Türkiye'de Ceviz İthalatı Devam Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de Ceviz İthalatı Devam Ediyor

Türkiye\'de Ceviz İthalatı Devam Ediyor

Tokat’ta ceviz ithalatçısı Mustafa Celepoğlu, Türkiye’de ceviz sıkıntısının devam ettiğini söyledi.

25.06.2015 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta ceviz ithalatçısı Mustafa Celepoğlu, Türkiye'de ceviz sıkıntısının devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de geçtiğimiz yıl mart ayında yaşanan zirai don nedeni ile cevizde rekolte önemli ölçüde düşerken, rekor ithalat yapılmıştı. Henüz ceviz hasadı başlamaması nedeni ile artan talebe oranla da ithalat devam ediyor. İthal kabuklu ceviz toptancıda kilosu 10 TL'den satılırken, marketlerde 17 ile 27 TL arasında, kırılmış iç ceviz ise toptancıda 15 ile 30 TL arasında, marketlerde ise 35 ile 50 TL arasında satılıyor. Tokat'ın Niksar ilçesinde baba mesleği ceviz işi ile yaklaşık 55 yıldır uğraşan Mustafa Celepoğlu, Türkiye'de ceviz sıkıntısının devam ettiğini söyledi. Dünyanın dördüncü büyük ceviz üreticisi olan Türkiye'nin geçen yıl Mart ayında yaşanan zirai don olayı nedeni ile rekoltenin önemli oranda düştüğüne dikkat çeken Celepoğlu, bu yılda soğuk hava nedeni ile geçen yıl ki kadar olmasa da zarar olduğunu ifade ederek, "Vişne, kiraz, elma, armut bu meyvelerde bu sene verim iyi. Ceviz geçen seneye göre iyi ama ondan önceki yıllara göre iyi değil. Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak durumda değil. Ceviz üretiminde birkaç yıl sonra artış olmasını bekliyoruz. Ceviz ağaçlarının zirai donun etkisinden kurtulup, yeni dikilen ağaçların ürün vermeye başlaması ile ithalatın düşmesini bekliyoruz. Buda uzun zaman alabilir. Çünkü yeni diklen bir ceviz fidanı yıllar sonra tam anlamı ile ürün vermeye başlıyor" dedi.

Cevizi bu yıl Ukrayna, Moldova ve Bulgaristan'dan ithal ettiklerini ifade eden Celepoğlu, ithalatta bazen yaşanan sıkıntıların piyasayı etkileyebildiğini söyledi. Niksar'da cevizci esnafı ile halıcılık yapan esnafın azaldığına dikkat çeken Celepoğlu, ceviz üretimi konusunda ise Niksar'ın iyi duruma geleceğini ifade ederek, "İlçemizde çok ceviz fidanı dikimi yapıldı. Ceviz ağaçlarının bakımları yapılıyor, cinsine göre verimli ağaçlar dikiliyor. Hali ile üretimde rekolte artışı olur. Ama bu ceviz ağaçlarının büyümesi ve meyve vermesi ile alakalı olarak uzun bir zaman alabilir" diye konuştu.

"BİRKAÇ SENE İÇİNDE CEVİZ ÜRETİMİNDE SIKINTI BİTER"

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, geçen yıl Mart ayında yaşanan zirai don olayı nedeni ile fındık, kayısı, elma ve cevizin rekoltesinde önemli düşüş yaşandığını ve fiyatların tavan yaptığını söyledi. 3-5 yıl içinde hava şartlarına bağlı olarak Tokat'ın ceviz ihraç eder duruma gelebileceğini ifade eden Başkan Dökülen, "Birkaç sene içinde ceviz üretiminde sıkıntı biter. Çünkü ceviz sahaları genişliyor. Geçen sene Türkiye'nin çok yerinde üretimde sıkıntı yaşandı. Bu sene rekolte inşallah iyi olur. Çiftçimiz kaliteli ceviz üretimi yapmaya başladı" ifadelerini kullandı. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de Ceviz İthalatı Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement