Türkiye-Irak sınırında açılması planlanan yeni sınır kapıları - - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Irak sınırında açılması planlanan yeni sınır kapıları -

Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, Türkiye-Irak sınırında açılması planlanan yeni sınır kapılarına ilişkin, "Kapı olmadığı için Şemdinli'deki kardeşlerimiz, Irak'taki akrabalarını görmek için 400 kilometre uzaklıktaki Habur Sınır Kapısı'na gitmek zorunda kalıyordu.

22.03.2014 01:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, Türkiye-Irak sınırında açılması planlanan yeni sınır kapılarına ilişkin, "Kapı olmadığı için Şemdinli'deki kardeşlerimiz, Irak'taki akrabalarını görmek için 400 kilometre uzaklıktaki Habur Sınır Kapısı'na gitmek zorunda kalıyordu. Artık bu yolu katetmeyeceğiz" dedi.

Kalkan ile Şemdinli Kaymakamı Adem Ünal, Çukurca Kaymakamı Ünal Koç, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Okkan, Şemdinli 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel, 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral İrfan Özsert ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, Şemdinli ilçesinde Derecik, Çukurca ilçesinde de Üzümlü sınır kapılarının açılması planlanan alanlarda inceleme yaptı.

Beraberindekilerle gittiği Üzümlü köyünde vatandaşlarla sohbet eden Kalkan, halkın, sınır kapılarının açılmasını sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Onların taleplerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve hükümetin diğer ilgili bakanlarına ilettiklerini anlatan Kalkan, şöyle konuştu:

"İç hukukumuz açısından bir sorun yoktur. Oturmuş bir idari yapımız ve sistemimiz var. Bu coğrafyada da örnek bir yönetime sahibiz. Geçtiğimiz günlerde Van'da, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu'nun da heyetlere başkanlık ettiği bir toplantıda, hudut kapılarının açılması konusu da ele alındı ve valiler düzeyinde bunun çözülebileceği noktasına gelindi. 25 Mart'ta, Şırnak'ta Erbil ve Dohuk valileriyle görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmede teknik detayları mutabakata bağlayıp 27 Mart'ta bu anlaşmayı imzalamış olacağız. Dolayısıyla sizlerin yıllardır bu bölgede karşıya gidiş gelişlerinizde yaşamış olduğunuz sıkıntıları da çözmüş olacağız. Malumunuz, karşı tarafla akrabalık ilişkileriniz ve örfü gelenekleriniz var. Bunları biliyoruz ama kapı olmadığı için Şemdinli'deki kardeşlerimiz, Irak'taki akrabalarını görmek için 400 kilometre uzaklıktaki Habur Sınır Kapısı'na gitmek zorunda kalıyordu. Artık bu yolu katetmeyeceğiz. İlimizde iki hudut kapısını inşallah önümüzdeki günlerde açacağız ve sizler de rahat bir şekilde akrabalarınızla görüşmek üzere gidip gelebileceksiniz. Ayrıca serbest ticaret merkezi oluşturacağız. Böylelikle o birtakım yasa dışı yollara da artık tenezzül etmemiş olacağız. Hudut birliklerimiz de rahat bir şekilde görevlerini icra etmiş olacak."

Kalkan ve beraberindekiler, Üzümlü'de, sınır bölgesinde Irak'tan bazı yetkililerle görüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Irak sınırında açılması planlanan yeni sınır kapıları - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement