Türkiye?de Kivinin Kalbi; Yalova - Son Dakika
Güncel

Türkiye?de Kivinin Kalbi; Yalova

Türkiye?de Kivinin Kalbi; Yalova

Yalova, ülke genelindeki kivi üretiminin bu yıl yüzde 75'ini karşıladı.

24.11.2014 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova, ülke genelindeki kivi üretiminin bu yıl yüzde 75'ini karşıladı. Türkiye'de en kaliteli kivinin Yalova'da üretildiğini söyleyen Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, bu yıl ülke genelindeki 25 bin ton civarında kivinin yaklaşık 20 bin tonunun Yalova'da üretildiğini belirtti.

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Türkiye'de kivi üretimi konusunda bir numara haline gelen Yalova'da çiftçilerin yüzünün güldüğünü ve kivilerin yüzde 90'ının tüccarlara satıldığını söyledi. Bu yıl 20 bin ton civarında kivi üretiminin olduğunu ifade eden Başkan Tunalı, 'Türkiye'de kivinin kalbi olan Yalova'da kivi hasadı yapıldı ve hasat bitmiş durumda. Fiyatlar geçen seneye göre daha iyi durumda. Kivilerin yüzde 90'ı tüccara satıldı. Türkiye'de 25 bin ton kivi üretimi var. 5 tonu Karadeniz'de. Bu yıl yüzde 75 oranında ürün Yalova'dan. Yalova, ayrıca kivi lojistik merkezi oldu. Yaklaşık 20 bin ton kapasiteli depolarımız da varö dedi.

Türkiye'de yaklaşık 70 bin ton civarında kivi tüketimi olduğunu söyleyen Başkan Tunalı, 'Türkiye'nin en kaliteli kivisi Yalova'da yetişiyor. Türkiye'de üretilen kivi 25 bin ton tüketilen ise 70 bin ton. Bunun bir kısmı kış aylarında İran'dan geliyor. Yaz döneminde de Şili ve Avustralya'dan geliyorö diye konuştu.

Yalova kivisinin ulusal anlamda hak ettiği prestiji yakaladığını vurgulayan Başkan Tunalı, 'Tüccar artık Yalova'ya geliyor. Kivinin geçen yıl yüzde 50 bu yıl ise yüzde 75'ini ürettik. Şu anda Kocadere havzasında da üretimin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılıyor. Bununla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün de çalışmaları var. Toprağınızı verdikten sonra anahtar teslimi kivi bahçesi kuran firmalar da varö dedi.

Yalova'nın uzun yıllar elma bahçeleriyle anıldığını söyleyen Tunalı, şimdi ise elmanın yerini kivinin aldığını belirtti. Tunalı, 'Eskiden Yalova'nın elması meşhurdu. Şimdi elma yetiştirmek pek rantabl değil. Elmanın ilaç masrafı ve zahmeti çok fazla. Kivi yetiştirilecek alanda kivi yetiştirilir. Elmanın yetiştirileceği alanlarda rakım 500 metrenin üzerinde olması lazım. Bakıyorsunuz Yalova deniz seviyesinde. Aralarında 4 kat fiyat farkı alıyor. Benim tavsiyem buradaki arazilerinde elma değil kivi yetiştirmeleridir' diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye?de Kivinin Kalbi; Yalova - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement