Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İzmir Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İzmir Toplantısı

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Türkiye'nin antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, "Antibiyotiği her hastalığa iyi gelen mucizevi bir silah şeklinde görmememiz gerekiyor" dedi.

20.11.2015 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Türkiye'nin antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, "Antibiyotiği her hastalığa iyi gelen mucizevi bir silah şeklinde görmememiz gerekiyor" dedi.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) İletişim Daire Başkanlığı 5. Bölgesel Basın ve İletişim Birim Sorumluları Eğitimi, Balçova Termal Tesisleri'nde tamamlandı.

TKHK İletişim Daire Başkanı Ali Özhan'ın da katıldığı toplantıda konuşan İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Erbaycu, vatandaşların yüzde 50'sinin internet ve basından hastalığına ilişkin bilgi aldıktan sonra sağlık kuruluşlarına başvurduğunu söyledi.

Akılcı ilaç kullanımı konusunda hastaları özellikle basın kuruluşları aracılığıyla uyarmak istediklerini dile getiren Erbaycu, şöyle konuştu:

"Biz hala bazı hastalıkları, başta grip olmak üzere, antibiyotikle iyileştirmeye çalışıyoruz. Antibiyotik kullanımı konusunda Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada. Hollanda'nın 4 katı kadar antibiyotik alıyoruz. Kış mevsimi hastalıkları, grip, bronşit, enfeksiyonlar zaten çoğunlukla viral kökenli oluyor, antibiyotik almasa da hasta iyileşiyor ama halkta hemen antibiyotiğe başlama eğilimi var. Antibiyotiği her hastalığa iyi gelen mucizevi bir silah şeklinde görmememiz gerekiyor."

Türkiye'de hala komşu tavsiyesi ile ilaç alanların olduğunu anlatan Doç. Erbaycu, doğru zamanda ve doğru dozlarda ilaç kullanımının da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Televizyondaki sağlık programları

Sağlık konulu televizyon programlarında "kelle paça ya da tavuk suyu çorba gribe iyi gelir" şeklinde açıklama yapan doktorların olduğunu hatırlatan Erbaycu, şöyle devam etti:

"Tavuk suyu ile yapılan çorbanın faydalarına ilişkin makaleler var, bu çorba kişinin direncini arttırıyor, bazı semptomları gideriyor.  bunu ifade edenlerin haklı sebebi olduğunu görüyoruz ama bu bir hekimlik tarzı değil. Dünyada uygulanan kanıta dayalı uygulamayı esas alıyoruz. Bir ilacın hastalığı iyileştirmeye yönelik faydası tespit edildiğinde klinik kullanıma sokabilmek 10 yıl sürüyor. Bu tarz önerileri yapmak sözlü olarak çok kolay ama Türkiye'de 78 milyon kişiye öneride bulunuyoruz, çok kolay değil. "

İlaçlara da denetim

İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Murat Türkyılmaz da zamanla antibiyotiklere karşı direnç geliştiğini bu nedenle antibiyotik kullanımı konusunda hekimlere yönelik eğitimlerin de düzenlediklerini ifade etti.

Televizyon ve internet reklamlarıyla pazarlanan ve bitkisel olduğu iddia edilen ilaçların kullanımına da dikkati çeken Türkyılmaz, "Bu ilaçların yüzde 90'ı yanlış oluyor. Denetimlerimiz bakanlık olarak devam ediyor. İnternet üzerinden yapılan reklamlarda da sitelerin kapatılması için dava açılıyor, savcılığa da suç duyurusunda bulunuluyor. Konuyla ilgili hapis cezaları ve cezai işlemler gerçekleştiriliyor. Onların çoğu şarlatan" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İzmir Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement