Türkiye Genelinde İpek Böceği Koza Üretimine Başlandı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Genelinde İpek Böceği Koza Üretimine Başlandı

Türkiye Genelinde İpek Böceği Koza Üretimine Başlandı

Türkiye genelinde üretimine başlanan ipek böceği koza üretimi Mart ayında yağan kırağı sebebiyle geçen yıla oranla yüzde otuz oranında rekolte kaybı yaşadı.

02.07.2014 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye genelinde üretimine başlanan ipek böceği koza üretimi Mart ayında yağan kırağı sebebiyle geçen yıla oranla yüzde otuz oranında rekolte kaybı yaşadı. 40 gün boyunca uğraşan koza üreticisi 100 kilogram üretim yaparsa 3 bin 500 lira gelir elde edebiliyor.

Türkiye'nin 24 ilinde üretimi yapılan ipek böceği rekoltesi bu yıl hüzünlü başladı. Üreticiler Mart ayında dut yapraklarına yağan kırağı sebebiyle 35 ton rekolte kaybı yaşadı.

Bu yılki koza üretimi hakkında bilgi veren Kozabirlik Genel Müdür İsmail Aydın, "Bu yıl ipek böceği sezonu Mart ayında başladı. Bu yıl 3 bin 600 kutu ipek böceği yumurtası üreticilere dağıtıldı. Mart ayında yaşanan kırağıdan dolayı gecen seneye oranla yaklaşık bin 500 kutu doğum dağıtımı gerçekleşti. Özellikle Mart ayında Diyarbakır bölgesinde kırağıdan dolayı 2 bin kutu olan ipek böceği beslemesi bin kutuya kadar düştü. Diğer bölgelerimizde de kırağı yaşandı. Diğer bölgelerde Diyarbakır'a göre zarar daha az oldu. Bu yıl 80-85 ton civarında yaş koza rekoltesi bekliyoruz. Geçen yıl rekolte 120 ton civarındaydı. Bu yıl yaş koza fiyatları kilosu 35 lira olarak açıklandı. Bunun 30 lirası devlet desteği kapsamında üreticilere ödenecek. 5 lirasını ise Kozabirlik ödemesini yapacak" dedi.

KOZA ÜRETİCİSİNE ÖDEMELER AĞUSTOS AYINDA YAPILACAK

Koza alımlarının devam ettiğini ifade eden Aydın, "Alımlar 15 gün daha devam eder. Alım bittikten sonra üreticilerin ürün bedellerinin hesaplaması yapılıp Ağustos ayında üreticilerin yaş koza bedelleri ödenecek. Biz almış olduğumuz kozaları Eskişehir depolarımızda stoklayıp kurumasını bekliyoruz. Eylül ayından sonra kozalar kuruyup satışa hazır hale geliyor. Üreticilerimizden aldığımız kozaların yaklaşık 30 tonununu yurt dışına ihraç ediyoruz. Ülkemizde de son üç yıldır artış gösteren kozadan çiçek yapımı sayesinde üç yıl önce ülkemiz içinde 1 ton olan koza satışı bugün 5 tona kadar çıktı. Geçen yıl 120 ton yaş koza üretimi gerçekleşti. Bu yıl 85 ton koza üretimi hedefliyoruz. Ülkemizde 500 kilonun üzerinde koza üretimi yapan 8 il var. Bu iler Diyarbakır, Antalya, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Sakarya, İzmir ve Muğla" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye Genelinde İpek Böceği Koza Üretimine Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement