Türkiye Jeopolitik Bir Konumda - Son Dakika
Güncel

Türkiye Jeopolitik Bir Konumda

Türkiye Jeopolitik Bir Konumda

"türkiye ekonomik çıkarına olacak her türlü bölgesel işbirliğine sıcak bakmalı" diyen (IAEE) Başkan'ı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin Avrasya coğrafyasının merkezinde yer almasından dolayı daha etkin bir rol üstlenebileceği jeopolitik bir konumda bulunduğunu belirtti.

16.04.2015 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"türkiye ekonomik çıkarına olacak her türlü bölgesel işbirliğine sıcak bakmalı" diyen (IAEE) Başkan'ı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin Avrasya coğrafyasının merkezinde yer almasından dolayı daha etkin bir rol üstlenebileceği jeopolitik bir konumda bulunduğunu belirtti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Uluslararası Valdai Konferansı'nda konuşma yapan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkan'ı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk Akım projesinin Rusya'dan başlayarak Balkanlara uzanan, TANAP'ın da Azerbaycan'dan başlayarak Avrupa'ya uzanan ve 19 ülkeyi kapsayan en büyük doğalgaz projesi olduğunu anımsattı.

Açılımı (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi) olan 'TANAP: Azerbaycan'ın Hazar Denizi'nde ki Şah Deniz 2. Gaz sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupaya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır. Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayan koridor 20 ilden geçerek, Yunanistan sınırındaki Edirne'nin İspala ilçesinde bulunan TAP Doğal Gaz Boru hattı'na bağlanacak olan büyük bir projedir.

Henüz Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan Balkan ülkelerinin bu proje sayesinde birliğe üye olacaklarına inandığını söyleyen IAEE Başkan'ı Kumbaroğlu, AB ülkelerinin doğalgaz talebinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağının altını çizerek; " AB'nin enerji güvenliği Türk Akım projesi ile birlikte artık Türkiye'de oluşturulacak gaz terminali üzerinden sağlanacak. Arnavutluk, Bosna-hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya henüz AB üyesi değil. Oysa talep artışında bu ülkeler AB genelinden daha hızlı gelişecek" dedi.

Türkiye'den sonra çizilecek rotanın bu ülkelerden geçmesi ve Türkiye'nin de burada söz ve pay sahibi olmasının gerekliliğine olan inancının tam olduğunu söyleyen IAEE Başkan'ı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bu insiyatifin bir an önce başlatılmalması gerektiğine de vurgu yaparak, Türkiye'nin stratejik önemi AB-Türkiye ilşkilerine çok olumlu bir ivme kazandırabileceğini, zira Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için kapıda bekletilmesinin ekonomik gerekçesinin olmadığını söyledi.

Avrasya coğrafyasında kutuplaşma yerine hem üretici hem de tüketici ülkeleri bir araya getiren bir enerji birliği üzerinden sorunların çözümünün çok daha kolay olacağına da işaret eden Kumbaroğlu, konuyla ilgili açıklamasında: " Biz IAEE olarak Avrasya oluşumu için Azerbaycan'da attığımız ilk adımı Balkan ülkelerinde de sürdüreceğiz. Türk Akım projesi ile birlikte Rusya'dan gelecek olan gaza TANAP ile Azerbaycan'dan, diğer taraftan Irak ve İran'dan getirilebilecek gaz eklenerek Türkiye'de AB için gerçek anlamda arz çeşitliliği sağlayan bir gaz terminali oluşacak" dedi.

Valdai konferansına katılan ülkelerin bakanlarından Rusya Enerji Bakan'ı Novak Alexander, Rus gazı olmadan Avrupa'da hayatın çok daha pahalı olacağını vurgularken, Gazprom Başkan'ı Aleyex Miller ise, 2019 yılında Ukrayna hattından gaz akışını durduracaklarını açıkladı. " AB buna göre planlarını ve yatırımlarını yapmalı" diyen Miller, AB gazsız kalmak istemiyorsa Türkiye'den sonra ki boru hattı projesinin inşasına hemen başlamalıdır" uyarısında bulundu.

E.ON Küresel Emtia CEO'su Christopher Delbrück de AB'de doğalgaz talebinin artacağına işaret ederek, "Her koşulda Rus gazına ihtiyaç var. Uzun dönemli kontrat devrinin bittiği doğru değil, Avrupalı şirketler uzun vadeli kontratlar yapmaya hazır. Avrupa'da ısınma için tekrardan petrole dönmek söz konusu olamaz" diyerek bu konudaki düşüncesini ortaya koydu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye Jeopolitik Bir Konumda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement