Türkiye'de 3 Milyon Kronik Hepatit B Hastası Var - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 3 Milyon Kronik Hepatit B Hastası Var

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD), Viral Hepatitle Savaşım Derneği(VHSD) ve Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) adına Dernek başkanlarının “Dünya Hepatit Günü” nedeniyle yaptıkları açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından ‘Dünya Hepatit Günü’ olarak belirlenen 28 Temmuz gününün bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle, kamuoyunun dikkatinin hepatit hastalıklarına çekilmesi amaçlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

24.07.2014 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD), Viral Hepatitle Savaşım Derneği(VHSD) ve Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) adına Dernek başkanlarının "Dünya Hepatit Günü" nedeniyle yaptıkları açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 'Dünya Hepatit Günü' olarak belirlenen 28 Temmuz gününün bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle, kamuoyunun dikkatinin hepatit hastalıklarına çekilmesi amaçlanmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Hepatit B ve C karaciğerin sık görülen ölümcül hastalığının en önemli türleri olduğuna dikkati çekerek, Hepatit B'nin dünyanın en çok rastlanan ve bulaşıcı hastalıklarından birisi olduğunu belirtti. Tüm ciddi karaciğer enfeksiyonları arasında en yaygın olan hepatit B'nin yılda yaklaşık 600 bin insanın ölümüne yol açtığını bildiren Prof. Dr. Koruk, Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel olarak enfekte 2 milyardan fazla insanın yaklaşık 350 milyonunda siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen kronik hepatit B virüsü bulunduğunu söyledi.

"HEPATİT B VE C, KARACİĞER KANSERİNE YOL AÇABİLİR"

Prof. Dr. Koruk, "DSÖ 170 milyon kişinin hepatit C ile kronik enfekte olduğu ve her yıl yaklaşık 3-4 milyon yeni insanın enfekte olduğunu tahmin etmektedir. Kronik hepatit B gibi, kronik hepatit C viral enfeksiyonu da siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve karaciğer naklini gerekli kılabilir" dedi.

Hepatit B'nin kişiden kişiye kan veya diğer vücut sıvıları yoluyla bulaştığına işaret eden Prof. Dr. Koruk, Hepatit B'nin diğer bulaşma yollarının da "Korunmasız cinsel ilişki, enfekte olan kişilerle iğne veya enjektör paylaşımı, dövme veya piercing yaptırırken kullanılan steril olmayan iğneler, berberlerin steril olmayan ustura kullanması, virüs taşıyan kişilerle diş fırçası gibi özel eşyalarının paylaşılması, kan nakli, ekipman sterilizasyonuna yeterli özenin gösterilmediği yerlerde ameliyat yapılması, hepatit B olan bir anneden çocuğuna bulaşma" olduğunu ifade etti.

"KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER"

Prof. Dr. Koruk, Hepatit B ve Hepatit C tipi sarılık mikroplarından korunmak için dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı: "Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınılması, dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunması gerekiyor. Berbere gidildiğinde kullanılmamış tıraş bıçağı ve steril edilmiş ustura kullanıldığından emin olunmalıdır. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Sağlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalıdır. Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalıdır, ailede, özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarda sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırılmalıdır. Uyuşturucu kesinlikle kullanılmamalıdır"

"HEPATİT A OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SIK GÖRÜLÜYOR"

Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, Hepatit A hastalığının genellikle okul çağı çocuklarında sık görüldüğünü belirterek, "Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır." dedi.

Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüslerin sessiz olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Dökmeci, pek çok insanın farkında olmadan bu virüsü almış olabileceğini ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabileceğini söyledi. Tedavi edilmez ise her iki virüsün de karaciğer sirozuna neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Dökmeci, "Siroz ise kanama, asit, koma, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli Hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir" diye belirtti.

"HEPATİT B DOĞUM SIRASINDA BEBEĞE GEÇİYOR"

Viral Hepatitle Savaşım Derneği(VHSD) Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ise Türkiye'de yaklaşık olarak 3 milyon (yüzde 4) vatandaşın Kronik Hepatit B hastası olduğunun, Hepatit C ile enfekte nüfusun ise yaklaşık 650-700 bin kişi (binde 8-9) bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Viral hepatitin dünya çapında başlıca ölüm nedenlerinden biri olduğunu, buna rağmen yapılan araştırmaların Hepatit B ve C testlerinin ülkelerin sadece yüzde 30'unda tüm vatandaşlar için erişilebilir durumda olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

Hepatitin çoğunlukla virüslerden bulaştığına işaret eden Prof. Dr. Tabak, hepatit hastalığının 7 türü olduğunu, A, E, F tipi hepatitlerin virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile oluştuğunu, B, C, D, G türü hepatitlerin de kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığını kaydetti. Hepatit B'nin ayrıca doğum sırasında, enfekte anneden bebeğine geçebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Tabak "Bu yenidoğanların, yüzde 80-90'ı hepatit B ile doğar ve bunu kronik hepatit B'ye çevirir" dedi. Enfekte bir kişi ile birlikte yaşayanların da risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Tabak, tıraş bıçağı, diş fırçası, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri paylaşmaması gerektiğini ifade etti. Sağlık görevlileri de enfekte olabilecek yüksek risk grubu altında olduğunu bildiren Prof. Dr. Tabak, iğne ve kan alma-verme malzemelerini kullanırken uygun prosedürlerin takip edilmesi gerektiğini vurguladı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 3 Milyon Kronik Hepatit B Hastası Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sporcusu Hasan Can Arslan, Türkiye Badminton Şampiyonası'nda üçüncü oldu
    08:54 Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sporcusu Hasan Can Arslan, Türkiye Badminton Şampiyonası'nda üçüncü oldu

    Bursa'da düzenlenen 17 Yaş Türkiye Badminton Şampiyonası'nda Karışık Mixler kategorisinde mücadele eden Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Kulübü sporcusu Hasan Can Arslan, Zonguldak'tan Zeynep Değirmenci ile birlikte Türkiye üçüncüsü oldu. Bu başarıyla Milli Takım kadrosuna girmeye hak kazanan Arslan, Balkan Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, sporcuyu ve antrenörlerini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.

  • Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor
    08:51 Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor

    Erkekler Basketbol Bölgesel Ligi'nde Kayseri'yi temsil eden Hasketbol Spor Kulübü, Çukurova Üniversitesi Gündoğdu Koleji Spor ile yapacağı deplasman maçında galibiyet arıyor. Kulüp Başkanı Hasan Aksoyak, genç ve yetenekli bir takıma karşı mücadele edeceklerini belirterek, eksik kadrolarına rağmen en iyi performansı sergileyerek galibiyetle dönmek istediklerini söyledi.

  • Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    08:51 Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Bahçelievler Mahallesi'nde çıkan çadır yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangın, çevredeki vatandaşların 112'yi araması üzerine itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı.

  • Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını itfaiye personeli tarafından söndürüldü
    08:49 Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını itfaiye personeli tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Kömürçukuru Mahallesi'nde çıkan orman yangını, itfaiye personelinin ve vatandaşların müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangının ardından soğutma çalışması yapıldı.

  • BAL 11. Grup 23. Hafta Maçlarının Hakemleri Belli Oldu
    08:49 BAL 11. Grup 23. Hafta Maçlarının Hakemleri Belli Oldu

    Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta oynanacak 23. hafta maçlarının hakemlerini açıkladı. Hacılar Erciyesspor - 12 Bingölspor maçını Özer Özden yönetecek. Yozgat Bozokspor'un Malatyaspor ile deplasmanda oynayacağı maçta ise Şahin Berker düdük çalacak. Diğer maçlarda ise Cem Eray Eşmekaya ve Zülküf Ali Öncel görev yapacak.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
    08:48 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, il ve ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdiği Develi programı çerçevesinde, Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'dan hastanede sunulan hizmetler hakkında çeşitli bilgiler aldı. Vali Çiçek ve beraberindekiler; hastanede tedavi gören vatandaşları da ziyaret ederek geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

  • Mersin'de yasadışı bahis operasyonu: 5 gözaltı
    08:43 Mersin'de yasadışı bahis operasyonu: 5 gözaltı

    Mersin'de jandarma ekiplerinin düzenlediği yasadışı bahis operasyonunda 5 şüpheli yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, internet üzerinden yasadışı bahis oynatarak haksız kazanç elde eden şüphelileri tespit etti. Eş zamanlı operasyonda 5 şüpheli gözaltına alındı ve yapılan aramalarda çeşitli dijital malzemeler ele geçirildi.

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.


Advertisement