Türkiye'den Yabancı Sermaye Çıkışı Son 10 Yılın Zirvesinde - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'den Yabancı Sermaye Çıkışı Son 10 Yılın Zirvesinde

Türkiye\'den Yabancı Sermaye Çıkışı Son 10 Yılın Zirvesinde

Yabancı yatırımcıların Türk tahvil-bono piyasasına ilgisi azalıyor. Geçtiğimiz ay son 10 yılın en hızlı para çıkışı yaşandı. Uzmanlara göre de sürecek.

02.07.2015 09:19  Güncelleme: 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yabancı yatırımcının 19 Haziran haftasında hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi (DİBS) çıkışı haftalık bazda 874.2 milyon dolar oldu. Yılbaşından beri yaşanan toplam çıkış ise 4.7 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın piyasa fiyatı ve kur etkisinden arındırılmış verilerine göre yurt dışında yerleşik kişiler önceki hafta net 109,3 milyon dolarlık hisse senedi ve 764,9 milyon dolarlık DİBS sattı.

10 YILIN EN HIZLI ÇIKIŞI

Son 5 haftadır net satış gerçekleştiren yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku 3,5 senenin en düşüğüne gelirken yabancıların Türkiye'den son 10 yılın en hızlı para çıkışını yaptığı belirtiliyor.

FED'İN FAİZ ARTTIRIMI BELİRLEYİCİ OLDU

Yabancının bu yıl Türkiye dahil gelişmekte olan ülke varlıklarından çıkışında Fed'in faiz artırımına gideceği endişeleri ana belirleyici faktör olurken, Türk varlıklarında seçim belirsizliği de rol oynadı. Yabancı yatırımcıların mayıs ayı ortasından beri hisse senedi ve DİBS'te düzenli bir şekilde 'satıcı' tarafta olduğu dikkat çekerken sadece 19 Haziran haftasında repo portföyü artıda kaldı.

HİSSE SENEDİ STOKU

Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 19 Haziran haftası itibarıyla 38.13 milyar dolar oldu. Verilere göre, 12 Haziran haftasında DİBS stoku 38.52 milyar dolar, arındırılmış çıkış tutarı 560.1 milyon dolar olmuştu. Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stoku ise 19 Haziran haftası itibarıyla 49.59 milyar dolardan 50.96 milyar dolara yükseldi.

TAVİL PİYASASINDAKİ ÇIKIŞ

Yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku ise 15 - 19 Haziran haftasında yaptıkları 764,9 milyon dolar tutarındaki net satışla 38 milyar 522,6 milyon dolardan Ocak 2012'den bu yana en düşük seviyesi olan 38 milyar 125,2 milyon dolara geriledi. Yıl başından bu yana, tahvil piyasasından net çıkışlar, Merkez Bankası verilerine göre, 4.5 milyar dolara ulaşırken, hisse senedinde net satışlar 227 milyon dolar oldu.

SİYASİ BELİRSİZLİK ETKİLİ OLDU

Uzmanlar Türkiye'nin son iki yıldır içinde bulunduğu seçim gündemi ve siyasi belirsizliklerin bu çıkışa neden olabileceğini, bu yılın ikinci yarısı içinde Fed'in faiz artırımı yaklaşırken gerek tahvil gerek hisse gerek para birimlerinde gelişen ülkelerin birkaç tokat daha yiyebileceğini bildiriyorlar. Ancak bu çıkış sürecinin uzun zaman devam etmesini beklemediklerini kaydeden uzmanlar, piyasalarda beklenen negatif haberin gelmesini takiben yani Fed fiilen ilk faiz artırımını gerçekleştirdikten sonra gelişen ülkelerde güçlü bir ralli yaşanabileceğini dile getiriyorlar.

REPO İŞLEMLERİNDE YAVAŞLAMA GÖRÜLÜYOR

Ing Bank Kıdemli Ekonomisti Muhammet Mercan:

4,7 milyar dolarlık bu istatistiğin tamamını çıkış olarak değerlendirmek doğru olmaz. Kurumlar arası repo işlemleri yapıldığında teminat olarak bono ve tahvil verilir. Repo vadesi gelince de bu bono ve tahviller iade edilir. Rakamın içinde repo nedeniyle yapılan el değiştirmeler de bulunuyor. Repo işlemleri de yavaşlamış durumda. Sadece ikinci el piyasada yapılan alım satımlara baktığımızda 1,4 milyar dolarlık satış görülüyor. Bunun da 1,1 milyar doları 12-19 Haziran haftasında yapılmış. Ancak önceki dönemlerle karşılaştırdığımızda bunu bir zayıfl ama işareti olarak yorumlayabiliriz. Küresel olarak gelişmekte olan ülkelerde 2015'te bu zayıfl ama bekleniyordu. İç siyasi belirsizlikler de bu durumu desteklemiştir.

BU AKIM GELECEK YIL TERSİNE DÖNEBİLİR

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı:

Aslında bu konu salt bize özel değil. 2015 başından bugüne gelişen ülkeler sermaye çıkışına sahne oluyor ve bu da negatif ayrışmaları sonucunu doğuruyor. 10 yıl vadeli G. Afrika tahvil faizi ocak sonunda % 6,8 iken şimdi % 8,3 ile işlem görüyor. Bu periyotta benzer şekilde pek çok gelişen ülke 10 yıllık tahvilinde 100- 150 baz puanlık artış yaşandı. Ancak Türkiye tahvil piyasası negatif ayrıştı ve ocak sonunda % 6,8 olan 10 yıllık faiz şimdi % 9,2 'de seyrediyor.

"ÇÖPE GİDEN ENFLASYON HEDEFİ ETKİLİ OLDU"

100 baz puanlık bu farkın ilk nedeni enfl asyon hedefinin çöpe gitmesi ikincisi ise seçimler geride kalmış olmasına rağmen hükümet arayışında belirsizliğin devam etmesi. Varlık alımlarında kesinti başlamadan önce de benzer bir süreç yaşanmış gelişen ülkeler gelişmişlerden ( 2013 ikinci yarısında ) negatif ayrışmıştı. Korkulan olduktan yani Fed varlık alımlarında kesinti sürecini başlattıktan sonra gelişenlerde 6 ay süren borsa endekslerinde % 25-30'ları bulan bir pozitif ayrışma perdesi yaşanmış, tahvil piyasalarına da güçlü girişler görmüştük.

"1 -1.5 YIL SÜREBİLİR"

Bu kez 12-18 ay sürebilecek ve borsalarda % 40'ı bulabilecek bir pozitif ayrışma dönemi yaşanabileceği görüşündeyim. Söz konusu akım tahvil piyasalarında da kendini gösterecek 2015 ilk yarısında yaşanan akım tersine dönerek 2016 yılında gelişen ülke tahvillerine ciddi girişler söz konusu olabilecektir. Bu nedenle negatif ayrışmada kalıcılaşma ve uzun soluklu bir seyir beklemiyorum. (Kaynak:Dünya Gazetesi)

Son Dakika Ekonomi Türkiye'den Yabancı Sermaye Çıkışı Son 10 Yılın Zirvesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • Doğrucu: Olsun AKP gitsinde ne olursa olsun. Gelsin bizi İsrail yönetsin. Kürtler yönetsin. Yeterki AKP yönetmesin. Çünkü bunlar gelene kadar o kadar iyiydi ki Ülkem. Ne bir yolsuzluk ne bir haksızlık ne bir usülsüzlük ne terör ne trafik Kazası ne bir dış ülke sorunu. Lütfen arkadaşlar tamam bende her yaptıklarına onay vermiyorum ama Görüyorsunuz seçimden sonra ne olduğunu. Hepsi şimdi ne yapacağız dedi KALDILAR. 26 17 Yanıtla
  • Osman: Yakında tc batacak tayıp ın yüzünde iyi olmuş 10 19 Yanıtla
  • Habip : Iniş çıkış olur.Türkiyede halk kömür makarna bulgur la geçimini sağlıyor.Aç kalmadığına inanıyor. Saraylar uçaklar.devletinin büyüklüğünü tescil olarak görüyor.Yani Koyunlar için sorun yok. 9 12 Yanıtla
  • SAMİMİ: Savaş hazırlığı var..o yüzden yandaşlar kaçıyor.5000 yahudi çıkış yaptı türkiyeden.hükümet seçilmiyor ki savaşa girince halk suçlayacak parti bulamasın.karmaşada oldu desin herkes.abd üs kuruyor doğğuya.türkiye manda anlaşması imzalandı ankaraya pentagonun şubesi kuruluyor.üstümüze basacaklar yakında.cumhur başkanımızın dediği gibi Türkiye beşten büyük 10 6 Yanıtla
  • cehennem odunu: avrupanın Türkiye üzerinde oyunundan başka bir şey degil 9 5 Yanıtla
  • SURİYEDEKİ SAVAŞ TÜRKİYEDEKİ YARDIM KAMPANYASI: tek nedeni chp nin ben kazanamam ama iktidarıda kazandırmam düşüncesiyle hdp hainlerine baraj aşıttırması gözün aydın kılıçtaroğlu bu ülkeye istediğin kadar zarar verebilirsin atatürkün askerleri ve sana aponun hizmetinde başarılar dilemiyorum ettiğin kadar bul 9 4 Yanıtla
  • ahmet kara: ekonomik gidisat kotu,dengeler alt ust olmak uzere,acil onlem sart ama siyasiler koltuk derdinde, 10 2 Yanıtla
  • baki: ya görüyorsunuz iate hükümet kurulmasin akp kurmasindiye disgüclerle krizi planladilar ülke kpara kaybediyor hainler sevinir bu ülkenin dostu olupta yanlis tercih edenler utansin 6 5 Yanıtla
  • MHP AKP kardeşiz: sayın bahçeli bizi tek başına iktidar yapıp son kardeşlik görevini yapacak.lütfen Akp li arkadaşlar bahçelinin her sert çıkışını üstünüze almayın usta ile anlaştılar 6 4 Yanıtla
  • Sade yorumm: Hdp nin barajı aşma tehlikesi sonrası yaşanan güvensizlik korkusu 4 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi
    09:57 Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi

    Edirne Valisi Yunus Sezer, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci ile Edirne Meriç Sulama Tesisinde incelemede bulundu. Sezer ve Ekinci, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Üreticilere tesisin hayırlı olmasını dileyen Sezer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti. Üyüklütatar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 78 bin dekar alanı sulayacak tesisin devreye alınmasıyla, 8 köyün tarım arazileri suyla buluşacak.

  • Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak
    09:51 Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak

    Türkiye, ABD liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu olan Trade Winds Europe/Eurasia'ya 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yapacak. İstanbul'da düzenlenecek etkinlikte 300'den fazla yerli ve yabancı katılımcı bir araya gelecek ve uluslararası ticaretin rüzgarı esecek. Etkinlik, şirketlere büyüme ve görünürlük elde etme fırsatı sunarken, ABD'li firmalar da Türkiye pazarına girmek için yeni bağlantılar kurabilecek.

  • ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi
    09:44 ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark A.Ş. olağan genel kurul toplantısında, ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden yönetim kurulu başkanı olarak seçildi. Toplantıda, şirketin yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi. ASO Teknopark'ın, üretime yönelik bir tasarımla sanayi ile bütünleşen, yüzü sanayiye dönük bir teknopark olacağı vurgulandı.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:43 TZOB Başkanı Bayraktar: "Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon markette 16 lira 73 kuruşa satıldı"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki makasa işaret ederek, arasındaki "Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon markette 16 lira 73 kuruşa satıldı" dedi.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:41 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,31 liradan, euro ise 34,91 liradan satılmıştı.

  • Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi
    09:39 Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi

    17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Ankara-Tatvan turistik tren seferi ile ilgili Bitlis'in Tatvan ilçesinde istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, turistik seferlerin bölgenin tanıtımına katkıları ele alındı ve hazırlıklar masaya yatırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü ve TATSO Başkanı da seferlerin son durumu ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Toplantıda yapılan istişarelerle birlikte organizasyon sona erdi.

  • VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı
    09:31 VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 artışla 10.114,75 puandan başladı. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.

  • Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı
    09:07 Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı

    Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı. Doların alış fiyatı 32,3730 lira, satış fiyatı ise 32,3750 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 34,9780 lira, satış fiyatı ise 34,9800 lira olarak belirlendi. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3170 lira, avronun satış fiyatı ise 34,9140 lira idi.


Advertisement