Türkiye'de Üç Kadından Biri Eşinden Şiddet Görüyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Üç Kadından Biri Eşinden Şiddet Görüyor

2014-2015 yıllarını kapsayan araştırmaya göre, evli kadınların yüzde 38'i hayatının herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor.

06.02.2016 10:21  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve cinayet vakalarına her gün yenileri ekleniyor. Son örnek dün Gaziantep'te yaşandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Hacettepe Üniversitesi ile yaptığı bir çalışma, kadınların gördüğü şiddette artış yaşandığını ortaya koydu.

EVLİ KADINLARIN YÜZDE 38'İ ŞİDDET GÖRÜYOR

2014-2015 yıllarını kapsayan 'Türkiye'de kadına yönelik aile içi şiddet araştırması'na göre, evli kadınların yüzde 38'i hayatının herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Lise mezunu kadınların dörtte biri, üniversite ve üzeri eğitimi olan kadınların ise beşte biri şiddet görüyor. Yüksek refah düzeyindeki kadınların yüzde 31'i şiddet altında yaşıyor. Yüzde 25'i ise 'ekonomik şiddet' mağduru, yani eşleri çalışmasına izin vermiyor. Ayrıca üçte birinin eğitimi veya çalışması eşleri dışındaki kişiler tarafından engelleniyor. Söz konusu raporun üniversitelerin ilgili bölümlerine gönderildiği öğrenildi.

HAZIRLANAN SON RAPOR YİNE UTANDIRDI

Kadına yönelik şiddet ve cinayet vakalarına her gün yenileri eklenirken, konuyla ilgili son yapılan bir araştırma kangrene dönüşen bu toplumsal sorunu tüm boyutlarıyla gözler önüne serdi. 2014 ve 2015 yılı verilerinin paylaşıldığı rapora göre Türkiye'de evli kadınların yüzde 38'i hayatlarının herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış durumda.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nün ortaklaşa hazırladığı 'Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Raporu' için 15 binden fazla kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı. Buna göre ülke genelinde fiziksel şiddet yüzde 36, cinsel şiddet ise yüzde 12 düzeyinde. Şiddet mağduru kadınların yüzde 27'si hem fiziksel hem de cinsel şiddete maruz kalıyor. Türkiye genelinde evlenmiş kadınların yüzde 38'i yaşamlarının herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor.

BOŞANAN KADINLAR DA ŞİDDET MAĞDURU

Araştırmaya göre boşanma ya da ayrı yaşama da, şiddet gören kadınlar için çözüm olmuyor. Boşanmış ya da ayrı yaşayan kadınların yüzde 75'i, eski eşlerinden şiddet görmeye devam ediyor. Batı Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerinde yaşayan kadınların da yarısı, yaşamlarının herhangi bir döneminde duygusal şiddet olarak tanımlanan istismara maruz kaldıklarını belirtiyor. Yüksek refah düzeyindeki kadınların da yüzde 31'i hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Lise düzeyinde eğitimi olan kadınların dörtte birinden fazlası; üniversite ve üzeri eğitimi olan kadınların da beşte biri fiziksel veya cinsel şiddet görüyor.

HER DÖRT KADINDAN BİRİ 18 YAŞINDAN ÖNCE EVLENİYOR

Türkiye genelinde kadınların yüzde 26'sı 18 yaşından önce evleniyor. Evlilik yaşı ile şiddet düzeyi arasında belirgin bir ilişki göze çarpıyor. Fiziksel şiddet erken evlenen kadınlar arasında yüzde 48, 18 yaşından sonra evlenen kadınlar arasında ise yüzde 31 düzeyinde. Şiddet mağduru her 10 kadından 6'sı maruz kaldıkları şiddet sonucu 3 kez veya daha fazla sayıda yaralanmış.

ŞİDDET, ÇOCUKLARIN HAYATINI DA KARARTIYOR

Aile içi şiddet sadece kadınları değil, çocukları da olumsuz etkiliyor. Şiddet yaşanan ailelerde yetişen çocuklarda hırçınlık, sık ağlama, çekingen ya da içe kapanık davranışlar yaygın şekilde görülüyor. Erkekler açısından ise çocukluk döneminde şiddete maruz kalma ya da annelerinin şiddete maruz kalmasına tanık olma, yetişkin olduklarında şiddet uygulama eğilimlerini artırıyor. Tüm erkeklerin üçte biri fiziksel şiddet uygularken, babası annesine şiddet uygulayan erkeklerin yarısının eşine şiddet uygulaması, erkeklerin yarısının babalarının davranışını benimsediğini gözler önüne seriyor.

KADINLAR, ŞİDDETLE MÜCADELE YALNIZ

Şiddete maruz kalan kadınların büyük bölümü uğradıkları şiddeti kimseye anlatamıyor ve bu sorunla kendi başlarına mücadele etmeye çalışıyor. Şiddete uğrayan kadınlar arasında, kurumsal başvuruda bulunanların oranı ise sadece yüzde 11. Kadınları kurumsal başvuruya yönelten en önemli etken şiddetin tahammül edilemeyecek noktaya gelmesi. Kadınların maruz kaldıkları şiddeti ciddi bir sorun olarak algılamamaları, çocuklarının mutsuz olacağından çekinmeleri, eşlerinin değişeceğini düşünmeleri gibi sebeplerin yanı sıra nereye başvuracaklarını bilmemeleri ve kurumlara ilişkin olumsuz algıları da kurumsal başvurunun az olmasının nedenleri arasında yer alıyor. (Kaynak: Zaman)

Türkiye\'de Üç Kadından Biri Eşinden Şiddet Görüyor

Son Dakika Güncel Türkiye'de Üç Kadından Biri Eşinden Şiddet Görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • Hasan SELÇUK: Neden görüyorlar niye görüyorlar, kadın milleti bu soruların cavabını kendine sormalı ama şiddetin baş sorumlusu kadındır kadın. 2 3 Yanıtla
  • para ve tip meraklilar: dillerini tutmadiklarindan ne geliyor sa baslarina geliyor bunlar tip ve maddiyat pesinde kosanlarin sonu 1 3 Yanıtla
  • ali yazar: Erkek bir kere şunu beynine yerleştirmeli...kadin ne yaparsa yapsin, dayak yemegi,öldurülmeyi hak etmiyor...neden mi??? Eeeeeeeee, düşunun bakalım!!!!! 2 1 Yanıtla
  • eda: dayağı haketmedik, ama yedik, peygamberimiz 4 kadınla bir arada geçinmiş ,bu erkeklere ne oluyorda 1 kadın ile geçinemiyolar. 2 1 Yanıtla
  • 06: Şiddete şiddetle karşıyım desem şiddet olmaz demi 3 0 Yanıtla
  • eda: gerçek islam devleti bulsam giderim .sizin gibi nursuzların suratını görmektense 2 0 Yanıtla
  • Ali İsmail Hakkı : Kadın haklarını Savunmaya gerek yok onlar zaten haklılar 2 0 Yanıtla
  • __bir umuttur yaşamak __: türkiyede her 3 aileden biri aç yoksul geçim sıkıntısı çekiyor _- altında yatan gerçekleri masaya koyalım bence direk şiddet görüyor demek yargılamak dogru degil .. bunda kimlerin bizlerin ne kadar katkısı var sorumlulugu var bakmak lazım yurdun bilen insanları .._______ EEskiden egitim medreseleri kurulup insanlar yardımlasırmış şimdi cezaevleri hastaneler kurulup yapılıp insanlar Yargılanıyor___yenitürküye 0 2 Yanıtla
  • ali yazar: ATALARIMIZ,,İnsanlar konuşa konuşa,hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşırlarlar,,demişlerBizde maalesef hiç biri işlemiyor.Ufak1tartışmada(bazen yan bakmak,laf atmak yeterli)hiç düşünmeden,dinlemeden,sormadan,konuşmadan,eller,ayaklar,sopalar,taşlar,bıçaklar,pompalı tufekler konuşuyor.İş işten geçtikten sonra kara kara düşünmeye,ağlamaya,yalvarmaya başlar,,Allah,ım ben ne yaptim,affet beni,,deyip,bazen kendini de vurur.Acaba dizilerden,filimlerden,muzik sözlerinden etkilenip,birilerini örnek alırlar 2 0 Yanıtla
  • Kapak Olsun: bu haber yalandan başka bir şey değil, bu ne ya insanları din olarak ırk, olarak, ülke olarak hatta şehir olarak birbirlerine düşman ettiler yetmedi artık kadın ve erkek olarak bölmeye uğraşıyorlar, evet bu ülkede hala eşini döven eşine söven öküzler var ama bu kadarda değil yalanın daniskası. 1 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti
    10:57 Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti

    Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti olan çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti olmaya devam ediyor. Adıyamanlılar tarafından evlerde hazırlanan çiğ köfte, son yıllarda bu alanda üretim yapan işletmelerin artmasıyla yurdun dört bir yanında tüketilmeye başlandı. Adıyaman Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, çiğ köftenin sektör haline geldiğini belirtti. İftar sofralarında sık sık yer alan çiğ köfte, Türkiye'nin tüm illerine gönderilip tüketiciye taze şekilde sunuluyor.

  • Antalya'da sulama kanalında yaşlı kadın cesedi bulundu
    10:57 Antalya'da sulama kanalında yaşlı kadın cesedi bulundu

    Antalya'nın Serik ilçesinde, DSİ sulama kanalında hareketsiz bir kadının bulunduğu ihbarı üzerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yapılan kontrolde kadının yaşamını yitirdiği belirlendi. Cesedin, 70 yaşındaki Seyide Cirit'e ait olduğu tespit edildi. Cirit'in evi, cesedin bulunduğu yerden 3 kilometre ileride kanal kenarında bulunuyor.

  • Marmaris'te Şehit Yakınları ve Gazilere İftar Programı Düzenlendi
    10:56 Marmaris'te Şehit Yakınları ve Gazilere İftar Programı Düzenlendi

    Marmaris Kaymakamlığı koordinesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit yakınları ve gaziler onuruna iftar programı düzenlendi. Programa, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve diğer davetliler katıldı.

  • Aydın'da Süs Bitkisi Çalındı, Esnaf Hırsıza Seslendi
    10:56 Aydın'da Süs Bitkisi Çalındı, Esnaf Hırsıza Seslendi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde havalandırmak için dükkanının önüne çıkardığı süs bitkisinin çalındığını fark eden esnaf, hırsıza seslenerek görüntülerle suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen esnaf, bitkinin kimliği belirsiz bir kadın tarafından köklenerek çalındığını tespit etti. Esnaf, çalınan bitki ve içerisindeki değerli taşların geri getirilmesini istedi.

  • FETÖ/PDY üyesi firari Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı
    10:56 FETÖ/PDY üyesi firari Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı

    FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyum atanan Boydak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalandı. Boydak'ın, örgütün mali ayağında yer aldığı iddia ediliyor.

  • Bilecik'te 14 Hırsızlık Olayından Suç Kaydı Bulunan Şahıs Yakalandı
    10:56 Bilecik'te 14 Hırsızlık Olayından Suç Kaydı Bulunan Şahıs Yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, bir otomobilin lastik, jant, akü ve stepnesinin çalınması ihbarı üzerine yapılan araştırmada, hırsızlık olayının şüphelisi olan ve 14 adet suç kaydı bulunan Y.A. isimli şahıs, Vezirhan beldesinde yakalandı. Şahsın üzerinde yapılan kontrolde, ruhsatsız bir av tüfeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, adliyeye sevk edildi.

  • Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti
    10:56 Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti

    Konya-Karaman kara yolunun 25. kilometresinde meydana gelen trafik kazasında, kontrolden çıkan bir otomobil otobüs durağında bekleyen vatandaşlara çarptı. Kazada 3 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi ve yaralılar tedavi altına alındı. Polis, kazayla ilgili incelemelerine devam ediyor.

  • AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor
    10:53 AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor

    Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Ar-Ge ve Tasarım Kültürünün yaygınlaşması için oluşturduğu AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu'nun 11'nci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, firmaların rekabet şansını artıracak projeler ve iş birliği konuları ele alındı.

  • İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı
    10:52 İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı

    İstanbul İhracatçı Birliklerinin (İİB) ihracatı yılın ilk iki ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 2 milyar 48 milyon dolara yükseldi. İİB üyesi birliklerin farklı sektörlerdeki ihracatları da artış gösterdi.

  • Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor
    10:52 Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor

    Kars'ta gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla Gıda Kontrol ekipleri tarafından gıda işletmelerine yönelik denetimler aralıksız olarak sürdürülüyor. Denetimler kapsamında gıda numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve olumsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır.


Advertisement