Türkiye ile AB Arasındaki Mutabakat - Son Dakika
Güncel

Türkiye ile AB Arasındaki Mutabakat

Yunanistan Göç Politikaları Bakan vekili Yannis Muzalas, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatına ilişkin, "Bu anlaşma imzalanmasaydı 130 ila 180 bin daha fazla göçmen ve sığınmacı ülkede sıkışıp kalacaktı.

23.08.2016 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan Göç Politikaları Bakan vekili Yannis Muzalas, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatına ilişkin, "Bu anlaşma imzalanmasaydı 130 ila 180 bin daha fazla göçmen ve sığınmacı ülkede sıkışıp kalacaktı." dedi.

Muzalas, Yunanistan İltica Ofisi Direktörü Maria Stavropoulou ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Avrupa İltica Destek Ofisi yetkilileriyle basın toplantısı düzenledi.

Türkiye-AB göçmen mutabakatının önemini vurgulayan Muzalas, "Türkiye'den Yunanistan'a geçen göçmen ve sığınmacı sayılarında artış kaydedildiğine dair herhangi bir tespit yok. Ağustos ayında yalnızca bir günde 230 kişi geçiş gerçekleştirdi. Başka kayda değer bir olay görülmedi." şeklinde konuştu.

Muzalas, Türkiye ve AB'ye mutabakatın bozulmaması yönünde çağrıda bulunarak, şunları kaydetti:

"Herhangi bir istikrarsızlığın AB-Türkiye anlaşmasını olumsuz etkilemesinden endişe duyuyoruz. Anlaşmanın bozulma ihtimalinden sıkça söz ediliyor. Bu anlaşma imzalanmasaydı 130 ila 180 bin daha fazla göçmen ve sığınmacı ülkede sıkışıp kalacaktı."

"Bin 225 sahipsiz çocuk"

Yunanistan'da sığınmacılara yönelik 9 Haziran-30 Temmuz arası gerçekleştirilen ön kayıt çalışmalarına ilişkin bilgi veren Muzalas, ülkede 58 binden fazla göçmen ve sığınmacı olduğunu, yaklaşık 11 bin kişinin adalarda tutulduğunu, 2 bin kişinin kendi rızalarıyla ülkelerine geri dönmek istediklerini ve yaklaşık 4 bin kişinin ise kayıt işlemlerine katılmadığını aktardı.

Muzalas, bu 4 bin kişinin yasa dışı yollarla ülke dışına çıkmayı veya sınırların tekrar açılmasını umuyor olabileceklerini söyledi.

Bunun yanı sıra Muzalas, toplam 27 bin 592 sığınmacının ön kayıt yaptırdığı bilgisini paylaşarak, bunların bin 225'inin sahipsiz çocuklardan oluştuğunu kaydetti. Kayda alınan sığınmacıların yüzde 54'ünü Suriyeliler oluştururken, bunu yüzde 27 ile Afgan ve yüzde 13 ile Iraklı sığınmacılar takip etti.

Kayıt altına alınan göçmen ve sığınmacıların sağlık ve eğitim haklarının olacağını anımsatan Muzalas, bu kişilerin çalışma hakkına ilişkin düzenlemelerin yapılacağını bildirdi.

Bazı AB ülkelerinin göçmen ve sığınmacı kabul etmemelerinden dolayı sorunlar yaşandığını da ifade eden Muzalas, önümüzdeki dönem içinde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Kamu Güvenliği Bakanıyla AB ülkeleri turuna gidileceğini söyledi.

Muzalas ayrıca, yakın dönemde Türkiye ziyareti gerçekleştireceğini de kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye ile AB Arasındaki Mutabakat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement