Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı İstişare Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı İstişare Toplantısı Yapıldı

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının, Ensar Vakfının Süleymaniye'deki genel merkezinde düzenlediği istişare toplantısında, Yeni Türkiye ve Çözüm Süreci konusu ele alındı.

31.10.2014 23:39  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Sekreteri Fatma Benli, "Kobani olaylarını dışarıda tutarsak, çözüm sürecinin belirli bir süreç içinde gerçekleştiğini ve halk tarafından kabullenildiğini görmek mümkün" dedi.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nca (TGTV) Ensar Vakfı'nın Süleymaniye'deki genel merkezinde düzenlenen istişare toplantısında, "Yeni Türkiye ve Çözüm Süreci" konusu ele alındı.

Toplantıda konuşan Benli, STK'ların çözüm sürecini konu alan bir toplantı düzenlemesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaklaşık iki hafta önce Akil İnsanlar Heyeti'yle bir araya geldiğini hatırlatan Benli, 11 saat süren toplantıdan çıkan en önemli sonucun, STK'ları sürece daha fazla dahil edebilmek olduğunu kaydetti.

Benli, Akil İnsanlar Heyeti olarak, iki ay boyunca tüm Türkiye'yi dolaşıp insanlarla görüşmeler yaptıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Sonuç toplantımızı yapamadan Gezi başladı. Gezi travmalarından Türkiye tam kurtuluyor derken aralık operasyonları başladı. Tam o bitiyor derken Kobani olayları başladı. Türkiye çok kolay coğrafyada değil. Bizi bize bırakma ihtimalleri çok fazla yok. İşin doğrusu biz de bizi bize bırakmak istemeyenlere çok fazla imkan veriyoruz. Farklılığın olduğu her yerde insanların ötekileştirildiklerini görmek mümkün. Bir dönem başörtülüler öcü ilan edilmişlerdi. Şimdi Alevilik meselesini kaşımaya çalışan insanlar var. Kobani olaylarını dışarıda tutarsak, çözüm sürecinin belirli bir süreç içinde gerçekleştiğini ve halk tarafından kabullenildiğini görmek mümkün. 1,5 sene evvel görüşmelere başladığımızda Kürtlerin cephesinde 'Biz neyi elde ettik ki silahlarımızı bırakıyoruz?' diyenler çoktu. Diğer taraftan sürece çok hazırlıksız yakalanan Türklerin 'Biz bir şeyler mi veriyoruz, bir şeyin pazarlığı mı yapılıyor?' soruları vardı. Karadeniz'de en çok bize 'Ne verdik?' sorusu soruldu."

" Bu bir süreç ve bu sürecin inişleri çıkışları olacak"

Benli, çözüm sürecinin insanlar arasında eşitlik getireceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Tam çerçeve yasa çıkmışken, bir şeyler hal yoluna konulmuşken, bir baktık ki Suriye ve Irak'taki otonomi boşluğu Türkiye'ye hemen farklı bir şekilde yansımaya başladı. Kobani olaylarında 40'tan fazla insan öldürüldü. Kürt halkı belki buna destek vermedi, dışarı çıkan insanların normal halktan olmadığını, sokağa çıkanların çok daha genç ve hızlı olduğunu görüyoruz. Ama 5-6 bin insanın verdiği yıkım çok fazlaydı. Şimdi de Diyarbakır ve Hakkari'de yaşanan provokasyonları görüyoruz. Bu da 'Çözüm sürecinde bir sıkıntı var mı?' şüphesi verdi. Evet, problem var. Ama bunlar normal şeyler. Bu bir süreç ve bu sürecin inişleri çıkışları olacak. 30 yıl çatışılan bir düşmanla aynı masaya oturuldu. Birtakım şeyleri düzeltmeye çalışırken bundan memnun olmayan insanlar çıkacak. Sadece Türkiye'nin içinden değil, dışından da çıkacak. Ne zaman Türkiye biraz sakin olsa illa bir savaş, bir katliam olacak. Böyle ileri ve geri dönüşlerle bu süreci devam ettireceğiz. Minnacık bir adım atmak için 10 sene uğraşmamız gerekebiliyor. Bir binayı ne kadar yapmak zorsa, binayı dinamitle yıkmak birkaç saniyeyi alıyor. O binayı tekrar tekrar yapmamız gerekiyor. Başka çaremiz yok."

"Bizim müziğimiz bile aynıdır"

TGTV Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamza Akbulut da bu ülkede kardeşliği tesis etme gibi bir zorunlulukları olduğunu söyledi.

Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaten bin yıldır bu ülkede yaşayan insanlar aynı kültürü ve tarihi paylaştılar. Yeni bir kültür oluşturdular. Bu kültürü İstanbul'da, Mardin'de, Diyarbakır'da, Ağrı'da da görebilirsiniz. Bizim müziğimiz bile aynıdır. Örf ve adetlerinin temeli İslam olduğu için birleşmiştir. Atasözlerimiz bir. Bütün bölge insanları tarafından kullanılıyor. Anarşinin devam ettiği bir dönemde Diyarbakır'da yaptığımız bir ziyarette de gördük ki herkesin düşüncesi ülkede birliğin ve kardeşliğin tesis edilmesi. Açılım sürecinin ardından gerek bölgede gerek bölge dışında yaptığımız toplantılarda da güzel intibalara vardık. Gördük ki milletimiz kardeşçe yaşamak istiyor. Anarşiyi istemiyor. Birlik ve beraberliği istiyor.  Biz Müslümanız, birbirimizden hiçbir farkımız ve üstünlüğümüz yok."

AA Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz da Müslümanların kardeş olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Kürtçe, Kürt hassasiyeti çok keskin yüzde 10 oranında bir kesim var. Bunlar neyi istiyor? Asıl bunu konuşmamız ve buna alternatif geliştirmemiz lazım. Bunlara ne sunacağız, ne önerimiz var? Müslüman kardeşliği, Vahdet-ül İslam iyi de ne? Bunlara ne vereceğiz? Karşımızda problem bu. Dinleme ve empati yapabilelim. Biz o durumda olsak ne isterdik? Temel insan hakları çok yuvarlak bir kavram. Önerim, TGTV daha önce yaptığı güzel şeyleri devam ettirsin, başta HDP çevresi olmak üzere bütün STK'larla konuyu masaya yatırsın. Alevi sorunumuz da var. Tarih tekerrürden ibaret olmasın. Osmanlı döneminde Alevilere verilen hak ve hukuklar tartışmasız öncelikle verilsin. Diğer tartışmalı konular ikili ilişkilerle halledilmeye çalışılsın."

Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kendilerinin ve kurumlarının çözüm süreci hakkındaki görüşlerini dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı İstişare Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TSYD Samsun Şubesi Yönetimi Samsun Valisi'ni Ziyaret Etti
    17:34 TSYD Samsun Şubesi Yönetimi Samsun Valisi'ni Ziyaret Etti

    Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Samsun Şubesi yönetimi, Samsun Valisi Orhan Tavlı'yı ziyaret etti. Ziyarette, şubenin faaliyetleri hakkında bilgi verildi ve sporun birleştirici yönü vurgulandı. Vali Tavlı, Samsun'un doğal ve kültürel güzelliklerini spor turizmiyle tüm dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti.

  • Kocaeli Valiliği ÖNEM Projesi Dönem Sonu Galası Gerçekleştirildi
    17:33 Kocaeli Valiliği ÖNEM Projesi Dönem Sonu Galası Gerçekleştirildi

    Kocaeli Valiliği tarafından başlatılan Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele (ÖNEM) Projesi kapsamında Gölcük ilçesinde dönem sonu galası düzenlendi. Gölcük Kazıklı Kervansarayı'nda gerçekleşen programa Vali Seddar Yavuz da katıldı. Vali Yavuz, Türk kültürünün sevgi medeniyeti olduğunu vurgulayarak, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Programda öğrencilerin hazırladığı halk oyunu gösterisi de büyük beğeni topladı.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.

  • Şırnak Valisi Cevdet Atay, trafik kazası sonucu hayatını kaybedenlerin taziyesine katıldı
    17:29 Şırnak Valisi Cevdet Atay, trafik kazası sonucu hayatını kaybedenlerin taziyesine katıldı

    Şırnak Valisi Cevdet Atay, Uludere ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 4 kişinin taziyesine katıldı. Vali Atay, beraberinde İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut ve İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman ile Uludere ilçesine giderek esnaf ziyareti yaptı. Daha sonra Melek Soylu'nun taziyesine katılan Vali Atay, aile üyelerine başsağlığı diledi ve dua etti. Şenoba beldesine geçen Vali Atay, burada Ferhat Bilen, Haşim ve Abdulkerim Babat'ın taziyelerine katıldı ve aile yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti. Vali Atay, ziyaretlerinin ardından Şeyhan İlkokulu'nu ziyaret ederek öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi.

  • Siirt'te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı
    17:29 Siirt'te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

    Siirt'te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.B., İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Eruh ilçesinde yakalandı. H.B., jandarmadaki işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.

  • İçişleri Bakanı: 2023 yılında terörle mücadelede İHA, SİHA ve İKU'larımız 51 bin 876 saat uçuş gerçekleştirdi
    17:28 İçişleri Bakanı: 2023 yılında terörle mücadelede İHA, SİHA ve İKU'larımız 51 bin 876 saat uçuş gerçekleştirdi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'nin savunma sanayisinin gelişimi ve yerli üretim konusunda yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, 2023 yılında terörle mücadelede kullanılan İHA, SİHA ve İKU'ların toplamda 51 bin 876 saat uçuş gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin savunma sanayisinin dışa bağımlılığının azaldığı ve yerli üretimin arttığı vurgulandı.

  • İzmir'de 13. Alaçatı Ot Festivali Başladı
    17:28 İzmir'de 13. Alaçatı Ot Festivali Başladı

    İzmir'de Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen 13. Alaçatı Ot Festivali'nin ilk gününde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli stantları ziyaret etti. Festivalde birçok etkinlik düzenlenirken, Tugay ve Denizli festivalin önemine vurgu yaparak desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

  • Antalya'da Büyükşehir Belediyesi Çalışanı Kaza Sonucu Hayatını Kaybetti
    17:26 Antalya'da Büyükşehir Belediyesi Çalışanı Kaza Sonucu Hayatını Kaybetti

    Antalya'da öğle izninde markete gitmek için karşıya geçen 25 yaşındaki Gürkan Gençer, bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Kaza anları güvenlik kamerasına yansırken, mesai arkadaşları ise Gençer'in kişisel eşyalarını emanete alarak gözyaşı döktü.

  • Yılport Samsunspor, Adana Demirspor maçı için hazırlıklarını sürdürüyor
    17:24 Yılport Samsunspor, Adana Demirspor maçı için hazırlıklarını sürdürüyor

    Yılport Samsunspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Adana Demirspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarına devam ediyor. Teknik direktör Markus Gisdol yönetiminde gerçekleştirilen antrenmanda futbolcular, pas ve rondo çalışması yaptı. Sakatlığı devam eden Lubomir Satka ise antrenmana katılmadı. Samsun ekibi, yarın yapacakları çalışma ile maçın hazırlıklarını tamamlayacak.

  • Ünye Limanı'nda çimento yüklü gemide yangın çıktı
    17:22 Ünye Limanı'nda çimento yüklü gemide yangın çıktı

    Ordu'nun Ünye Limanı'nda çimento yüklü kuru yük gemisinde çıkan yangın sonrası tahliye edilen 13 mürettebat, ilçedeki otellere yerleştirildi. Yangının trafodan kaynaklı olduğu tahmin ediliyor.

  • Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek
    17:20 Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek

    Burhaniye Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşku ile kutlanması için çeşitli etkinlikler planlandı. 23 Nisan Salı günü ilçede üç farklı noktada 'Çocuk Şenliği' düzenlenecek. Etkinlikler dahilinde çocuklar satranç turnuvasından tiyatroya, uçurtma şenliğinden gösterilere kadar birçok aktivite ile bayramlarını dolu dolu yaşayacaklar.


Advertisement