Türkiye'den Ortadoğu'ya 'Barış' Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Ortadoğu'ya 'Barış' Çağrısı

Türkiye\'den Ortadoğu\'ya \'Barış\' Çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Bedeli ne olursa olsun Suriye’de yeni bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz’ yönündeki söylemini değerlendiren Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Uluslararası aktörlerin yerle bir olduğu bir dönemde Türkiye değer üretmeye ve insani bir yol bulmaya çalışıyor.

30.06.2015 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bedeli ne olursa olsun Suriye'de yeni bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz' yönündeki söylemini değerlendiren Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Uluslararası aktörlerin yerle bir olduğu bir dönemde Türkiye değer üretmeye ve insani bir yol bulmaya çalışıyor. Bu yeni dönemde de 'barış' diyoruz" dedi.

Ortadoğu'daki güç dengeleri üzerinden IŞİD terör örgütü ve Suriye'deki gelişmeleri yorumlayan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Türkiye'de iç politikanın dış politikadan bağımsız düşünülemeyeceği bir dönem yaşandığını söyledi. 7 Haziran seçimlerinden çıkan koalisyon sonucuna işaret eden Hacısalihoğlu, siyasi partilerin ortak bir dış politika belirlemeleri gerektiğini belirtti. Dış basında Türkiye için oluşturulan 'terörü destekleyen ülke' imajının haksızlık olduğunu söyleyen Hacısalihoğlu, Türkiye'nin iç çekişme ve koalisyon tartışmaları noktasından uzlaşma yoluna gitmesi gerektiğini vurguladı. Yaşar Hacısalihoğlu Türkiye'nin özellikle uluslararası kamuoyunda 'kanadı kolu kırılmış bir ülke' imajı sergilemesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

"YENİ DÖNEMDE DE 'BARIŞ' DİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bedeli ne olursa olsun Suriye'nin kuzeyinde bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz' yönündeki söylemini değerlendiren Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Öncelikli olarak kendi çıkarlarını ve ülke bütünlüğünü korumakla yükümlü olan Türkiye kapılarını, Suriye'den gelenler için sonuna kadar açtı. Tüm dünya bunu seyrederken Türkiye, 2 milyon üstündeki insanın, iş, AŞ ve gelecek umutlarını üstlendi. Tüm uluslararası aktörlerin yerle bir olduğu bir dünyanın içindeyiz. Böylesi bir dünyanın içinde biz değer üretmeye ve insani bir yol bulmaya çalışırken yanlış anlaşılıyoruz. Bu yeni dönemde de 'barış' diyoruz. Birilerine güç devşirmek için dağda cirit atan örgütlerin karşısında mızrak ucu olmayacağız" diye konuştu.

"PARÇALANMA BARIŞ GETİRMEZ"

Ortadoğu'da uluslararası düzeyde denklemlerin yer aldığı bir proje yürütüldüğünü söyleyen Yaşar Hacısalihoğlu, parçalanmanın bölgedeki hiçbir halk için barış getirmeyeceğinin altını çizdi. Suriye ve Irak'ın bölünmüş devletler olarak ortak bir denkleme dönüşmesinin aksine farklı dinamiklere sahip iki ülke olduklarını söyleyen Hacısalihoğlu, "Irak'ta yekpare bir yapı varken, Suriye'de birlikte yaşam hakimdi. Kürt nüfus çok parçalı bir haldeydi. Şu an bunu arılaştırıp aradan Arapları ve Türkleri çıkartmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

"PYD PKK'YI MEŞRULAŞTIRIYOR"

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, PYD'nin PKK'nın meşrulaşmasına zemin hazırladığına dikkat çekti. PYD'nin Amerika terör raporlarında hiç yer almadığını ve son gelişmelerle beraber bir üst mertebeye çıkarıldığını söyleyen Hacısalihoğlu, "IŞİD'i, Kobane'ye yönlendiren anlayış, içeride de Kobane provakasyonlarını örgütledi ve 50'nin üzerinde insan hayatını kaybetti. Hiçbir terör örgütünün devlet desteği almadan yaşayamaz. Terör örgütlerini sahada tutanlar, onları alkışlayanlar, lojistik destek verenler, para, silah, insan, bilgi akışını denetlemeyenlerin şikayet etmeye hakkı yoktur. Senin terör örgütün, benim terör örgütüm gibi insanlık dışı davranış biçimlerini günümüzde dünyası kaldıramaz" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'den Ortadoğu'ya 'Barış' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement