Türkiye Hak Ettiği Nota Sahip mi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Hak Ettiği Nota Sahip mi

Türkiye Hak Ettiği Nota Sahip mi

Ekonomi yönetiminden gelen eleştirilerin ardından, analistler Türkiye'nin hak ettiği notu alıp almadığını değerlendirdi.

16.09.2014 14:56  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı ve hükümetten Türkiye’nin hak ettiği notları almadığı için kredi derecelendirme kuruluşlarına eleştiriler geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Ekonomik değil, siyasi bir tavır içindeler. Bu tavırlarını sürdürürlerse, ilişkiyi keselim derim" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin hak ettiği notu almadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı’nı destekleyen açıklamalar yaptı.

Ekonomistler Türkiye’nin mevcut kredi notu durumunu ve Türkiye’nin kredi kuruluşlarıyla ilişkisini değerlendirdi.

İşte yorumlar:

ÖZAVCI: YATIRIM YAPILABİLİR NOTUNUN KAYBI HAKSIZLIK OLUR

Meksa Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Derecelendirme kuruluşlarının bize “yatırım yapılabilir ülke” notunu vermekte geciktikleri doğrudur. Avrupa’da krizin derin olduğu dönemde bize bu notu vermekte imtina etmişlerdi. Şu an iki derecelendirme kuruluşundan (Fitch ve Moody’s) “yatırım yapılabilir ülke statüsü”ne sahibiz. Bu kuruluşlar belli risk başlıklarını inceleyerek ülkelere bu notu veriyor. Kısa kısa bu başlıklara göz atarsak; Politik risk (yönetim biçimi, siyasi partileri, hükümet krizleri, demografik, etnik ve dinsel yapı), ülke riski (ekonomik risk, devlet harcamalarında etkinlik, ülke kaynakları), borcunu ödeyememe riski (default riski) mikro ekonomik risk, ekonomik riskler (döviz kuru riski, transfer riski). Görüldüğü üzere bir ülkeyi iğneden ipliğine kadar inceledikten sonra not veren bu şirketler bu yukarıda sıraladığım başlıkların herhangi birinde değişiklik olması halinde yatırımcıları uyarmak adına rapor yayınlarlar. Yılın önceden belirlenen dönemlerinde verdikleri notu gözden geçirirler. Son dönemde ülkemizde gerek siyasi gerekse jeopolitik yaşanan gelişmeler bu kuruluşların sıklıkla bilgi raporu göndermelerine neden oldu. Geldiğimiz noktada Türkiye dış finansman ihtiyacı olan bir ülke. Bu notların verilmek üzere olduğu dönem ülkemize sermaye girişi yaşandı. Giriş yapan fonların bir kısmının prosedürü “yatırım yapılabilir ülke notu” şartını barındırırken bazılarında bu şart yok. Ancak ne olursa olsun not kaybedildiğinde bir çıkış yaşanacağı aşikar. Derecelendirme kuruluşlarının son dönemde risk gördüğü (kabine, dış ticaret, Merkez bankası para politikası) ve açıkladığı konularda riskler aşağı çekildi. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin şu an kredi notunu kaybetmesi haksızlık olacaktır. Son olarak bu kuruluşlar ile ülkelerin ilişiğini kesmesi bir şey ifade etmez. Bu kuruluşlar yatırımcılara ilişiği olmayan ülkeler hakkında bilgi verip yayınlamaya devam ediyor. Bunun en iyi örneği ilişiğimizi kestiğimiz kurum S&P bizimle ilgili hali hazırda rapor yayınlıyor ve açıklama yapıyor” dedi.

USKUAY: SICAK PARA OLDUĞU SÜRECE NOT KORUNABİLİR

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, “Türkiye kendi kendini derecelendirerek kendi planını yapıyor. Bu kredi kuruluşlarının bazı alıcıları var. Bazı yatırım bankaları Türkiye’ye yatırım konusunda bu kredi kuruluşlarının notlarına bakarak hareket ediyor mesela. Biz ilişkimizi sonlandırsak da onlar bizi değerlendirmeye devam edecek. Türkiye’nin verdiği tepki sonrasında arkasından gelen ülkeler olursa kredi kuruluşlarına etki eder ve belki bir değişiklik olur ama Türkiye tek kalırsa, olmaz. Hem Cumhurbaşkanı, hem Başbakan hem de Babacan’dan gelen açıklamaların hepsi derecelendirme kuruluşlarına yönelik lobi faaliyetleri gibi. Şu anda etkin şekilde uyguluyorlar. Ekim ayında Fitch’in değerlendirmesine yaklaştığımızda bu faaliyetler artabilir, lobi daha baskın hissedebiliyor. Moody’s’in değerlendirmesinin geleceği Aralık’ta da yine hissettirebilir. Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilişkileri iptal etmek, baskı yaratmak adına yapılabilir ve bu lobi faaliyeti netice verebilir. Şu andaki notumuza gelince, sıcak para olduğu sürece idare eder, olmadığı sürece idare etmez. Ekonomide sıcak para bağımlılığı devam ediyor. Sıcak para konusunda en kırılgan ülkeyiz hâlâ. Sıcak para olduğu bu notlar korunabilir ancak sıcak para olmadığı sürece sürdürülebilir değil” dedi.

ÜMİT: İLİŞKİNİN KESİLMESİ TÜRKİYE’Yİ ETKİLER

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümit, “Kredi derecelendirme kuruluşları yıllardır süren sorunların başında geliyor. Kredi kuruluşları hiçbir zaman hükümetleri memnun etmedi ama bu kuruluşların dikkat çektiği cari açık önemli bir kriter. Cari açıkta en kırılgan ülkelerden biriyiz kendi kulvarımızda. Kredi kuruluşları zayıflığın en önemli göstergelerinden biri ve ilişkinin kesilmesi kredi kuruluşlarının değil Türkiye’nin zararına olur. Yatırımcılar, hareket etmeden önce paralarını aktaracakları ülkelerin kredi notlarına bakıyorlar ve en az iki ülkeden yatırım yapılabilir notu olmasına dikkat ediyorlar. İlişkinin kesilmesinde bile not vermeye devam edecek. Bu yüzden ilişkinin kesilmesi Türkiye’nin yurt dışındaki görünümünü zora sokar. Yönetimden gelen bu açıklamaların uyarı olduğunu düşünüyorum. Gerçekten de böyle yapacaklarını düşünmüyorum. Türkiye’nin şu anda iki kuruluşla anlaşması var zaten. Onlar not vermeye devam edecek. İki negatif ve bir durağan. Yatırım yapılabilir durumdayız. Ancak ortada Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tartışması var. MB bağımsız mı değil mi? Bağımsız olmayan bir MB algıyı etkiler. Kredi kuruluşları da buna dikkat çekiyor. Şu anda kredi notunun değişmesini beklemiyorum ama 3 Ekim’deki Fitch toplantısında görünümün durağandan negatife çekilmesini bekliyorum. Kısa vadede yatırım notu korunur, orta vadede değişiklik bekliyorum” dedi.

YILMAZ: GÖRÜNÜM DURAĞAN OLMALI

Phillip Capital Yurtiçi Piyasalar Müdürü Oğuz Yılmaz, “Türkiye şu anda yatırım yapılabilir seviyede durağan görünüm olması gerektiğini düşünüyorum. Görünümü negatife düşürmenin biraz Türkiye’nin çevresindeki gelişmelerden dolayı erken bir karar olduğunu düşünüyorum, negatife düşürme konusunda kredi derecelendirme kuruluşlarının erken bir karar vermiş olduğunu düşünüyorum” dedi.

TÜRKİYE'NİN NOTU

Moody's ve Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" olarak değerlendiriyor. Kredi notunun görünümü ise Fitch tarafından "durağan", Moody's tarafından ise "negatif" olarak tutuluyor.

Kaynak: Cnbc-e

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye Hak Ettiği Nota Sahip mi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement