Türkiye, Kanodan Daha Fazla Pay Alma Peşinde - Son Dakika
Spor

Türkiye, Kanodan Daha Fazla Pay Alma Peşinde

Türkiye Kano Federasyonu Başkanı Mengütay: "Federasyon bünyesinde 8 disiplinimiz var ama Türkiye Kano Federasyonu olarak ağırlıklı şekilde olimpik olanları tercih ediyoruz" "Kano, 48 madalya ile olimpiyatlarda en çok kürsüye çıkılan spor dallarından biri. Bunun bilincindeyiz ve çalışmalarımızı bu çerçevede sürdürüyoruz.

27.01.2015 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM ERİKAN - Türkiye, olimpiyatlarda en fazla madalya dağıtılan dallardan kanoda daha fazla madalya almak istiyor.

2012 Londra Olimpiyatları'nda 2 altın, 2 gümüş ve bir bronz madalya kazanan Türkiye, kanoda, oyunlara sporcu gönderememesinin ardından bu alanda çalışmalarına hız verdi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunları'na sporcu yetiştirmek amacıyla, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) projesi hayata geçirildi. Proje çerçevesinde, bir çok olimpik spor dalında uygulandığı gibi kanoya da ilgiyi arttırmak ve sporcu yetiştirmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden seçilen gençlere, Adana ve Sakarya'da eğitimler veriliyor.

Türkiye Kano Federasyonu Başkanı Sami Mengütay, AA muhabirine, kanonun dünyada köklü geçmişe sahip olmasına rağmen Türkiye'de genç bir spor dalı olduğunu, ülkede son 10 yıldır yapılmaya başlanan bu sporda önlerinde almaları gereken çok yol olduğunu kaydetti.

20 sene önce sporcularının "devrilmeden yarışı tamamlaması" için beklediklerini ancak bugün, dünyanın en iyi sporcularıyla mücadele edebilecek düzeye geldiklerini, bunun da kendileri adına sevindirici olduğunu ifade eden Mengütay, gençler ve 23 yaş altı Avrupa ve dünya şampiyonalarının 2020 Tokyo Olimpiyatları'na gidecek sporcuların temelini oluşturduğunu ve bu organizasyonlara da gereken önemi verdiklerini belirtti.

Öncelikle ağustosta İtalya'nın Milano kentindeki dünya şampiyonasında iyi sonuç alarak olimpik kotayı aşmak istediklerini ifade eden Mengütay, şunları söyledi:

"Çok zor bir yarış bu, bir atımlık barutunuz var. Bu bir atımlık barut, dünyanın en iyi kanocuların yetiştiği ülkelerde de var. Burada çok ciddi bir rekabete gireceğiz. Dünyada ilk 6'ya girdiğinizde olimpiyatlardan kota alabiliyorsunuz. Bunun ne kadar zor olduğunu tahmin edersiniz. Sadece Avrupa'da en az 15 ülke kanoda başı çekmekte. Bunu yanı sıra Avustralya, Kanada, ABD, Çin ve Afrika'dan da ülkeler bu sporda son derece etkililer. Avrupa'dan ve bu saydığımız dünya ülkeleri arasından sıyrılıp ilk 6'ya girmenin zorluğunu tahmin edersiniz. Ama biz ümitli ve inançlıyız. Bu ümit ve inancın bize bu kotayı aldıracağını düşünüyoruz."

Kanonun içinde birçok kategoriyi barındırdığını ifade eden Mengütay, "Federasyon bünyesinde 8 disiplinimiz var ama Türkiye Kano Federasyonu olarak ağırlıklı şekilde olimpik olanları tercih ediyoruz ve çalışmalarımızı bunlar üzerine yoğunlaştırıyoruz. Bunlar, 'durgun su kano sprint' ve 'akarsu slalom' branşları. Bunun haricinde 'deniz kanosu' ve 'dragon bot'u da yüzeysel olarak, kanoyu sevdirmek ve geliştirmek için değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Olimpiyatlar için 8 sporcu

Mengütay, TOHM'a seçilen sporcuların 2020 Olimpiyatları için şimdiden hazırlandığını, bu çalışmalarının karşılığını alacaklarını umut ettiğini belirtti.

Olimpiyatlar için en az 2 kota alabileceklerini ifade eden Mengütay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kano, 48 madalya ile olimpiyatlarda en çok kürsüye çıkılan spor dallarından biri. Bunun bilincindeyiz ve çalışmalarımızı bu çerçevede sürdürüyoruz. Hedefimiz 2020 Tokyo Olimpiyatları'na 8 sporcuyla gitmek. TOHM'dan da gelecek sporcularla takım daha da güçlenecek. Milli Takımda mücadele edebilme şansı ve rekabet ortamı yaratıyoruz. Takımımızın temeli ne kadar güçlü olursa o kadar fazla madalyaya ulaşabilme şansımız var." - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Türkiye, Kanodan Daha Fazla Pay Alma Peşinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement