Türkiye'de Engelli Gerçeği Konferansı" - Son Dakika
Yerel

Türkiye'de Engelli Gerçeği Konferansı"

Türkiye\'de Engelli Gerçeği Konferansı"

Üsküdar Üniversitesi USEM Müdürü Öğretim Görevlisi Öztürk: "Türkiye'de trafik kazaları sonucu engelli olmada Avrupa şampiyonu olduğumuzu söyleyebiliriz" "Devlet özel sektöre 'yüzde 3 engelli çalıştırmak zorundasın' diyor.

30.11.2014 23:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Mustafa Öztürk, "Devlet özel sektöre 'yüzde 3 engelli çalıştırmak zorundasın' diyor. Özel sektör bin dereden su getiriyor. Bundan dolayı da, Türkiye'de özel sektör engelli çalıştırmadığı için 38 milyon lira para cezası ödemiş durumda. Bunu şirketler ödüyor, sadece bir banka 13 milyon lira ceza ödedi" dedi.

Öztürk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'de Engelli Gerçeği" ve "Engelli ve Ailelerin Duygusal Sorunları" konulu konferansta yaptığı konuşmada, engellilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verdi.

Engellilerin son yıllarda önemli haklara sahip olduğunu ve bu konuda devletin önemli yatırımlarının bulunduğunu dile getiren Öztürk, bunu gelecek açısından da sevindirici bulduklarını kaydetti.

Ülke nüfusunun 12,29'unun engelli olduğunu belirten Öztürk, "Bu demek oluyor ki Türkiye nüfusunun 8,5 milyonu, hayatını dez avantajlı olarak sürdürüyor. Bunlardan yüzde 5'inin kadın olduğu söyleniyor. Engellilerin en çok yaşadığı yer Marmara Bölgesi, en az yaşadıkları yer ise Güney Doğu Anadolu Bölgesi. Türkiye'de trafik kazaları sonucu engelli olmada Avrupa şampiyonu olduğumuzu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Engellilere sahip çıkılması konusuna değinen ve Osmanlı döneminde yaşanılanlardan örnekler veren Öztürk, şunları kaydetti:

"Engellilerle ilgili yasa çıkarmanın bir önemi yok çünkü onlara vicdanen sahip çıkılması gerekiyor. Engellilerle ilgili çıkarılan yasalardan çok vicdanlarımız vardır. Bu vicdanlarımızı ortaya çıkardığımızda ne yasaya ne de yönetmeliklere ihtiyaç kalır. Çünkü ecdat sorunu böyle çözmüş. Osmanlı İmparatorluğu'nda hiç bir yasa ve yönetmelik yok. Vicdanlar bu işi çözmüştür, vicdanlarla bunlarla kol kanat olmuş ve birlikte yaşamışlar. Benim hayatımda engelli bir akrabam yok. Engellilerle ilgilenmek, onlara yaşanabilir bir dünya yapmak hepimizin görevi."

Öztürk, Türkiye'de engellilerin öneminin her geçen gün arttığını belirterek, "Devlet özel sektöre 'yüzde 3 engelli çalıştırmak zorundasın' diyor. Özel sektör bin dereden su getiriyor. Bundan dolayı da, Türkiye'de özel sektör engelli çalıştırmadığı için 38 milyon lira para cezası ödemiş durumda. Bunu şirketler ödüyor, sadece bir banka 13 milyon lira ceza ödedi" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından bir engellinin annesine yazdığı "annem" adlı şiiri neyzen eşliğinde okuyan Öztürk, çoğunluğu engellilerin oluşturduğu izleyicilere duygusal anlar yaşattı.

Soru cevap bölümüyle sona eren konferansın ardından Öztürk, "Can aynı can, ateşin düştüğü yürekler engelliler" adlı kitabını imzaladı. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'de Engelli Gerçeği Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement