Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli Açıklaması

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli Açıklaması

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, at eti skandalının ardından et satışlarının durduğunu söyledi.

26.01.2015 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, at eti skandalının ardından et satışlarının durduğunu söyledi.

Son olarak Bursa'da çalınan atların kesilip Özlüce ve FSM'deki lüks mekanlara satılmasının ortaya çıkmasını değerlendiren Şaban Cetizli, "Hepimizde tedirginlik var. 15 gündür biz de ihbarlara göre araştırma başlattık. Sadece para cezası veriliyor. At, eşek eti satan insanlar hemen serbest kalıyor. Bu satışları yapanlara hapis cezası verilsin. At eti satışı yapan kişi yakalandı, bir hafta sonra salındı. Aynı işi yine yapmaya devam etti. İkinci defa yakalanınca ancak tutuklandı. Memleketimizde tabiri caizse at, eşek kalmadı. Neredeyse bu insanlar, kuşları bize piliç diye yedirirken, bugün köpek, kedi etini bize dana eti olarak yedirecekler. Bu noktaya geldiğini görüyoruz. Türkiye Kırmızı Üreticileri Birliği olarak bakanlığı defalarca ikaz ettik. Bakanımız bu meselenin üzerine gitti. Köpek maması adı altında yapılan etler ülkemize giriyor. Büyük marketlere, büyük yemekhanelere gidiyor. Bu etler Türkiye'de tüketiliyor, birileri para kazanıyor" dedi.

"CEZALAR ARTIRILMALI"

Ağır müeyyideler uygulanması gerektiğini savunan Cetizli, "Aksi takdirde Türkiye'de Kırmızı Et Üreticileri Birlikleri olarak biz de ayaklanacağız. Bize de sahip çıkılmasını istiyoruz. Çünkü insanlar piyasada köpek, at, eşek eti var diyerek et almak istemiyor. Vatandaşlarımızı haklı görüyoruz. Bu davanın üzerine gitmemiz gerekiyor. Bir çalışma yapıyoruz, raporlar tutuyoruz. Kesilen dana, inek kayıttan geçsin. Desteklemeler devam etsin. Kayıtsız hayvan olmasın. Kayıtsız et kesilmesin. Tezgahta satılan etin, kaşesi var mı yok mu kontrol edilsin. Hiçbir kasap dükkanı kontrol edilmiyor. Hiçbir yemekhane kontrol edilmiyor. Bir boşluk var. Bu boşluğun doldurulması gerekiyor. Lütfen eti belgeler üzerinden kontrol edelim. Denetimlerin artırılmasını istiyorum" diye konuştu.

İNEGÖL'DE DOMUZ ETİ SATILMIŞ

" İnegöl'de de at eti satılıyor mu?" sorusuna Cetizli, "İnegöl'de at eti satılmadı ama 30 yıl önce at etinin satıldığı tespit edildiğinde, o gün yine tekrar geleceğini düşünüyordum. Çünkü et fiyatları yüksek, vatandaşın alım gücü zayıf. Benim de endişem var. 2000 yılında Domaniç dağlarında kış günü domuz vurulup kasaplarda satıldığını bilen insanım. Biz işimizi gereğince yapmaya çalışıyoruz. Böyle şeylerle karşılaştığımız da üzülüyoruz. Vatandaşımıza sağlıklı et yedirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

"HAZIR KIYMA ALMAYIN"

Vatandaşlara da tavsiyelerde bulunan Cetizli şunları söyledi:

"Vatandaşlar aldıkları kıymanın at mı, yoksa dana mı olduğunu anlayamaz. Çünkü etler parçalanmış şekilde hazır kıymaların içine konuyor. Hazır etlere karıştırılıyor. Büyük marketlerden alışveriş yapmayın demiyoruz, ama mahallenizdeki güvendiğiniz kasaplara gidin, bütün etten kesilerek kıyma yapıldığını görün, öyle alın. Hazır doğranmış etlerden almayın. Hazır kıymalardan almayın. Her yerden et ürünü yemeyin".

Bursa'da at eti satışının ortaya çıkmasının ardından et satışlarında düşüş olduğuna dikkat çeken Cetizli, "Piyasada at, eşek eti satılıyormuş, Türkiye'ye köpek mamasından yapılan etler sokuluyormuş gibi söylentiler yüzünden et satışlarımız düştü. İnsanlarımız lokantalarda dahi etli yemek yemeye çekiniyor. Hayvan kesiminde azalma var. Bu kötü intibaları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Kaldıramazsak, bu hayvancılığa da zarar verir. Et fiyatlarında düşüş yok. At, eşek eti derken, piyasaya bir durgunluk çöktü. İleriki günlerde ne olacağını hep birlikte göreceğiz" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement