Türkiye'de Borçlar Milli Gelirden Daha Hızlı Arttı" - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Borçlar Milli Gelirden Daha Hızlı Arttı"

Türkiye\'de Borçlar Milli Gelirden Daha Hızlı Arttı"

Türkiye'nin borçlarındaki artış hızı, son 10 yılda gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) artış hızını da aştı.

21.04.2014 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin borçlarındaki artış hızı, son 10 yılda gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) artış hızını da aştı. Bu süre içinde ihtiyaç kredilerindeki artış 50 katı buldu.

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, son 10 yılda GSYH'nin 1 trilyon lira büyümesine karşılık, borçların ise 1 trilyon 147 milyar lira arttığına dikkat çekti ve ekledi:

"Ekonomi yönetimi bir süredir ikilem içinde; yüksek faiz ekonomiyi soğutacak, büyüme yavaşlayacak, borcu olanlar sıkıntı çekecek, diğer yandan faizler düşürülürse enflasyon ve döviz tarafında sıkıntı çıkacak, bu arada büyüme ve oy ilişkisi de unutulmamalı."

Bankaların son 10 yılda kullandırdıkları toplam bireysel kredilerin 15 milyar liradan, 23 kat artışla 339 milyar liraya yükseldiğine işaret eden Karabulut, bireysel kredilerin alt segmentlerinden konut kredilerinin 32 kat, kredi kartı borçlarının 31 kat ve ihtiyaç kredilerinin ise 50 kat arttığını vurguladı.

Buna göre, sektörel bazda incelendiğinde, toptan perakende de kredi kullanımı 12 milyar liradan 14 kat artışla 165 milyar liraya, inşaat sektörü kredileri 5 milyar liradan 19 kat artışla 88 milyar liraya, taşımacılık-depolama ve haberleşme sektörlerinde 4 milyar liradan 17 kat artışla 71 milyar liraya yükseldi.

Ekonomi yönetiminin faizlerin indirilmesi konusundaki çağrısı ise artan borçların ekonomide büyümenin daralması halinde borçların ödenemeyeceği ve çarkların dönmeyeceği tedirginliğinden kaynaklandığını ifade eden Karabulut, "Reel sektörün borçlarını ödeyememesi ise bankalarda risk yaratacaktır" dedi.

Sözlerini, "Aslında burada ekonomi yönetimi bir ikilem yaşıyor. Enflasyon inmeden faizler düşürülmemeli" uyarısıyla sürdüren Karabulut, Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik gelişme için sıcak paradan yararlandığını söyledi ve "Fakat çarkların tersine döneceği pek düşünülmemiş gibi gözüküyor. Ekonomi yönetimi büyüme oy oranı ilişkisi-faiz ve enflasyon ikileminden nasıl kurtulacak?" diye ekledi.

(OSS) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de Borçlar Milli Gelirden Daha Hızlı Arttı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement