Türkiye ile Malta Arasında Deklarasyon İmzalanacak - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye ile Malta Arasında Deklarasyon İmzalanacak

Türkiye-Malta Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) Kurucu Deklarasyonu'nun, yarın İzmir'de imzalanacağı bildirildi.

27.08.2015 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye- Malta Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) Kurucu Deklarasyonu'nun, yarın İzmir'de imzalanacağı bildirildi.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, söz konusu deklarasyon, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile 84. İzmir Enternasyonal Fuarı dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret edecek Malta Ekonomi, Yatırımlar ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cardona tarafından imzalanacak. Söz konusu mekanizmanın bakanlar düzeyindeki ilk toplantısının da bu yıl içinde Malta'da düzenlenmesi planlanıyor.

JETCO, Ekonomi Bakanlığınca son yıllarda, ekonomik ve ticari işbirliğinin güçlendirilmesi, ikili ticaret hacminin geliştirilmesi, özel sektörler arasındaki işbirliği ile temasların artırılmasına yönelik politikaların belirlenmesine ve varsa ticaretin önünde engel teşkil eden sorunlara çözüm yolları bulunmasına hizmet edecek.

JETCO toplantıları vasıtasıyla, esnek ve hızlı hareket edebilen bir sistem çerçevesinde, ülkelerin özel sektörlerinin de katılabildiği bir ortam oluşturularak, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için belirlenen konularda somut adımlar atılabilmesi sağlanacak.

Halihazırda, Türkiye ile 16'sı Avrupa ülkesi olmak üzere toplam 19 ülke ( Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Belçika, İtalya, Portekiz, Danimarka, Lüksemburg, İspanya, İsveç, Letonya, Litvanya, Hollanda, Finlandiya, Romanya, Malta, Japonya, Ekvator, Filistin) arasında JETCO mekanizması kurulu.

Öte yandan Türkiye ile Malta arasındaki ticaret hacmi artan bir seyir izliyor. İki ülke arasında 2005 yılında 325 milyon dolar düzeyinde bulunan ticaret hacmi, geçen yılın sonu itibarıyla 1,1 milyar dolara ulaştı. 2014 yılında Türkiye'nin Malta'ya ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 1 milyar dolar, Malta'dan ithalatı ise yine 2013 yılına göre yüzde 23'lük düşüşle 57 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk yarısında ise Türkiye'nin Malta'ya ihracatı 285 milyon dolar, ithalatı ise 14 milyon dolar olarak kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye ile Malta Arasında Deklarasyon İmzalanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement