Türkiye'deki Yatırım Atmosferi İyileşti" - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'deki Yatırım Atmosferi İyileşti"

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkan Yardımcısı Pim Van Ballekom, "Türkiye'de hep beraber bir fırtınayı geride bıraktık ve yatırımlarımıza devam edeceğiz.

04.02.2016 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkan Yardımcısı Pim Van Ballekom, " Türkiye'de hep beraber bir fırtınayı geride bıraktık ve yatırımlarımıza devam edeceğiz. Türk hükümetinin iyi ekonomi stratejileriyle Türkiye'deki yatırım atmosferi de iyileşti" dedi.

AYB'nin Türkiye'de 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin yatırım ve faaliyetlerine yönelik, "Büyüme ve İstihdam için Finansman" başlıklı program Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.

Ballekom, burada yaptığı konuşmada, 2011-2015 yıllarında Türkiye'ye sağlanan kredi tutarının 12,8 milyar avro olduğunu belirtti. Türkiye'nin AB ülkeleri dışında AYB'nin en fazla yatırım yaptığı ülke olduğuna dikkati çeken Ballekom, Türkiye'ye geçen yıl birçok alanda 2,3 milyar avro kredi imkanı sunduklarını ve bunun yarısından çoğunun KOBİ'lere verildiğini söyledi. Geçen yılki kredi tutarının rekor olduğunu ifade eden Ballekom, "Bu hacmi 2016'da da devam ettireceğiz. KOBİ, enerji, altyapı alanları önceliklerimiz olacak" diye konuştu.

Türkiye ile olan iyi iletişim ve işbirliğinin devam ettiğini belirten Ballekom, "Türkiye'de hep beraber bir fırtınayı geride bıraktık ve yatırımlarımıza devam edeceğiz. Türk hükümetinin iyi ekonomi stratejileriyle Türkiye'deki yatırım atmosferi de iyileşti" ifadelerini kullandı.

Ballekom, sığınmacı meselesinin sadece Türkiye'nin değil, AB'nin ve dünyanın sorunu olduğuna işaret ederek, AYB'nin Türkiye'ye mevcut işbirliği dışında bu konuda destek sunacağını, bunun için Türk yetkilileriyle görüşerek AYB'den taleplerini dinlediklerini belirtti.

Ballekom, sığınmacı krizi için önce ihtiyaçların belirleneceğini, daha sonra Avrupa'dan başka kurumların dahil olduğu bir işbirliğiyle destek paketi hazırlanacağını bildirdi.

Avrupa ve Türkiye'nin enerji ithalatçısı olduğunu anımsatan Ballekom, enerji çeşitlendirmesi açısından düşük petrol fiyatlarının olumlu etki yaptığına işaret etti.

Ballekom, demiryolu projelerine de finansman sağladıklarını dile getirerek, özellikle İstanbul ile Bulgaristan sınırı arasındaki demiryolu çalışmasını çok önemsediklerini dile getirdi.

Ar-Ge projelerine yönelik desteklerinin artacağını belirten Ballekom, "Banka, her zaman Türkiye ekonomisine yönelik desteğini devam ettirmeye kararlıdır" dedi.

AYB'nin geçen yıl dünya çapındaki yatırım tutarının 85 milyar avro olduğunu kaydeden Pim Van Ballekom, bugün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile görüşme yaptığını da anlattı.

- "Türkiye uluslararası standartlarda proje üretiyor"

Hazine Müsteşarı Vekili Cavit Dağdaş ise AYB ile yürütülen işbirliğinin son yıllarda değer kazandığını vurgulayarak, "2007-2015 döneminde bankadan sağladığımız kredi 20 milyar avroyu aşmaktadır. Diğer bir ifadeyle yıllık 2,2 milyar avro civarında bankadan finansman sağlıyoruz. Bu tutarının sadece bir finansal anlamı yok, daha da önemli bir anlamı var. Türkiye uluslararası standartlarda proje üretebilmektedir" diye konuştu.

AYB'den demiryolu, enerji, çevre gibi birçok alanda kamu yatırımlarına finansman sağlandığını bildiren Dağdaş, AYB'nin son dönemde reel sektör için de önemli ölçüde kaynak temin edildiğini söyledi.

Dağdaş, KOBİ'lerin ekonomide üstlendikleri dinamik rol nedeniyle önem taşıdıklarına da işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hazine Müsteşarlığı olarak KOBİ'lerin uygun koşullu finansmana erişimi için yoğun mesai harcıyoruz. Bu çerçevede AYB'den Hazine Müsteşarlığı garantörlüğünde temin edilen krediler KOBİ'ler tarafından kullanılıyor. Bugün imzalanacağımız anlaşma ile sağlanacak 100 milyon avroluk krediyi Türkiye Sınai Kalkınma Bankası aracılığıyla kullanılmak üzere muhtelif sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ ve büyük işletmelerin kullanımına sunuyoruz."

2015 yılı için 2,3 milyar avro tutarında kredi

AYB'nin altyapı yatırımlarına yönelik belediyelere uygun koşullu finansman sağlamasının önemine dikkati çeken Dağdaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda İller Bankası tarafından yürütülmekte olan Kentsel Altyapı Projesiyle başta kentsel altyapı olmak üzere içme suyu, kanalizasyon ve katı atık sektörlerinde kullanılmak amacıyla Hazine garantisi altında 250 milyon avro tutarında finansman sağladık. Buna ilaveten İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen metro projesi kapsamında Hazine garantisi olmaksızın 295 milyon avro tutarında kredi sağlanmıştır. Ayrıca enerji, çevre, tarım sektörleri ve reel sektörlerdeki KOBİ'lere yönelik Hazine garantisi altında 600 milyon avro finansman sağladık. Kamu aracılığıyla sağlanan finansmanın yanı sıra KOBİ finansmanı, altyapı yatırımları ve Ar-Ge faaliyetlerine yönelik özel sektör projeleri için 835 milyon avro tutarında kaynak sağlanmış olup bankadan temin edilen toplam kredi miktarı 2015 yılı için 2,3 milyar avroya ulaştı. Bu sene de benzer bir finansman programını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."

Dağdaş, Suriye'den gelen sığınmacılara yönelik finansman imkanlarının sağlanmasının istendiğini, bölgesel, hatta global olarak nitelendirilebilecek bu konunun Türkiye ile AB arasında geleneksel işbirliğinin dışında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dağdaş, Başbakanlık bünyesinde hazırlanan ve "ihtiyaç listesi" olarak tanımlanan projelerin belirlenmesinin ardından bu konunun finansmanının şekilleneceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Özcan Türkakın da 100 milyon avroluk kredi anlaşmasının önemine işaret ederek, Türk özel sektörüne bundan sonra da destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Konuşmacılar daha sonra AYB tarafından sağlanan 100 milyon avroluk krediye ilişkin anlaşmayı imzaladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'deki Yatırım Atmosferi İyileşti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'
    17:31 BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'

    Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Trabzon Beşikdüzü mitinginde yaptığı konuşmada, emeklilere para verilemediği söylemlerine karşılık olarak, emeklinin parasını devletin değil, vatandaşların verdiğini belirtti. Baş, toplumun zenginleşmesini ve refah içinde yaşamasını istediklerini vurguladı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti
    17:15 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti ve sıkıntılarını dinledi.

  • Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı
    17:14 Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 76 yetiştiriciye 216 adet damızlık akkaraman koç ve toklu dağıtımı gerçekleştirildi. Koçları alan yetiştiriciler büyük heyecan yaşadı.

  • Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
    17:08 Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Genel Müdürlüklerin katılımıyla tarımsal üretimin planlanması konusunda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, tarımsal üretimin planlanması ilkeleri ve geleceğe yönelik hedefler tartışıldı.

  • Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı
    17:00 Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı

    Tokat'ın Pazar ilçesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım töreninde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Kapar, törende konuşarak, tarımın geliştirilmesinde katkı sunan kurumlara ve tarım ailesine teşekkür etti. Dağıtıma Kaymakam Mehmet Miraç Demir, İlçe Tarım Kredi Müdürü Canan Kaymaz, Ziraat Odası Başkanı Murat Akın ve çiftçiler katıldı.

  • Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı
    17:00 Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı

    Bugünkü gazetelerde yer alan 'Kamuoyuna duyurulur' başlıklı ilanda, çocuklar için üretilen Jasmine bebeğin güvensiz olduğu tespit edilerek piyasaya arzının yasaklandığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimde, ürünün fitalatla ilgili mevzuatta belirtilen temel gerekleri sağlamadığı ortaya çıktı. Firma, ürünü satın alan müşterilerin iletişim bilgileri vasıtasıyla iade etmelerini istedi.

  • Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başladı
    16:59 Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başladı

    Gaziantep Valiliği, ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi amacıyla 'Bakkal Kart' uygulamasını başlattı. Sosyal destek kartlarıyla daha önce zincir marketlerde destek sağlanırken, bu uygulama ile küçük esnaf da destekleniyor. Valilik bütçesi ve hayırseverlerin yardımlarıyla genişletilen çalışmada, ihtiyaç sahiplerine kartlar ulaştırıldı. Proje, diğer illerden de yoğun ilgi görüyor ve hem vatandaşın hem de esnafın desteklenmesini sağlıyor.

  • Safranbolu Belediyesi Taş Ocağı Açtı, Yıllık 6 Milyon TL Tasarruf Sağlayacak
    16:56 Safranbolu Belediyesi Taş Ocağı Açtı, Yıllık 6 Milyon TL Tasarruf Sağlayacak

    Safranbolu Belediyesi, agrega malzemesi üretmek için hizmete açtığı taş ocağı sayesinde yıllık 6 milyon TL tasarruf sağlayacak. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde alt ve üstyapı problemlerini çözen belediye, taş ocağı ile temel malzeme ihtiyacını karşılayacak.


Advertisement