Türkiye, İlaçta Küresel Pazarı Hedeflemeli" - Son Dakika
Sağlık

Türkiye, İlaçta Küresel Pazarı Hedeflemeli"

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkanı Mete Hüsemoğlu,Türkiye'de ilaçla ilgili atılan adımların küresel pazarı hedeflemesi gerektiğini belirterek, "Çünkü Türkiye dünya pazarının yaklaşık binde 7'si kadar büyüklüğe sahip ama dışarıda bir trilyon dolarlık büyük bir pazar var." dedi.

26.09.2016 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkanı Mete Hüsemoğlu, Türkiye'de ilaçla ilgili atılan adımların küresel pazarı hedeflemesi gerektiğini belirterek, "Çünkü Türkiye dünya pazarının yaklaşık binde 7'si kadar büyüklüğe sahip ama dışarıda bir trilyon dolarlık büyük bir pazar var." dedi.

AİFD ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının (TEPAV) işbirliğiyle hazırlanan "İlaç Üretim ve İhracat Ekosistemi" başlıklı rapor, TEPAV'da düzenlenen programla açıklandı.

Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında stratejik sektör olarak gösterilen ilaç sektörünün küresel rekabetteki yol haritasının masaya yatırıldığı programa, TEPAV, AİFD, TOBB yetkililerinin, sektör temsilcilerinin ve yabancı yatırımcıların yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve TÜBİTAK'ın da arasında bulunduğu birçok kamu kurum ve kuruluşunun temsilcileri katıldı.

"Kanserli hastalarda yaşam beklentisi iki yıl arttı"

AİFD Başkanı Mete Hüsemoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, yenilikçi ilaçların sağlık sektörüne kattığı değerin çok önemli olduğunu belirterek, araştırmacı ilaç şirketlerinin de bu ortak paydada buluştuğunu söyledi.

İlaç sektöründe gelişmenin olabilmesi için yerli ve yabancı yatırmalara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Hüsemoğlu, yaşam beklentisinin artışında yenilikçi ilaçların önemli rol oynadığını belirtti.

Hüsemoğlu, bu ilaçların tedavi protokolleri içinde yer almasından bu yana Avrupa ülkelerinde diyabete bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 40 oranında azaldığını ifade ederek, "Kanserli hastalarda yaşam beklentisi iki yıl arttı. Yenilikçi ilaçların bunda katkısı çok büyük. Aşılar sayesinde ise unutulan hastalıklar var. Şu anda araştırma geliştirme çalışmaları kapsamında farklı şirketlerin yaklaşık 7 bin molekülü bulunuyor. Bu moleküllerle onkolojide, kardiyovasküler hastalıklarda, nöroloji gibi alanlarda çalışılıyor." diye konuştu.

Yenilikçi ilaçların, toplam sağlık maliyetine de katkı sağladığını dile getiren Hüsemoğlu, hastaneye yatış ve iş gücü kaybının azaldığını, komplikasyon riskinin düştüğünü bildirdi.

"Dünyada toplam ilaç satışı bir trilyon dolar"

Hüsemoğlu, ilaçların sağlığa katkısının yanı sıra aynı ekonomik açıdan da önemli bir değer olduğunun altını çizdi.

Tüm dünyada, araştırma ve geliştirme çalışmaları içinde ilacın önemli bir yer tuttuğuna değinen Hüsemoğlu, şunları kaydetti:

"İlaç sektörü, dünyada araştırma ve geliştirmeye en fazla kaynak ayıran sektördür. Örnek vermek gerekirse, dünyada toplam ilaç satışı bir trilyon dolar. İlaç sektörü, dünyada araştırma ve geliştirmeye en fazla kaynak ayıran sektördür. Bu sene yaklaşık 145 milyar dolar harcanacağı, bu rakamın 2020 yılında 160 milyar dolara çıkması öngörülüyor.

Sadece, dünyada en çok satan ilk 20 ilaca bakıldığında, toplam ciro 150 milyar dolar. Bu nedenle ilaç, üretimi, ihracatı ve araştırma ve geliştirme fonlarıyla bir ülkeye değer katmaktadır."

Hüsemoğlu, Türkiye'de ilaç geliştirme ve araştırma çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de ilaçla ilgili atılan adımlar, küresel pazarı hedeflemeli. Çünkü Türkiye yaklaşık dünya pazarının binde 7'si kadar büyüklüğe sahip ama dışarıda bir trilyon dolarlık büyük bir pazar var." dedi.

Türkiye'de üretimin de yüksek teknolojiye sahip olması gerektiğine işaret eden Hüsemoğlu, ülkede çok iyi üretim tesisleri bulunduğunu ancak özellikle dünyada en çok satan ilk 20 ilacın burada nasıl üretilebileceğinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Hüsemoğlu, "Ayrıca, araştırma geliştirme aşamasındaki 7 bin molekülün Türkiye'de nasıl üretilebileceğiyle ilgili politikalar geliştirilmesi, ülkemizin daha fazla yararına olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Türkiye, İlaçta Küresel Pazarı Hedeflemeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var
    12:13 Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var

    Gazze'de gönüllü olarak çalışan çocuk cerrahisi uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, Türkiye ve dünyadaki meslektaşlarına çağrıda bulunarak, Gazze'deki sağlıkçı ve uzman hekim ihtiyacına dikkat çekti. Kamacı, ayrıca tıbbi malzeme toplanması ve gönderilmesi gerektiğini belirtti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun yıkık durumda olduğunu ve acil hastaların müdahale edilebildiğini ancak diğer ameliyatların bekletildiğini ifade etti. Kamacı, Gazze'deki çocukların yaşadığı sıkıntılara ve travmalara da değindi ve insanların normalleştirdiği travmaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Gazze'deki temiz su ve elektrik sorunlarına da dikkat çeken Kamacı, Türkiye ve dünyadaki sağlıkçılara yardım çağrısında bulundu.

  • Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı
    12:11 Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı

    Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde bir işletmede çalışırken merdivenden düşen A.T. isimli işçi yaralandı. Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralının durumunun iyi olduğu bildirildi.

  • Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu
    12:10 Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu

    Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde kayıp ihbarı yapılan 78 yaşındaki alzheimer hastası kadın, jandarma ekipleri tarafından bir dere yatağında bilinci açık şekilde bulundu. Sağlık ekipleri tarafından kontrol edilen kadın, ailesine teslim edildi.

  • Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması
    11:55 Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması

    Samsun'un Havza ilçesinde Türk Kızılay tarafından 2 gün süren kan bağışı kabul çalışmasında 58 ünite bağış alındı. Türk Kızılay'ın Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Havza'da iftar sonrası kan bağışı kabul edildi. Kevser Camisi önüne konuşlandırılan kan bağış aracında 20.30 ila 23.30 saatleri arasında bağışlar kabul edildi. Genç Kızılay gönüllülerinin destek verdiği çalışmalarda 2 günde 58 ünite kan bağışı toplandı. Türk Kızılay Havza İlçe Koordinatörü Ömer Faruk Çörekçioğlu, azalan kan stoklarının tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, tüm bağışçılara teşekkür etti.

  • Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı
    11:40 Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı

    Dicle İlçe Devlet Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı. Diyalize giren hastalar, ilçedeki diyaliz ünitesinin açılması ile tedavilerini ikamet ettikleri ilçede alma imkanına kavuştu. Ünitede doktor, hemşire, diyaliz teknikeri, diyetisyen ve psikolog hizmet veriyor. Hastaların ulaşımı hastane tarafından tahsis edilen araçla sağlanıyor.

  • Samsun'da kanser tedavisi gören hastaya yemek borusu yapıldı
    11:31 Samsun'da kanser tedavisi gören hastaya yemek borusu yapıldı

    Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kanser tedavisi gören Kadir Karataş'a, midesinin alt tarafından alınan parçayla yemek borusu yapıldı. Karataş, ameliyat sonrası tedaviye olumlu yanıt vererek yemek yemeye başladı.

  • Türkiye Sağlık Turizminde Parlayan Yıldız
    11:31 Türkiye Sağlık Turizminde Parlayan Yıldız

    Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitim Derneği Başkanı Mehmet Kanpolat, Türkiye'nin sağlık turizminde önemli bir yere geldiğini ve sağlıkta rakip ülkelerden önde olduğunu belirtti. Türkiye, diş tedavisi, saç ekimi ve estetik uygulamaların yanı sıra kanser tedavisi, organ nakli gibi büyük ameliyatlar için de tercih edilen bir destinasyon haline gelmiştir. Türkiye'nin sağlık turizmi hedefini yakaladığı ve çıtayı yükseltmeye başladığı ifade edilmektedir. Ülkede bulunan kamu hastanelerinin yabancı hastalar tarafından tercih edildiği ve Türkiye'nin 160 ülkeye hitap ettiği vurgulanmaktadır. Türkiye'nin sağlık turizmindeki başarısı, rakipleri tarafından tedirginlik yaratmaktadır. Ayrıca, Türkiye'ye sağlık turizmi için hasta gönderen ülkelerin de altyapıya yatırım yapmaya başladığı ve merdiven altı kuruluşlarla mücadele edilmesinin önemine dikkat çekilmektedir.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına Glütensiz Gıda Kolisi Dağıtıyor
    10:56 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına Glütensiz Gıda Kolisi Dağıtıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, yüksek maliyeti nedeniyle Çölyak hastalarının erişmekte zorlandığı ürünleri 'Glütensiz Gıda Kolisi' içerisinde Ramazan Ayı kapsamında Çölyak hastalarına ücretsiz olarak ulaştırıyor.

  • Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor
    10:53 Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor

    Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini bildirdi. Kendilik algısının kişinin kendisini nasıl gördüğünü, algıladığını veya tanımladığını anlatan bir olgu olduğunu belirten Örnek, gerçekçi bir kendilik algısı oluşturmanın daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini ifade eden Örnek, sağlıklı bir kendilik algısı için çocukların yetişkinlerin iletişimine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

  • Gaziantep'te Alzaymır Hastası Kadına Eşi Moral Evi'nde Destek Oluyor
    10:44 Gaziantep'te Alzaymır Hastası Kadına Eşi Moral Evi'nde Destek Oluyor

    Gaziantep'te ikamet eden Ahmet Kılavuz, 57 yıllık eşi Sabiha Kılavuz'a ileri seviye alzaymır teşhisi konulmasının ardından onu bir an olsun yalnız bırakmıyor. Hastalığın semptomlarını hafifletmek ve sosyalleşmek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Moral Evi'ne giden çift, hem tedavi oluyor hem de o eski güzel günlerini merkezde yeniden yaşıyor.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, hastaları ziyaret ediyor
    10:35 Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, hastaları ziyaret ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. İl Sağlık Müdürü Şenkul, emekli hekim Dr. Kemal Bayraktar ve eşi emekli eczacı Belkıs Bayraktar'ı ziyaret ederek taleplerini dinledi ve geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Şenkul, sağlık teşkilatının her zaman yanlarında olduğunu belirtti.


Advertisement