısıyla hedef edinilmiştir. Bu saldırı herhangi bir şekilde tek bir gruba, o mitinge katılan vatandaşlarımıza ya da herhangi bir siyasi topluluğa karşı değildir. Bu saldırı, ülkemizin bütününe karşı yapılmış bir saldırıdır" ifadelerini kullandı.

Ankara'daki patlama diğer ülkelerce de kınandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları telefon görüşmelerinde, Ankara'daki terör saldırısı dolayısıyla taziye dileklerini iletti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, patlama sonucunda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Pakistan, ABD Ankara Büyükelçiliği, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği, Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliği, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier saldırıyı kınadı.

11 EKİM

Terör kurbanları toprağa verilmeye başlandı. Türkiye genelinde terörü protesto gösterileri düzenlendi.

- Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Sıhhıye Meydanı'nda anma programı düzenlendi. Anma programında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Kimlikleriniz, inançlarınız, siyasi duruşunuz ne olursa olsun bizler ezilenler olarak 'bu devlet bizim, bu vatan ortak malımızdır' diyeceğiz. Kimsenin gelip yukarıdan bir kez daha ülkemize, halklarımıza, özgürlüklerimize el koymasına izin vermeyeceğiz. İntikam ve kinle hareket etmeyeceğiz" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen de "Bu kirli savaşa karşı barıştan yana olduğumuzu bildirip, inandığımız halklarımızı, tüm kesimleri ilan ettiğimiz 3 günlük yas çerçevesinde kendi değerlerimize uygun olarak her yerde, bütün kurumlarımızda, evlerimize, bütün iş yerlerimizde bu yas geleneğimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da eşi ile Ankara Tren Garı önüne geldi. CHP milletvekilleri ve partililer karşıladı. Kılıçdaroğlu, vatandaşlarla selamlaştıktan sonra patlamaların olduğu yere karanfil bıraktı.

- Irak'ın Kuzeyi'ndeki Metina ve Zap bölgelerinde bölücü terör örgütüne ait üç ayrı barınma alanındaki sığınak ve silah mevzileri hava harekatında tam isabetle vuruldu, her iki bölgede 35 terörist etkisiz hale getirildi.

12 EKİM

Başbakan Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren iki canlı bombanın, meydana nasıl geldikleri, bombayı nasıl taşıdıklarını tespit ettiklerini belirterek, "Bir isme çok yaklaşıldı. Yaklaşılan isim bir örgütü işaret ediyor" dedi.

- Davutoğlu'nun 1 6 Ekim Cuma gününe kadar miting yapmayacağı, bundan sonraki birkaç mitingde, teröre karşı birlik, dirlik ve kardeşlik mitingleri olarak yapılacağı bildirildi.

BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı, Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, katılımcıların tümünün oylarıyla BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı başkanlığına seçildi.

Usta oyuncu, komedyen Levent Kırca, 67 yaşında İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bir dönem yaptığı "Olacak O Kadar" adlı televizyon şovuyla hafızalarda iz bırakan Kırca, siyasi konuları ve toplumsal sorunları ele aldığı skeçleriyle ekranların vazgeçilmez yüzlerindendi.

13 EKİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da terör saldırsıyla ilgili Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirdi.

Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistro ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Diğer olaylar gibi bu hadise de titizlikle araştırılıyor, araştırılacak. Eylemi yapanlarla ilişkiler belirlenecek, suçlular adalete teslim edilecektir. Hükümetimiz bu çalışmaları sürdürüyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı olarak ben de şu anda Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirdim ve bu konuyu ayrıca onlar da farklı bir bakış açısından ele almak suretiyle Anayasamızın 108'inci maddesinin verdiği yetki ve göreve istinaden kapsamlı bir inceleme ve araştırma yapılmasının talimatını verdim" açıklamasında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısının yaşandığı Tren Garı önüne karanfil bıraktı ve hayatını kaybedenler için dua etti.

14 EKİM

- Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Garı önündeki alana terör saldırısında hayatını kaybedenler anısına karanfil bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Niinistö'ye eşleri Emine Erdoğan, Jenni Haukio ve İçişleri Bakanı Selami Altınok da eşlik etti.

Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğinin kararında, "Ankara'daki patlamaya ilişkin soruşturma tamamlanıncaya kadar, soruşturma kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklandığı" belirtildi.

- İçişleri Bakanlığı'nca, Ankara Tren Garı önünde meydana gelen terör saldırısına ilişkin soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için Ankara İl Emniyet Müdürü, İstihbarat Şube Müdürü ve Güvenlik Şube Müdürü görevden alındı.

15 EKİM

- Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, terör saldırısının meydana geldiği Ankara Garı önündeki alana, "Demokrasi Meydanı" adının verilmesini kararlaştırdı.

- Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Dronov, Genelkurmay Başkanlığı Karargahına gelerek bilgi paylaşımında bulundu.

16 EKİM

- Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında, bir televizyon kanalında, "Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir" sözleri nedeniyle soruşturma başlatıldı.

- Genelkurmay Başkanlığından, Suriye sınırında Türkiye hava sahası içerisinde milliyeti bilinmeyen bir hava aracının tespit edildiği, üç defa ikaz edilmesine rağmen hareketine devam etmesi üzerine, sınırda devriye görevi icra eden Türk uçakları tarafından angajman kuralları çerçevesinde ateş edilerek düşürüldüğü bildirildi.

Asrın Projesi olarak ifade edilen KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak "KKTC Su Temin Projesi"nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'nun katılımıyla Mersin'in Anamur ilçesinde yapıldı.

Türk Sinemasında birçok önemli filme imza atan Memduh Ün, 95 yaşında yaşamını yitirdi.

17 EKİM

- Genelkurmay Başkanlığı, Dağlıca bölgesi ve civarında yürütülen operasyonda meydana gelen çatışmalarda 3 askerin şehit edildiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Operasyonlarımız durmayacak, devam edecek. Biz vatanımızdaki mücadelede sulhu ve sükunu sağlayana kadar operasyonların devamını göreceksiniz" dedi.

Ege Denizi'nde, yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitmeye çalışan yabancı uyrukluları taşıyan teknenin batması sonucu ilk belirlemelere göre 12 kişi öldü, 25 kişi sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

İstanbul'da bir restoranın oyun alanına giren saldırgan, 3 yaşındaki çocuğun yüzüne kimyasal madde attı.

18 EKİM

- Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma ziyareti kapsamında İstanbul'a geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'i, Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'ndeki kabulünün ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Erdoğan, "Türkiye-AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirme imkanımız oldu. Gerek 15, 17, 23, 24 ve bu noktada 31. fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık. Gerek Almanya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın, bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim" dedi. Erdoğan, mülteci sorununu da görüştüklerini belirterek, "Önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu andaki gerek Türkiye'deki durumu gerekse Batı'ya olan yönelişidir" dedi.

Başbakan Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Merkel, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde ikili görüşme gerçekleştirdi. Davutoğlu, Merkel ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "Son aylarda Avrupa'da ve dünyada bu konuda (mülteciler) çok ciddi bir duyarlılık oluştu. Bu duyarlılık konusunda da Sayın Merkel'in yaptığı öncülüğü ve takındığı cesur tavrı takdir ediyoruz. Çünkü böyle bir sorun karşısında gözlerini kapatmadılar, mültecilerin sorunlarına bigane kalmadılar. Avrupa'da birçok ülke lideri mültecilerin kapı dışı edilmesi gerektiğini söylerken, kendisi mülteciler konusunda son derece insani bir tavır sergiledi" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma ziyaretini tamamlayarak Türkiye'den ayrıldı.

- Ankara Garı önündeki terör eylemiyle ilgili, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 6 kişiden 4'ü tutuklandı.

- Genelkurmay Başkanlığı, 17 Ekim'de Dağlıca bölgesi ve civarında gerçekleştirilen operasyonda meydana gelen çatışmalar esnasında ağır yaralanan bir askerin daha şehit olduğunu bildirdi.

- Paralel Devlet Yapılanması'na "himmet" adı altında finansal destek sağlamak üzere bir araya geldikleri iddia edilen, aralarında iş adamı ve kamu görevlilerinin de bulunduğu 24 şüpheliden 6'sının tutuklanmasına, 18'inin adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verildi.

- İstanbul'da terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyon kapsamında 16 adreste arama yapıldı. Özel harekat ekiplerince Sarıyer ilçesi Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'ndeki evde arama yapıldığı sırada, 24 yaşındaki Dilek Doğan yaralandı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan genç kadının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

"Ankaralı Namık" ismiyle tanınan şarkıcı Namık Uğurlu oturduğu evin balkonundan düşerek 39 yaşında hayatını kaybetti.

-  İngiliz yolcu Jacqueline Anne Sutton, Londra'dan Erbil'e gitmek için geldiği Atatürk Havalimanı'nın tuvaletinde ölü bulundu.

19 EKİM

Ankara Garı önündeki terör saldırısına ilişkin yayın yasağı kaldırıldı. Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara'daki patlama sonrası olay yerinde bulunan delillerden yola çıkarak soruşturmayı aydınlattı. Soruşturma kapsamında terör örgütü DAEŞ'in Gaziantep yapılanmasının deşifre edildiği bildirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Söz konusu canlı bomba eylemini gerçekleştiren kişilerden birinin Yunus Emre Alagöz isimli şahıs olduğu tespit edilmiştir. Diğer canlı bomba eylemcisinin fotoğrafla teşhisi yapılmış olup, açık kimliğinin belirlenmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu kişinin eylemi gerçekleştirmek üzere, güney sınırlarımıza komşu bir ülkeden geldiği tespit edilmiştir" açıklaması yapıldı.

- Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yakalama kararı çıkarıldı.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Paralel Devlet Yapılanması'nın, "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında bir numaralı sanık olarak Fetullah Gülen'in de bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul ederek, sanıklar Fetullah Gülen ile yardımcısı Sinan Dursun hakkında yakalama kararı çıkardı. Mahkeme, Gülen ve Dursun hakkında kırmızı bülten çıkarılması amacıyla Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına da hükmetti.

- Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasındaki THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko Ivkoviç'in hayatını kaybetmesine ilişkin davada, sanık Kadri Aktaş'ın 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına, diğer 6 sanığın beraatine karar verdi.

Ağrı Sulh Ceza Hakimliği, HDP'nin 1 Kasım seçim beyannamesi broşürlerine el konulmasına karar verdi. Toplatma kararına, HDP beyannamesindeki "özyönetim" vurgusu gerekçe gösterildi.

- Londra'dan İstanbul'a gelen İngiliz yolcu Jacqueline Anne Sutton'un, eski BBC muhabiri olduğu belirlendi. Sutton'un, Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı ön rapora göre intihar ettiği anlaşıldı.

20 EKİM

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Van'da sivil toplum kuruluşları temsicileriyle buluştu. Davutoğlu, "90'lara dönmek lafları falan ediliyor. Bu kara bir propaganda ürünü. Bizim yönetim anlayışımızla, faili meçhul cinayetlerle anılan, özgürlüklerin boğulduğu, insanların en temel haklarından mahrum bırakıldığı 90'lı yılları yan yana zikretmek bühtandır, iftiradır. 90'lı yılları geri getirmek isteyen terör örgütünün ta kendisidir ve onların karşısında da Ergenekoncu zihniyetin hortlamasıdır. Biz ne ona izin vereceğiz ne buna. Ne terör çetelerine izin vereceğiz ne o beyaz Toroslarla anılan faili meçhullere" dedi.

- Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin yakalama kararı doğrultusunda gece saatlerinde Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosuna gelen polisler, Baro Başkanı Tahir Elçi'yi gözaltına aldı. Elçi, polisler eşliğinde uçakla İstanbul'a getirildi. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan çıkarılan yakalama kararı üzerine Elçi'yi tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği ise Elçi'nin adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verdi.

Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi, "Atatürk Orman Çiftliği arazisine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşa edilmesi suretiyle Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği" iddiasıyla açılan davayı reddetti.

21 EKİM

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Erdoğan'ı arayan Putin'in, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'in dün Moskova'ya yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdiği, Erdoğan'ın da Putin'e Suriye'deki son gelişmeler hakkındaki endişelerini dile getirdiği bildirildi.

- Kullandığı "Beyaz Toroslar" ifadesi muhalefet tarafından eleştirilen Başbakan Davutoğlu, "Beyaz Toros"un 90'lı yılların bölgedeki sembollerinden biri olduğunu ve faili meçhullerle anıldığını belirterek, "Demeye çalıştığım husus şu, faili meçhulleri bu ülkede AK Parti bitirdi. Beyaz Torosların ya da terörün egemenliğine ve belli nüfuz alanları oluşturmasına AK Parti son verdi. Hiç kimseyi tehdit etmedim ama şunu söyledim; birileri, savaş baronları, terör baronları ve bu terör baronlarının varlığından destek alan, 90'lı yıllardaki 'Beyaz Toros' sembolü ile anılan çevreler, aslında birbirini neredeyse destekleyen çevreler. Birinin varlığı diğerine zemin teşkil ediyor" dedi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki 3. Piyade Tümen Komutanlığında el bombasının kaza sonucu patlaması nedeniyle yaralanan 5 askerden 3'ü şehit oldu.

22 EKİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hak-İş'in 13. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Gar'ın önünde yaşanan olay, terörün nasıl kolektif uygulandığını gösteren bir olaydır. Kalkıyorlar, 'Burayı DAEŞ yaptı, bilmem kim yaptı.' Bu tamamen kolektif bir terör eylemidir. Burada DAEŞ de var, PKK da var, burada El Muhaberat da var, burada Suriye'nin kuzeyindeki PYD terör örgütü de var. Hepsi beraber ortak olarak bu eylemi planlamışlardır" dedi.

- Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesinde, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon yürüten timin üzerine yıldırım isabet etti. Olayda 3 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı.

- Gazeteci-yazar Çetin Altan, 88 yaşında İstanbul'da vefat etti. Ulus gazetesinde muhabir olarak başladığı gazeteciliğe Hür Ses'te fıkra yazarlığıyla devam eden Altan, 1959'da Milliyet gazetesinde yazmaya başladı. Ardından Devrim, Akşam, Hürriyet, Güneş, Sabah, Milliyet gazetelerinde köşe yazıları kaleme alan Altan, Türk basınında edebiyatçı-köşe yazarı kuşağının son temsilcisi ve dünyanın en çok köşe yazısı yazmış yazarları arasında kabul ediliyordu.

- Türk sinemasının ünlü oyuncularından Yılmaz Köksal, 76 yaşında vefat etti.

- Ataşehir'de, bir restoranın oyun alanına girerek 3 yaşındaki çocuğun yüzüne kimyasal madde döktüğü öne sürülen kişi yakalandı. Şüphelinin, çocuğun teyzesinin eşi C.A. olduğu belirlendi. C.A'nın ilk sorgusunda suçlamaları kabul ettiği, "çocuğa ailede herkesin ilgi göstermesi nedeniyle kıskandığı için böyle bir şeyi yaptığını" söylediği bildirildi. Çocuğun yüzüne dökülen kimyasal maddenin sülfürik asit olduğu belirlendi.? Şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

23 EKİM

- Taksim'deki Gezi Parkı eylemleriye ilgili 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın yargılandığı davada, 244 kişi, 2,5 ay ile 1 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezalarına çaptırıldı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi, 244 kişiyi, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek", "görevliye direnme", "görevli memura hakaret", "mala zarar verme", "kamu görevini usulsüz üstlenme", "özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma" suçlarından 2,5 ay ile 1 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezasına çaptırdı. Suçun niteliğine göre bazı sanıkların cezasını erteleyen mahkeme, bazılarının cezasını da adli para cezasına çevirdi. Mahkeme, 4 sanığa Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ni kirlettikleri gerekçesiyle "ibadethaneyi kirletmek" suçundan verdiği 10 ay hapis cezasını erteledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine dinleme cihazı konulmasına ilişkin, 11 şüpheli hakkında "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla hazırladığı ikinci iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

- Ataşehir'de, bir restoranın oyun alanına girerek 3 yaşındaki çocuğun yüzüne kimyasal madde döktüğü öne sürülen şüpheli, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

25 EKİM

- Sarıyer'de terör örgütü DHKP/C'ye yönelik operasyon sırasında evinde yaralanan 24 yaşındaki Dilek Doğan, hayatını kaybetti.

26 EKİM

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde güvenlik güçlerince terör örgütü DAEŞ mensuplarının bulunduğu eve düzenlenen operasyonda çatışma çıktı. Teröristlerin yerleştirdiği bombanın infilak etmesi sonucu 2 polis şehit oldu, 4 polis yaralandı. 7,5 saat süren çatışma sonrası, 7 terörist öldürüldü.

- Suriye'ye yasa dışı yollarla geçmeye çalışan terör örgütü DAEŞ üyesi 17 kişi Kilis'te yakalandı.

- Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle iddianame hazırladı.

- Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verdi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Şirket yönetimi için kayyum tayini" başlıklı 133. maddesi kapsamında verilen kararda, "Cumhuriyet Başsavcılığının talebi kabul edilerek, şirketlere, yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir" denildi.

Kararın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da İpek Medya Grubu'nu ziyaret etti.

Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına yönelik karar, Ankara ve İstanbul'daki holding binaları önünde protesto edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Koza İpek Holding soruşturmasına ilişkin, "İlgili holdingin ve bağlı şirketlerin bilgisayarlarında yüzlerce sayfa himmet tablolarının yer aldığı, şirket binalarında himmet adı altında toplanan altınların bulunduğu, bu toplanan himmetleri, altın üretiminden kazanılmış gibi göstererek, paravan şirketler aracılığıyla akladıkları ve kendilerine ait vakıflara aktardıkları, bu şekilde tüm şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde Fetullahçı Terör Örgütü'ne finansal kaynak sağladıkları yönünde bilgi ve belgelerin bulunduğu saptanmıştır. Holding ile bağlı şirketlerin sahibi ve mensuplarının, şirket kazançlarından örgüte finansal kaynak sağladıkları, eğitim kurumları aracılığıyla Fetullahçı Terör Örgütü'ne eleman kazandırmaya çalıştıkları, yazılı ve görsel medya organları aracılığıyla örgüte yönelik yürütülen tüm adli soruşturmaları maniple ederek, devlet aleyhine, örgüt lehine algı operasyonu faaliyeti içerisinde bulundukları, yine yaptıkları yayınlarla örgüt mensuplarını suçtan kurtarmaya çalıştıkları, bu şartlarda mevcut soruşturmanın sağlıklı biçimde yürütülmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için CMK'nın 133. maddesi kapsamında kayyum atanmasının gerekli olduğu değerlendirilmiştir" açıklamasında bulunuldu.

27 EKİM

- Ege Denizi'nde 1 kişinin öldüğü, 43 kişinin kurtarıldığı sığınmacıları taşıyan botun alabora olduğu olayda, sığınmacıların yaşam mücadelesi görüntülere yansıdı.

28 EKİM

- Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere atanan kayyum heyeti, bina önünde yaşanan arbedenin ardından polis eşliğinde İpek Medya Grubu'nun Mecidiyeköy'deki binasına girdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İpek Medya Grubu'nun Mecidiyeköy'deki binası önünde, şirketlere kayyum atanmasına ilişkin yapılan eylemlerle ilgili "görevliye direnme, görevi yaptırmamak ve suç işlemeye tahrik" suçlarından soruşturma başlattı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ankara Garı önündeki terör saldırısıyla ilgili yapılan açıklamada, dijital materyallerden elde edilen verilere göre saldırının, 1 Kasım genel seçimlerini erteletmeyi amaçladığı, saldırıyı düzenleyen örgütün Gaziantep merkezli hücre tipi bir yapılanma modeli olduğu ve Suriye'deki DAEŞ örgütünden talimat alarak Türkiye genelinde eylemler planladığının anlaşıldığı belirtildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz, yazar Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 274 sanıklı "Ergenekon" davasının temyiz duruşmasında savunmalar 14. oturumda tamamlandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Ergenekon davasında yaptığı temyiz incelemesiyle ilgili kararını 21 Nisan 2016'da açıklayacak.

- Futbolda şike davasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, "Mahkememizce, usulsüz yapılan dosyada mevcut dinleme ve izleme kararlarının hükümde kullanılamayacağı ve esas alınmayacağı, bu gerekçeyle şike nedeniyle yargılanmakta olan Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının şike ve teşvik primi verme suçundan cezalandırılmasını gerektirir dosyada yeterli, kesin, her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından beraatlerine karar verilmiştir" denildi.

İçişleri Bakanlığı, Terörle Mücadele Kanunu Kapsamına Giren Suçların Faillerinin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara Verilecek Ödül Hakkında Yönetmelik kapsamında, aranan teröristlerin isimlerinin yer aldığı bir internet sitesi hazırladı. "www.terorarananlar.pol.tr" adresinde "Aranan Terörist" başlığıyla yayınlanan listede, teröristlerin isimleri, kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve gri kategorilere ayrıldı. Fetullah Gülen, Cemil Bayık, Murat Karayılan, İlhami Balı ve Duran Kalkan kırmızı kategoride bulundu.

29 EKİM

- Ege Denizi'nde sığınmacıları taşıyan bir teknenin dün Midilli Adası yakınlarında batmasıyla yaşanan felakette 242 kişinin kurtarıldığı, 7 cesede ulaşıldığı ve 34 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

- Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da, 18 Ekim'den bu yana hastanelere müracaat eden 73 kişinin benzer nedenlerle alkol zehirlenmesinden etkilendiğinin anlaşıldığını, bu vatandaşlardan 8'inin hayatını kaybettiğini açıkladı. Adli Tıp Kurumu, ölenlerin metil alkol nedeniyle hayatını kaybettiğini tespit etti. Bunun üzerine düzenlenen operasyonda, sahte içki ürettiği, temin ettiği ve sattığı iddiasıyla 21 kişi gözaltına alındı.

30 EKİM

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir televizyon canlı yayınında, Suriye sınırında canlı bombaların yakalandığını, yakalanan kişilerin üzerinde 7 kilo TNT ele geçirildiğini açıkladı.

- Kilimli Adası açıklarında içinde 200 kişinin bulunduğu teknenin alabora olması sonucu 9'u çocuk 18 kişi öldü.

31 EKİM

- Ege Denizi'ne açılan, çoğu Afganistan uyruklu kaçakları taşıyan 3 şişme bot, Midilli Adası açıklarında olumsuz hava koşulları nedeniyle battı, 3'ü çocuk 4 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul'da, 18 Ekim'den bu yana alkol zehirlenmesi sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Sahte içki ürettiği, temin ettiği ve sattığı iddiasıyla gözaltına alınan 21 kişiden 14'ü tutuklandı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.


Advertisement