Türkiye'de Hem Tarım Alanı, Hem Çiftçi Ailesi Azaldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Hem Tarım Alanı, Hem Çiftçi Ailesi Azaldı

Türkiye\'de Hem Tarım Alanı, Hem Çiftçi Ailesi Azaldı

Çukurova Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olan Burhan Özalp, Türkiye'de üreticilik yapan ailelerin tarımla bağının kopmak üzere olduğunu savundu.

23.07.2014 11:30  Güncelleme: 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'daki Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Araştırma Görevlisi Burhan Özalp, Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2014 yılının tüm dünyada 'Aile Çiftçiliği Yılı' ilan edildiğini ancak, Türkiye'de bu tip üreticilik yapan ailelerin tarımla bağının kopmak üzere olduğunu savundu.

Burhan Özalp, aile çiftçiliğinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından öneminin bilindiğini anlatırken, Türk tarımında küçük ve orta büyüklükte işletmeciliğin yaygınlaşmaya başladığını söyledi. Türkiye'de 2002 yılında 26 milyon 579 bin hektar olan tarım alanının 2013'te 23 milyon 811 bin hektara gerilediğini belirten Özalp, şöyle konuştu:

"2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı, FAO'nun önerisiyle Birleşmiş Milletler (BM) 66'ncı Genel Kurulu'nda resmi olarak onaylanmıştır. BM, açlık -yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması, kırdan-kente göçün azaltılması ve sürdürülebilir tarımsal üretim açısından önemini vurgulamak için Aile Çiftçiliği Yılı olarak ilan etmiştir."

Aile çiftçiliğinin Türkiye'de gerilediğini belirten Özalp şöyle konuştu:

"Tohum ve bitki koruma ilaçları pazarında dünyada 10 firma söz sahibidir. Tohum ve tarım kimyasalları fiyatlarının bu firmalar tarafından belirlenmesi ayrıca aile çiftçiliğinin sisteme entegre olmasıyla firmalara bağımlı hale gelmesi, girdi maliyetlerinin aile çiftçiliği aleyhine gelişmesine neden olmuştur. Ayrıca Türkiye'deki mazot fiyatlarındaki artış, banka faizleri nedeniyle bir çok aile üreticilikten çekilmiştir. Belde ve köylerde yaşayan insanların toplam nüfusun içindeki oranı 2000 yılında yüzde 35 iken 2012 yılında yüzde 23'e gerilemiştir. Tarımdan bu kopuş tarım alanlarının da daralmasını beraberinde getirmiştir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de Hem Tarım Alanı, Hem Çiftçi Ailesi Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement