Türkiye'de Göreli Gıda Fiyatları AB Üyesi Ülkelere Kıyasla Yüksek" - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de Göreli Gıda Fiyatları AB Üyesi Ülkelere Kıyasla Yüksek"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Ekonomi Notları" çalışmasında, "Bulgular, Türkiye'de göreli gıda fiyatlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere kıyasla yüksek olduğuna ve gıda enflasyonunun hem seviye hem oynaklık açısından olumsuz bir görünüm sergilediğine işaret etmiştir.

25.07.2016 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Ekonomi Notları" çalışmasında, "Bulgular, Türkiye'de göreli gıda fiyatlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere kıyasla yüksek olduğuna ve gıda enflasyonunun hem seviye hem oynaklık açısından olumsuz bir görünüm sergilediğine işaret etmiştir." ifadesine yer verildi.

Bankanın internet sitesinde yayımlanan "Ekonomi Notları" bölümünde detayları yer alan "Türkiye'de Gıda Fiyatları: Uluslararası Bir Karşılaştırma" çalışmasında Türkiye'de gıda ürünlerinin, tüketim sepetinde 2016 yılı itibarıyla yaklaşık yüzde 24 ağırlığa sahip olması nedeniyle başta enflasyon olmak üzere alım gücü, refah düzeyi, gelir dağılımı gibi önemli makroekonomik değişkenleri etkilediği belirtildi.

Bu durumun gıda fiyatlarının takibini politika yapıcılar için önemli kıldığı ifade edilen çalışmada, "Ülkemizde de yakın dönemde kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, ekonomi politikalarında gıdaya özel bir önem atfedildiğinin bir göstergesidir. Gıda fiyatlarının bu derece önemli oluşu, gıda fiyatlarına dair daha fazla analiz yapılması ihtiyacını doğurmaktadır. Bu not, genel fiyat seviyesine oranla gıda fiyatlarının farklı ülke gruplarındaki seyrini inceleyerek Türkiye'ye ilişkin durum tespiti yapmaya çalışmaktadır. Böylece ülkemize özgü sorunların tespitine, olası çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkı sunabilmek amaçlanmaktadır." açıklamalarına yer verildi.

Çalışmada, son on yıllık dönemde gıda fiyat endeksinin TÜFE'ye kıyasla daha yüksek bir seviyede olduğu ve aradaki farkın giderek belirginleştiği kaydedildi.

Ayrıca 2006'dan bu yana, gıda fiyatlarının tüketici fiyatları genel seviyesinden istikrarlı olarak yüksek olduğu ve fiyatlar genel düzeyinden ayrışmanın işlenmemiş gıda fiyatlarında özellikle 2009 yılı sonrası dönemde daha belirgin olduğu kaydedilen çalışmada, yüksek seviyesinin yanı sıra oynaklığı da yüksek olan işlenmemiş gıda fiyatlarının, enflasyon oynaklığını artırdığı ve enflasyon görünümü üzerinde belirsizlik yarattığı vurgulandı.

Çalışmada, gıda fiyatlarındaki oynaklığın sınırlandırılmasının enflasyonun beklenti yönetimi ve tahmin edilmesine katkı sunabileceği için de önem taşıdığı aktarıldı.

"Gıda enflasyonu olumsuz bir görünüm sergiliyor"

Çalışmanın sonuç kısımında tüketici fiyatlarına oranla göreli gıda fiyatlarındaki gelişmelerin farklı ülke gruplarıyla kıyaslanarak Türkiye'ye ilişkin durum tespitinin yapılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Bulguların Türkiye'de

göreli gıda fiyatlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere kıyasla yüksek olduğuna ve gıda enflasyonunun hem seviye hem oynaklık açısından olumsuz bir görünüm sergilediğine işaret ettiği vurgulanan çalışmada, şunlar kaydedildi:

"Özellikle küresel gıda krizi sonrası dönemde (2010-2016) göreli gıda fiyat seviyesi ve oynaklıklarında

görülen olumsuz ayrışma dikkati çekmektedir. Bu durum, Türkiye'de gıda fiyatlarının

yakından takibini ve bu fiyat hareketlerine neden olan yapısal unsurların irdelenmesini

önemli kılmaktadır. Nitekim ülkemizde 2014 yılında kurulmuş olan Gıda ve Tarımsal Ürün

Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Komite) bu amaçla atılmış önemli bir adımdır.

Komite, ürün bazında fiyat gelişmelerini takip etmekte, dönemsel olarak öne çıkan ürünlere

ilişkin sorunları tespit ederek gerekli tedbirleri almayı amaçlamaktadır. Ayrıca yapısal nedenlerden

ve/veya tedarik zincirindeki sorunlardan kaynaklanan problemlerin tespiti ve çözülmesine

yönelik de orta vadeli çalışmalar yürütülmektedir. Komite çalışmaları ve konuyla ilgili

yapılan diğer çalışmalar dikkate alındığında gıda fiyatlarındaki oynaklığı ve yükselişi sınırlandırmak

amacıyla üretimin iklim koşullarına bağımlılığının azaltılması, tarımda verimliliğin arttırılması, üretici ile nihai tüketici arasındaki uzun dağıtım zincirinin kısaltılması, rekabeti arttırıcı

denetim/gözetim mekanizmalarının geliştirilmesi gibi önlemler öne çıkmaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de Göreli Gıda Fiyatları AB Üyesi Ülkelere Kıyasla Yüksek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.


Advertisement