Türkiye'den Bosna Hersek'e Otobüs Yardımı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Bosna Hersek'e Otobüs Yardımı

İETT'nin Saraybosna Kamu Toplu Taşıma Şirketi'ne hibe ettiği 30 otobüsün 15'i bugün Saraybosna'ya ulaştı İETT Genel Müdürü Kahveci: ''Hem Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş hem de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda TİKA ile birlikte böyle bir proje hazırlayarak.

02.10.2014 19:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Saraybosna Saraybosna Kamu Toplu Taşıma Şirketi'ne (GRAS) hibe ettiği 30 otobüsün 15'i, Saraybosna'ya ulaştı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) desteğiyle Saraybosna'ya ulaşan otobüslerin anahtarlarını GRAS Müdürü Avdo Vatriç'e, İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri'nin (İETT) Genel Müdürü Mümin Kahveci verdi.

Kahveci, burada yaptığı konuşmada, İETT ve GRAS arasındaki işbirliğininin 20 yıldır sürdüğünü belirterek, bu kapsamda GRAS'a verilen otobüs hibesinin sadece bir başlangıç olduğunu, benzer projelerin gelecekte de süreceğini ifade etti.

Kahveci, şehri bugün gezdiklerini, şehrin toplu taşıma noktasında büyük ihtiyaçlarının bulunduğunu gözlemlediklerini ve özellikle toplu taşıma ihtiyaçlarının had safhada bulunduğunu anlatan Kahveci, Saraybosna için çok kapsamlı bir proje hazırladıklarını ifade etti.

Hem GRAS çalışanlarını İstanbul'da kendi tesislerinde eğittiklerini hem de teknisyenleri Bosna Hersek'e gönderdiklerini anlatan Mümin Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onlar yerinde tespitlerde bulundular. Hem Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş hem de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda TİKA ile birlikte böyle bir proje hazırlayarak, bugün ilk 15 aracı teslim ediyoruz. İkinci 15 araç ise kendi iç süreçlerini tamalayamadıkları için İstanbul'da bekliyor. İç süreçler tamamladıktan sonra diğer 15 aracıda teslim edeceğiz. Buraya İstanbulda kullandığımız araçların aynısını getirdik. İleriki dönemlerde de bize ihtiyaçları olmadan bu şehir daha yaşanılabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Saraybosna'yı Avrupayla yarışabilir bir şehir haline getirmek için elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.

Türkiye ve Türkiye'deki belediyeler o kadar güzel yönetiliyor ki daha önce yardım alan bir ülke iken şu anda hizmet eden bir ülke konumuna geldi. Bu tür araçların da Türkiye'de üretilmesi ayrı bir kıvanç.

Türkiye kazanınca Saraybosna da kazanıyor. Benzer projeleri Pakistan da Afrika da Arap ülkelerindeki herhangi bir şehir kazanıyor. Aynı zamanda batı şehirleri de kazanıyor. Bu tür çalışmaları sadece Bosna'da yapmıyoruz. Doğu Avrupa'da da yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz."

Diğer konuşmalar

TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, her şehirde toplu taşımanın iyi bir şekilde çalışmasının önemine dikkat çekerek, "Bu proje Bosna Hersek ve Saraybosna vatandaşları için ne kadar önemliyse, bizim için de o kadar önemli. Hepimiz toplu taşımanın ne anlama geldiğini biliyoruz" dedi.

GRAS Müdürü Avdo Vatriç de Saraybosna'ya ulaşan 15 otobüsten 7'sinin ruhsat işlemlerinin tamamladığını ve bu otobüslerin Pazartesi'den itibaren halkın hizmetinde olacağını söyledi.

Diğer 8 otobüsün de ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından trafiğe çıkacağını belirten Vatriç, "Böyle önemli ve değerli bir yardımı ancak hakiki bir dost yapabilir. Bu yardım sayesinde Saraybosna'da toplu taşıma çok kolaylaşacak" ifadesini kullandı.

Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı İvo Komşiç ise GRAS şirketinin mevcut durumu göz önünde bulundurulduğunda, bu yardımın daha da değerli olduğunu söyledi.

Her türlü yardımın hoş karşılandığını belirten Komşiç, "Bu proje, iki kardeş şehir olan İstanbul ve Saraybosna arasındaki işbirliğinin sonucu olarak gerçekleşmiştir. Saraybosna'ya toplam 30 otobüs hibe edildi. 15 otobüs bugün Saraybosna'ya ulaştı. Bu projenin ardından, yine kardeş şehirimiz Konya'nın hibe ettiği 20 tramvay gelecek" diye konuştu.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ise projenin gerçekleşmesinde katkısı bulunan herkese teşekkür etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı İsmail Hakkı Turunç da Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın selamlarını ileterek, Saraybosna'yı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Anahtar tesliminin ardından, tören katılımcıları türkiye ve Bosna Hersek bayraklarıyla süslenen otobüslerle Saraybosna turu attı. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Türkiye'den Bosna Hersek'e Otobüs Yardımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement