Türkiye'de Yılda 200 Milyon Dolarlık Tercüme Yapılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de Yılda 200 Milyon Dolarlık Tercüme Yapılıyor

Türkiye\'de Yılda 200 Milyon Dolarlık Tercüme Yapılıyor

İnternet ve akıllı telefonlara rağmen tercüme sektörü hızla büyüyor. Sayıları Türkiye'de 6 bin 500'e ulaşan çeviri ofisleri sektörde 50 bin kişiyi istihdam ediyor.

20.05.2015 08:40  Güncelleme: 09:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnternet ve akıllı telefonrdaki uygulamalara rağmen çeviri hizmetleri sektörü Türkiye'de yılda yüzde 6 büyüyor. Pazar 200 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşırken, istihdam edilen kişi saşısı da 50 bini aştı. 6 bin 500 adet ofisin bulunduğu Türkiye'de 70 farklı dilde çeviri yapılabiliyor. Ancak pazarın yüzde 85'ini İngilizce çeviriler oluşturuyor.

ARAPÇA ÖNE ÇIKIYOR

Yapılan araştırmalara göre çeviri pazarının 2018 yılına kadar büyümesinin süreceğini söyleyen Protranslate.net Kurucu Ortağı Kerem Kalkancı, şöyle konuştu: "En fazla çeviri talebi sağlık sektöründen geliyor. Özellikle medikal ürün kullanım kılavuzları konusunda, üniversitelerden akademik çevirilere ilgi fazla. İthalat ve ihracat konularında faaliyet gösteren işletmelerden katalog, broşür ve web sitesi çevirileri öne çıkıyor. Türkiye'de yüzde 85'lik pay ile İngilizce en çok çeviri yaptırılan dil olarak öne çıkıyor. Bunu yüzde 4 ile Almanca takip ediyor. Arapça'da son yıllarda öne çıkıyor. Bu dilin aldığı pay ise yüzde 3." Çeviri hizmeti sektöründe fiyatlarla ilgili de bilgi veren Kerem Kalkancı, şunları söyledi: "Türkiye'de en pahalı çeviriler çevirmen bulmanın da zor olduğu Çince, Japonca ve Korece dillerine yapılıyor. 160 kelime içeren bir sayfalık metnin Türkçe'den İngilizce'ye çevirisinin maliyeti ortalama 16 TL."

TEKNOLOJİ ETKİLEMİYOR

Çevirilerin daha çok yazılı metin üzerinden yapıldığını anlatan Kerem Kalkancı, "Google translate gibi bilgisayar tabanlı çeviri sistemleri yaklaşık 10 yıldır hayatımızda. Çeviri sektörüne herhangi bir olumsuz yansıması da olmadı bugüne kadar. Çünkü bu sistemlerin çevirisi yapılacak metninizin içeriksel terminolojisini bilebilmesi, buna uygun kelime seçimleri ve cümle yapıları ile ilerlemesi günümüz teknolojisi ile mümkün değil. Bir sözleşme, tıbbi bir makale veya bitirme tezini otomatik sistemler üzerinden çevirmek mümkün değil" dedi.

DÜNYADA İSPANYOLCA 2. SIRADA YER ALIYOR

Yurtdışında ise İngilizce dilinden sonra en çok çeviri talebinin İspanyolcaya geldiğini belirten Kerem Kalkancı, "400 milyondan fazla kişinin konuştuğu İspanyolca diline talep büyük. 1.2 milyar kişinin konuştuğu Çince ise çeviri talepleri konusunda bunu izleyen 3'üncü dil. Bu nüfusa rağmen daha az çeviri talebi almasını ise biraz daha dışa kapalı etnik ve ticari profiline bağlıyoruz" dedi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de Yılda 200 Milyon Dolarlık Tercüme Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • HULYA KIZI ZEHRA,YI SEVEN ADAM: Iyi 1 1 Yanıtla
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement