Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kuruluyor - Son Dakika
Politika

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kuruluyor

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde, partiler adına görüşmeler tamamlandı.

29.03.2016 23:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde, partiler adına görüşmeler tamamlandı.

MHP Grubu adına söz alan Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, hukukun bağımsız ve tarafsız olmadığı siyasi toplumsal ortamda, insan onurunun korunmasının mümkün olmadığını söyledi. Ersoy, fırsat eşitliğini sağlamanın hukuk devletinin temel prensiplerinden biri olduğunu vurguladı.

Oluşturulacak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumundaki üyelerin içerisinde, muhalefet partilerinin önereceği isimlerin de yer alması gerektiğini kaydeden Ersoy, "Üye sayısının tespiti konusunun yeniden güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir kurumun oluşturulmasını genel anlamda olumlu buluyoruz. Sadece başvuru üzerine inceleme yapmalarının daha sağlıklı olacağı kanaatindeyiz. Bu kurum alternatif bir yargı müessesesi gibi değerlendirilmemelidir." diye konuştu.

"Mevcut kurum yeniden dizayn ediliyor"

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, tasarı ile mevcut bir kurumun yeni görevlerle, yeniden dizayn edildiğini savunarak, "Mülteci pazarlıklarından dolayı diyelim ki AB bu düzenlemeye şimdilik ses çıkarmadı peki toplum bu kurumlara güvenir mi? İnsan hakları örgütlerine yapılan başvuruların niteliğine, bir de devletin bu kurumuna yapılan başvurulara baktığınız zaman zaten makası görüyorsunuz." dedi.

Bilgen, insan hakları sorununun, kimsenin iç işi olmadığını belirterek, insan hakları alanının standartlarının evrensel standartlar olduğunu dile getirdi. Bilgen, insan haklarına başka devletlerin müdahil olmamasının istenmesi durumunda ilk yapılması gerekenin, meydan okumak değil, sorunları çözecek bir atmosfer inşa etmek olduğunu savundu. Ayhan Bilgen, kurulacak kurumun uluslararası standartlara göre yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, tasarıda, ayrımcılığın, doğru düzgün ifade edilmediğini, kadına yönelik her türlü kötü muameleyi insan hakkı ihlali sayan İstanbul Sözleşmesi'nin bulunmadığını söyledi.

- "Paris prensiplerine aykırı"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, tasarıya göre, oluşacak kurulun 11 üyesi olacağını, bunları Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu'nun seçeceğini anımsattı. Ağbaba, kurul üyelerinin tamamını iktidarın seçmesinin kabul edilmeyeceğini, İnsan Hakları Kurumunun bu halinin, insan haklarına aykırı olduğunu savundu.

Ağbaba, şöyle devam etti:

"İnsan, hakları olduğu sürece insandır. Bu haklar doğuştan gelir ve tartışılmaz, kısıtlanamaz. İnsan haklarının önemini anlamak için hakları elinden alınan insanları düşünmek gerekir. Empati yapmalıyız; örneğin kendinizi Karaman'da aylarca tecavüze uğrayan 10 yaşındaki çocuğun babasının yerine, Pozantı Cezaevinde tecavüze uğrayan çocuğun annesi yerine, cezaevine girerken çıplak aramaya tabi tutulan genç kadının yerine, Ali İsmail Korkmaz'ın annesinin yerine, Berkin Elvan'ın yerine, Erzurum'da suda boğulanların, Samsun'da selde boğulanların, naylon çadırda yananların yerine koyun. Bu empatiyi kurabilirseniz, insan haklarının yakıcılığını daha iyi anlayabilirsiniz, bu kurulu ve yapısını daha iyi anlayabiliriz." görüşünü dile getirdi.

Ağbaba, kurulun, bu yapısıyla Paris prensiplerine aykırı olduğunu savunarak, "Bu kurulda bir tane sivil toplum örgütü, insan hakları derneği, tarafsız bilim insanı söz sahibi olacak mı?" diye sordu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, muhalefetin, kurul üyelerinin 3'ünün cumhurbaşkanı, 8'inin bakanlar kurulunca görevlendirilmesini eleştirdiğini, bunun AB standartlarına uygun düşmeyeceğini iddia ettiğini belirtti.

AB ülkeleri uygulamalarına baktıklarında, bu eleştirilerin son derece yersiz, gereksiz olduğunu gördüklerini kaydeden Yavuz, Almanya, Hollanda, Fransa'dan örnek verdi. Yavuz, "AB'nin bir çok ülkesinde sadece bakana, kabineye, krala, cumhurbaşkanına verilen yetki, bizde bakanlar kurulu ve cumhurbaşkanına verildiğinde her nedense kıyamet kopuyor. Bu muhalefet tarzını anlamak mümkün değil." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement