Türkiye-Kosova İlişkileri - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Kosova İlişkileri

Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Spahiu: "Türkiye bizim stratejik ortağımızdır.

21.10.2014 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, Türkiye'nin stratejik ortağı olduklarını belirterek, "Kosova devletinin inşası ve tahrip olan ekonominin tekrar ayağa kalkması için bize destek oluyor. Büyük Türk şirketleri Kosova'nın alt yapısının oluşturulması için çalışıyor" dedi.

Spahiu, Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü ziyaretinde yaptığı konuşmada, Kosova'nın kendi mücadelesi ve dostlarının desteğiyle bağımsızlığını kazandığını vurguladı.

Kosova'nın bu süreçteki başlıca dostlarından birinin Türkiye olduğuna dikkati çeken Spahiu, şöyle konuştu:

"İlişkilerimiz tabii o dönemle sınırlı değil. Sizler o dönemden sonra da bizi çok iyi anladınız ve desteklediniz. Zor dönemlerimizde, savaş öncesinde, savaş sırasında ve savaştan sonra da hep yanımızda oldunuz. Türkiye bizim stratejik ortağımızdır. Kosova devletinin inşası ve tahrip olan ekonominin tekrar ayağa kalkması için bize destek oluyor. Büyük Türk şirketleri Kosova'nın alt yapısının oluşturulması için çalışıyor. Birçok alanda, özellikle bankacılık ve sağlık sektöründe Türkler çok faal."

Spahiu, Kayseri'nin çok köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin farklı mozaiklerine, farklı renklerine ilgi duymaktayız. Bu mozaik içerisinde Kayseri'nin özel bir yeri var. Sadece binlerce yıllık geçmişe sahip olmasıyla değil, misafirperverliği ve kendine has kültürüyle de Kayseri farklı bir yerde" dedi.

Kosova'nın dış yatırımlara çok ihtiyacı olduğunu, bunun yanında yatırımcılara sunacağı imkanlar da bulunduğunu kaydeden Spahiu, şöyle devam etti:

"Tabii kaynaklar, madenler konusunda zengin bir ülkeyiz. Tarım ve sağlıklı gıda üretimimiz var. Aynı zaman da gençlerden oluşan iş gücümüz de mevcut. Kosova'nın yaş ortalaması 27. Birçoğu yabancı dillere hakim. Üniversite, yüksek okul mezunu sayısı fazla. Sadece yurt içinde değil yurt dışında eğitimini sürdüren öğrencilerimiz de fazla. Sadece Türkiye'de bin 400'ün üzerinde öğrencimiz var. Avrupa ülkelerinde de öğrencilerimiz var. Tüm Kosova halkının Türkiye'ye karşı olumlu duyguları var. Türkçe bilenlerin sayısı fazla. Kosova'da faaliyet gösteren yaklaşık 300 Türk şirketi var. Kayseri'den de Kosova'ya ihracat söz konusu."

Vali Düzgün'ün konuşması

Vali Orhan Düzgün de Türkiye ile Kosova arasında köklü bir tarihi ve kültürel geçmiş olduğunu söyledi.

Geçmişteki bu köklü bağı günümüzde de yaşatmanın ve devam ettirmenin kendileri için bir görev olduğunu vurgulayan Düzgün, şunları kaydetti:

"Ben de daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü iken Kosova'daki Sinan Paşa Camisi ve Sultan Murad Türbesi'nin restorasyonunda görev almıştım. Oradaki halkın kültürünü, yaşayış tarzını gördüğümüzde bölgelerimizdeki özellikle Trakya bölgesindeki vatandaşlarımızdan hiçbir farkının olmadığını görüyoruz. İnşallah bu gönül birlikteliğini ticarette, eğitimde, turizmde de değişik işbirliklerine çevirmek hepimizin arzu ettiği bir durum."

Düzgün, Kayseri hakkında bilgi vererek, kentte 300'ün üzerindeki firmadan, 150 ülkeye 2 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirildiğini anlattı.

Kayseri'deki 4 üniversitede farklı ülkelerden 2 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğüne dikkati çeken Düzgün, Kayseri'nin başta Erciyes Kayak Merkezi ile kültür ve doğa turizminden daha çok pay almak istediğini kaydetti.

Düzgün, Spahiu'ya tarihi Kayseri saat kulesinin minyatürünü, Spahiu de Düzgün'e plaket ile 1998-1999 yıllarında Kosova Savaşı'ndaki Osmanlı ve İslam eserlerinin uğradığı tahribatı anlatan kitap hediye etti. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Kosova İlişkileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement