Türkiye Kamu-Sen'in Asgari Geçim Endeksi Araştırması - Son Dakika
Güncel

Türkiye Kamu-Sen'in Asgari Geçim Endeksi Araştırması

Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasında, eylülde dört kişilik ailenin asgari geçim haddi 4 bin 729 lira 26 kuruş olarak tespit edildi.

16.10.2016 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasında, eylülde dört kişilik ailenin asgari geçim haddi 4 bin 729 lira 26 kuruş olarak tespit edildi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin 2016'nın eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Buna göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 332 lira 77 kuruş olarak hesaplandı. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0,43 artışla bin 797 lira 45 kuruşa çıktı.

Dört kişilik ailenin asgari geçim haddi, bir önceki aya göre yüzde 0,13 yükselerek, 4 bin 729 lira 26 kuruş oldu.

Eylülde dört kişilik ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı bin 788 lira 96 kuruş, sağlıklı beslenebilmesi için gerekli harcama ise günlük 35 lira 51 kuruş olarak hesaplandı.

Ortalama 2 bin 703 lira 84 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 39,4'ünü oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 723 lira 81 kuruş olarak belirlenen kira gideri ise ortalama maaşın yüzde 26,77'sine denk geldi.

Eylülde bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için maaşından geriye yalnızca 914 lira 71 kuruş kaldı.

"Döviz fiyatlarındaki artış yeni zamlar olarak dönecek"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, kamu görevlilerinin yılbaşından beri sürekli gelirini kaybettiğini, bu durumun eylülde de sürdüğünü belirtti.

"Siyasi ve ekonomik sıkıntılar devam ederken, memura zam diye verilen üç kuruşun artık hiçbir hükmü kalmadı." ifadesini kullanan Koncuk, "Döviz fiyatlarındaki artış önümüzdeki aylarda bütün harcama kalemlerine yeni zamlar olarak dönecek. Bütün bu gerçeklere karşın memur ve emeklilerin enflasyon farkı ödemesinden yüzde 1,8'i hasıraltı ederek sözde tarihi başarıya imza atan sahte kahramanların vicdanları nasıl rahat etmektedir?" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Kamu-Sen'in Asgari Geçim Endeksi Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement