Türkiye-kongo Kek Toplantısı - Son Dakika
Politika

Türkiye-kongo Kek Toplantısı

ANKARA (İHA) – Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Önümüzdeki dönemde en kısa süre içerisinde bütün Afrika ülkelerinde büyükelçilik açma kararlılığı içerisindeyiz” dedi.

08.04.2015 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA (İHA) – Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Önümüzdeki dönemde en kısa süre içerisinde bütün Afrika ülkelerinde büyükelçilik açma kararlılığı içerisindeyiz" dedi.

Türkiye- Kongo Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu (KEK) Toplantısı, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye ile Kongo arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin Afrika açılımı çerçevesinde son yıllarda gayet olumlu bir mecrada seyrettiğini belirterek, "Türkiye 2003 yılında başlatmış olduğu Afrika açılımında çok önemli mesafeler katetmiştir. 2012 yılından itibaren de Afrika açılımı yeni bir safhaya geçerek Afrika ülkeleriyle ortaklık anlayışı çerçevesinde devam etmektedir. Bu anlamda Türkiye Afrika Ülkeleri Zirvesi ilki İstanbul'da, ikincisi de geçtiğimiz sene Ekvator Ginesi'nde yapılmıştır. 2003 yılında 12 büyükelçiliğimiz bulunan Afrika kıtasında 2014 yılı itibariyle 39 büyükelçiliğimiz kurulmuştur. Önümüzdeki dönemde en kısa süre içerisinde bütün Afrika ülkelerinde büyükelçilik açma kararlılığı içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İLE AFRİKA'NIN İLİŞKİSİ BEYAZ ADAMLA KARA DERİLİ ADAMIN YENİ BİR İLİŞKİSİDİR"

Afrika'nın bütün ülkelerinde ilişkilerin geliştiğini anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Türkiye ile Afrika'nın ilişkisi beyaz adamla kara derili adamın yeni bir ilişkisidir. Şimdiye kadar beyaz adamları kendi enselerinde boza pişiren, kendi topraklarındaki zenginlikleri çalan, kendi insanlarını köleleştiren insanlar olarak gören, kara derili ama sıcak kalpli Afrika halkları, asırlar sonra Türkiye'nin uzattığı eli sımsıkı bir şekilde kavrıyor. Türkiye diyor ki 'buyurun bu eli tutun, hep beraber insan olarak karşılıklı kazan kazan prensibi içerisinde daha ileri, daha güçlü bir Türkiye, daha güçlü bir dünya kuralım' idealiyle bu ülkelere yaklaşıyor. Dolayısıyla Afrika'nın neresine gidersek gidelim Afrikalı dostlarımızın o sıcak ellerini, sıcak gönüllerini ve Türkiye'ye karşı son derece samimi yaklaşımlarını görüyor, bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bugünkü KEK Toplantısı'nda tarım alanında, madencilik ve enerji alanında altyapının geliştirilmesi alanında, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi hususunda, Kongolu öğrencilerin Türkiye'deki bursları çerçevesinde daha fazla öğrencinin okutulması alanında, TİKA üzerinden Kongo'daki iktisadi faaliyetlerin desteklenmesi alanında, polis ve askeri personel alanında Türkiye'deki imkanlardan yararlanılması alanında işbirliği imkanlarının sonuna kadar müzakere edilmesi sağlanmış, bu alanların hepsinde işbirliği yapılması için mutabakata varılmıştır."

Kongo Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Basile Ikouebe ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek arttığını belirterek, Türkiye'nin Kongo'ya umut ışığı olduğunu, Somali'de kimse yokken Türkiye'nin orada olduğunu söyledi.

İKİ ÜLKE ARASINDA DİPLOMASİ ALANINDA MUTABAKAT MUHTIRASI İMZALANDI

Konuşmaların ardından Türkiye-Kongo KEK II. Dönem Toplantısı'nda dile getirilen ve mutabık kalınan hususları içeren toplantı tutanağı Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ve Kongo Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Basile Ikouebe tarafından imzalandı. Öte yandan toplantı tutanağının imza töreninden önce Bakan Çavuşoğlu ve Kongo Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Ikouebe, Dışişleri Bakanlıkları arasında Diplomat Eğitimi, Bilgi ve Belge Değişimi Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası'nı imzaladılar. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Türkiye-kongo Kek Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement