Türkiye Kestane Üretiminde Avrupa'da Birinci Sırada Yer Alıyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Kestane Üretiminde Avrupa'da Birinci Sırada Yer Alıyor

Türkiye ve Kafkaslar kestanenin ana vatanı. Türkiye kestane üretiminde yıllık 63 bin ton ile Avrupa'da birinci sırada. Kestanenin en lezzetlisi ise Karadeniz'de yetişiyor.

23.12.2016 11:05  Güncelleme: 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ümit Serdar, Türkiye'nin kestane üretiminde dünyada ikinci, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu söyledi.

Kestane üzerine önemli araştırmalar yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane ile ilgili önemli bilgiler verdi. Türkiye ve Kafkaslar'ın kestanenin ana vatanı olduğunu dile getiren Serdar, Türkiye'nin yıllık 63 bin ton kestane üretimi yaptığını söyledi. Kestane kebabı ve kestane şekeri olarak insanların severek tükettiği kestanenin Türkiye'de en fazla Ege'de üretildiğini belirten Serdar, her yıl 5-10 bin ton arası kestanenin ihraç edildiğini söyledi.

KESTANE ÜRETİMİNDE EGE BÖLGESİ BİRİNCİ SIRADA

Kestanenin Türkiye'de önemli bir tarihi geçmişi olduğunu belirten Prof. Dr. Ümit Serdar, "Kestane ağacı çok dayanıklı ve güzel bir meyvesi olduğu için değerli bir ağaçtır. Ev, gemi ve cami yapımında kullanılır. Kestane uzun ömürlü bir ağaçtır. Kestaneden yapılan 500 yıllık evler, camiler hala ayaktadır. Sinop'ta yaklaşık 600 yaşında bir kestane ağacımız var. Adını 'Padişah Kestanesi' olarak tescillendirip koruma altına aldık. Kestane üretiminde Avrupa'da birinci sıradayız. Dünyada ise Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Yılda 63 bin ton kestane üretimimiz var. 5-10 bir ton arası kestaneyi ihraç ediyoruz. İç piyasada tüketilen kestanenin büyük bir kısmı kestane kebabı olarak tüketiliyor. Kestane şekerine dayalı bir sanayimiz de var. Bu alanda önemli firmalarımız mevcut. Kestane üretiminde Ege Bölgesi birinci sırada yer alıyor. Ege'de ise en fazla üretildiği yer Aydın. Türkiye üretiminin üçte birini Aydın'ın karşıladığını söyleyebiliriz." dedi.

EN LEZZETLİSİ KARADENİZ KESTANESİ

Lezzet bakımından Karadeniz kestanesinin çok önemli olduğunu belirten Serdar, " 'Kuzu kestanesi' olarak geçer ve çoğunlukla kebap olarak tüketilir. Samsun'un Nebiyan kestanesi ve Sinop Erfelek kestanesi çok lezzetlidir. Karadeniz kestanesi boyut olarak Marmara ve Ege'ye göre küçük boyutludur. Türkiye'de birçok kestane çeşidimiz var. Marmara'da Osmanoğlu, Hacıömer, Sarıaşlama; Ege'de ise Sarı Aşı başta gelen kestane çeşitlerimizdendir.

ÜÇ FAKTÖR ETKİLİYOR

Kestane yetiştiriciliğini etkileyen üç faktör var. Bunlar; kestane kanseri, kök çürüklüğü hastalı ve gal arısı zararlısıdır. Bu konuda önemli çalışmalarımız ve TUBİTAK projelerimiz var. Oluşturduğumuz bahçelerde bunlara yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Hastalık ve zararlılara karşı çok iyi çeşitler geliştiriyoruz. Çalışmalarımız bittiğinde bunları açıklayacağız." diye konuştu.


Türkiye Kestane Üretiminde Avrupa\'da Birinci Sırada Yer Alıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Kestane Üretiminde Avrupa'da Birinci Sırada Yer Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı
    12:27 TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı

    TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin Şubat ayı ihracatı yüzde 13,6 artışla 21 milyar 82 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 9,2 azalarak 27 milyar 853 milyon dolar oldu. Kayseri'nin ihracatı ise yüzde 18 artış gösterdi.

  • Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi
    12:25 Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi

    Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen dört maden ocağı tespit edildi. Ocalarda ele geçirilen eşyalar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edildi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı
    12:23 Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı

    Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.67 artışla 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Gülsoy, ihracatçı üyeleri ve ekiplerini kutlayarak destek çağrısında bulundu.

  • Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı
    12:23 Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı

    Ankara'da bulunan barajların toplam doluluk oranı yüzde 47,79, aktif doluluk oranı ise yüzde 40,72 olarak ölçüldü. Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde su sıkıntısı beklenmiyor.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi
    12:02 Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi

    Turkcell, Kincentric'in uyguladığı Best Employers programında bir kez daha 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi. Şirket, çalışan bağlılığı, çeviklik, bağlı kılan liderlik ve yetenek kriterlerine göre değerlendiriliyor. Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, çalışan memnuniyetinde çıtayı her zaman daha yükseğe koyduklarını belirterek, Türkiye'nin dijitalin yüzyılı yapma yolculuğuna devam edeceklerini söyledi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı
    11:53 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin yol bakım, onarım ve yapım süreçlerini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri ve inşaatlarda betonlama işlemlerinin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edildi.


Advertisement