Türkiye'de Yıllık Ceviz Tüketimi Kişi Başı 3 Kilo - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de Yıllık Ceviz Tüketimi Kişi Başı 3 Kilo

Türkiye'de yıllık ceviz tüketiminin kişi başına 3 kilo olduğu bildirildi.

28.10.2016 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAYATİ AKÇAY - Türkiye'de yıllık ceviz tüketiminin kişi başına 3 kilo olduğu bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ceviz üretiminde Türkiye'nin üçüncü sırada yer aldığını belirterek, ülkenin modern ceviz bahçelerine kavuşması için son yapılan çalışmalarla üreticilerin cevize ciddi yatırım yapmaya başladığını söyledi.

Ceviz çeşitliğini geliştirme konusunda ülke olarak biraz geç kalındığını dile getiren İslam, "Dünyada birçok ceviz çeşidi geliştirildi. Şu anda dünya üretimi yeni ceviz çeşitleri ile devam etmektedir. Ülkemizde ise doğal olarak yetiştirilen yerli cevizler yer almaktadır. Bu noktada hem çeşidin geliştirilmesi son derece önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.

Dünyada Amerika ve Çin'den sonra en fazla ceviz yetiştiren üçüncü ülke olunmasına rağmen halen ceviz ithalatı yapıldığına dikkati çeken İslam, "İç tüketimin üçte biri kadar ceviz ithalatımız oluyor. Bu nedenle bizim ülke olarak yapmamız gereken şey öncelikle iç tüketimi karşılamak ardından ceviz ihracatına geçmektir. Bunun için de ceviz üretimimizin artması için modern bahçelerin hızla yaygınlaşması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

İslam, cevizin Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetiştirildiğini belirterek, İslam, Karadeniz, Ege, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin hem ağaç sayısı hem de kalite bakımından Türkiye'nin en önde gelen ceviz üreticisi bölgeleri konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'de ceviz üretiminin en fazla Hakkari, Kahramanmaraş, Bursa, Van illerinde yapıldığını anımsatan İslam, "Bu üretimde en yüksek payı yaklaşık yüzde 10 ile Hakkari alıyor. Türkiye'de ceviz hasat zamanı eylül başı başlayıp ekim ortası sona eriyor. Meyve vermeyen ağaçlar da ortalama dikildikten sonra 5 yıl içinde meyve vermeye başlıyor." şeklinde konuştu.

"Ceviz insan sağlığı açısından önemli"

Prof. Dr. İslam, cevizin insan sağlığı açısından son derece önemli bir besin kaynağı olduğuna da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Meyve türleri içerisinde tohumu yenen meyveler en kaliteli besinlerdir. Sert kabuklu meyvelerde doymamış yağ asitleri ve mineralleri oldukça yüksektir. Cevizde de yüzde 70 oranında yağ var. Cevizde her şeyden önce omega 3 var. Omega 3 gerçek anlamında elzem olan bir bileşiktir. Bu sadece cevizde yer alıyor. Dolayısıyla sert kabuklu meyveler arasında en değerli meyve cevizdir. Bunu diğer sert kabuklu meyveler fındık, Antep fıstığı ve badem izlemektedir. Bu ürünlerin de hepsi çok değerli ve sağlık için faydalıdır."

Başta ceviz olmak üzere sert kabuklu meyve türlerini 7'den 70'e herkesin tüketmesini öneren İslam, "Çocuk yaştan itibaren ileri yaşa kadar her insana cevizi, fındığı, Antep fıstığını ve bademi öneriyoruz. Özellikle unutkanlık açısından düşündüğümüzde ceviz ilerki yaşlarda çok daha fazla önem arz ediyor. Dolayısıyla bizler sağlığımızı korumak istiyorsak düzenli olarak bu meyveleri tüketmek zorundayız. Bu meyve türleri ayrıca bağışıklık sistemimizi de güçlendirmektedir." açıklamasında bulundu.

İslam, küçük parçalar halinde pasta ve şekerleme endüstrisinde, özellikle dondurma ve şekerlemede tat verici olarak da tüketilen cevizde kişi başı yurt içi tüketimin ortalama 3 kilogram seviyesinde olduğunu dile getirerek, üretimin artmasıyla beraber tüketimde de bir artışın olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de Yıllık Ceviz Tüketimi Kişi Başı 3 Kilo - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.

  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz' ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı sitem eden her vatandaşın sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, " "Emeklilerimizi hak ettiği refah seviyesine biraz daha yaklaştıracağız. Milletimize asla bugüne kadar yalan söylemedik.


Advertisement