Türkiye'de 57 Bin Kişi Arıcılıkla Uğraşıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 57 Bin Kişi Arıcılıkla Uğraşıyor

Türkiye\'de 57 Bin Kişi Arıcılıkla Uğraşıyor

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, "Arıcılık kayıt sistemimize göre Türkiye'de 57 bin profesyonel arıcımız var, bunların da 6,5 milyon kovanları var" dedi.

11.09.2014 15:40  Güncelleme: 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Yılmaz, Türkiye'de arıcılıkla uğraşan üretici sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini söyledi.

Arıcılıkla uğraşan çiftçileri kayıt altına aldıklarını belirten Yılmaz, resmi rakamlara göre arı üreticilerini destekleme ödemelerinin gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye'de zor mesleklerin başında arıcılığın geldiğini anlatan Yılmaz, "Arıcılarımız yılın en az 6 ayını gurbette ailelerinden ayrı yaylalarda geçiriyor. Zor doğa şartlarında oldukça zahmet altında bal üretimini gerçekleştiriyorlar. Buna rağmen arıcılıkla uğraşan çiftçi sayımızda azalma değil aksine artış oluyor" diye konuştu.

Bütün arıcıların kovanlarının da plaka sistemiyle kayıt altına alındığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Arıcılık kayıt sistemimize göre Türkiye'de 57 bin profesyonel arıcımız var, bunların da 6,5 milyon kovanları var. Arıcılarımızın her şeyi kayıt altındadır. Kayıt dışı kesinlikle söz konusu değildir. Şu anda Çin'den sonra dünyanın ikinci en çok bal üreten ülkesi konumundayız. Türkiye ciddi anlamda bal üretimi yapan bir ülke. O nedenle dünya arıcılığının önemli bir yüzdesinin anavatanı durumdayız. Her yıl yaklaşık 57 bin üreticimiz ortalama 90 bin ton bal üretimi gerçekleştiriyor. Çok şükür Türkiye'de arıcılarımızın çok ciddi sıkıntıları bulunmuyor. Sadece bu sezon yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle rekoltede düşüş bekliyoruz. Onun dışında Türk arıcısı hallerinden memnun."

EN ÇOK ARICI KARADENİZ'DE

Türkiye'de bölgelere dağılımına göre en çok arıcının Karadeniz Bölgesi'nde yer aldığını vurgulayan Yılmaz, "Bu bölgeyi Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri izlemektedir. İllere göre baktığımızda en çok arıcı Ordu ve Muğla illerimizde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Arıcıları tedirgin eden tek konunun sahte bal üretimi olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bizim tek sıkıntımız sahtecilerin gerçek bal dışında sahte balları satmaya çalışmaları. Bu durum sektöre yıllardır çok zarar veriyor. Biz, birlik olarak bu sahtecilerle yıllardır mücadele veriyoruz. Yetkililerden de dileğimiz bu sahteciliğin her fırsatta önüne geçmesi. 57 bin arıcının tek isteği gerçek arıcıların korunması. Bal yerine glikoz şurubunu satmak hem tüketiciye hakaret hem de üreticiye saygısızlıktır. Özellikle televizyon reklamlarında satılan balların ucuz olmasına da tüketicilerimiz aldanmasın. Gerçek balın belli bir fiyatı vardır. O kadar ucuz fiyatlardan satılması mümkün değildir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 57 Bin Kişi Arıcılıkla Uğraşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement