Türkiye İnovasyon Haftası" Adana Etkinliği - Son Dakika
Güncel

Türkiye İnovasyon Haftası" Adana Etkinliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2015'te 4,1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren mobilya sektörü, on yıl önce bir yılda yaptığını, şu anda iki ayda gerçekleştiriyor.

28.10.2016 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2015'te 4,1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren mobilya sektörü, on yıl önce bir yılda yaptığını, şu anda iki ayda gerçekleştiriyor." dedi.

TİM tarafından, Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birliklerinin (AKİB) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansının desteğiyle bir otelde düzenlenen, "Türkiye İnovasyon Haftası" Adana etkinliği kapsamında, mobilya sektörüne kolaylık ve yenilik getirecek her türlü proje fikrini bir araya getirerek fikir sahibi ve sanayiciyi ortak paydada buluşturmayı amaçlayan, 4. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması ödülleri dağıtıldı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, törende yaptığı konuşmada, katma değerin artırılabilmesinin inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmayla sağlandığını, bu yarışmayı da bu amaca hizmet etmesi nedeniyle önemseyip, etkinlik kapsamında ödülleri dağıttıklarını belirtti.

Mobilya sektörünün son on yılda gerek üretim gerek ihracat açısından çok önemli yol katettiğini dile getiren Büyükekşi, "2015'te 4,1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektör, on yıl önce bir yılda yaptığını, şu anda iki ayda gerçekleştiriyor. 2023 yılında 25 milyar dolarlık bir üretim, 16 milyar dolarlık da bir ihracat hedefi var. İnşallah bu hedefi gerçekleştirmek için yapılacak bu Ar-Ge çalışmalarının çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Büyükekşi, sektörün kilogram başı ihracat fiyatının 3,2 dolar olduğunu, bunu gelişmiş ülkeler gibi 8 dolara çıkarmak ve halen Irak, Suudi Arabistan ve Libya olan pazarı batı ülkelerinde de oluşturmak istediklerini belirtti.

"Mobilya sektörü Türkiye'de çok gelişti"

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen de Türk mobilya sektörünün çok geliştiğini söyledi.

Aymen, Türk markalarının yurt dışında çok daha etkin bir şekilde yer almasını istediklerini dile getirerek, "Sektör, yüzde 87'ye yakın Türk katma değeri kullanılan ve yoğun istihdam sağlayan bir sektör. Bu yüzden bu sektörle ilgili yapılan tüm çalışmaları çok önemsiyoruz." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından yarışmada, "Bebek odaları için özel olarak elektromanyetik kalkanlama özelliğine sahip mobilya ve komponent tasarımı" projesiyle birinci olan Ümit Kara ile "Jüt ve cam elyaf kumaşlarıyla yüksek performanslı sandviç kompozit malzemenin geliştirilmesi" projesiyle ikinciliğe layık görülen Zeki Candan ve "Doğal epoksi reçine katkılı, şekil hafızalı polimer desteğiyle kendi kendini onarabilen akıllı mobilya" projesiyle üçüncülüğü elde eden Çağlar Sivri'ye para ödülleri verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye İnovasyon Haftası' Adana Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement