Türkiye-Malta İş Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Malta İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "İki güzide kuruluş olan MÜSİAD ve DEİK'in birikimi ve tecrübesiyle uzattığı dost el, inanıyorum ki Malta ve Türkiye için güzel neticeler verecektir" dedi.

30.09.2015 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "İki güzide kuruluş olan MÜSİAD ve DEİK'in birikimi ve tecrübesiyle uzattığı dost el, inanıyorum ki Malta ve Türkiye için güzel neticeler verecektir" dedi.

DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi tarafından, MÜSİAD iş birliğiyle, Malta Ticaret İşletmeler ve Sanayi Odası, Malta Enterprise, Trade Malta ve Finance Malta'nın katkılarıyla düzenlenen Türkiye-Malta İş Forumu'nun açılışında konuşan Olpak,  25 yıl önce iş adamları derneği olarak kurulan MÜSİAD'ın, bugün 11 bini aşan üyesi ve bu üyelerin sahip olduğu 46 bin işletmesiyle Türkiye'de 86 noktada, yurt dışında ise 72 ülkede 166 irtibat noktasında faaliyet gösterdiğini söyledi.

Gelinen noktada, yurt içinde ya da yurt dışında MÜSİAD etkinliğinin olmadığı bir gün geçmediğini kaydeden Olpak, önceki günlerde Çin'de temsilcilik açtıklarını, yarın da Gürcistan MÜSİAD'ın açılışı için Batum'a gideceklerini ifade etti. Olpak, ilerleyen günlerde MÜSİAD'ın Moskova, Bakü ve Lyon şubelerinin açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi.

DEİK'in ise Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere dış ekonomik ilişkilerini yürütme, bu bağlamda yurt içi ve yurt dışı yatırım imkanlarını araştırma, Türkiye'nin ihracatını artırmaya katkı sağlama ve benzeri iş geliştirme çalışmalarını koordine etmekle görevlendirildiğini belirten Olpak, şöyle konuştu:

"1986 yılında kurulan DEİK'in, temmuz itibarıyla 102 kurucu kuruluşu, 127 iş konseyi ve bu konseyleri oluşturan 900 üye firması, üye firmalarının da DEİK bünyesinde 2 bin temsilcisi bulunuyor. Dış ekonomik ilişkilere bir bütün olarak yaklaşmayı ilke edinen DEİK, dış ticaret, Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımlar, Türk özel sektörünün dış yatırımları, yurt dışı müteahhitlik, enerji, bankacılık, finans ve lojistik alanlarını kapsayan çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu iki güzide kuruluşun birikimi ve tecrübesiyle uzattığı dost el, inanıyorum ki Malta ve Türkiye için güzel neticeler verecektir."

-"Türkiye'nin Malta'ya ihracatı 2014'te 1 milyar dolara ulaştı"

Olpak, Türkiye ile Malta ilişkilerinin çok eskiye dayandığını, iki ülke arasındaki önemli ilişkilerden birinin de dil öğrenmek amacıyla her yıl Malta'ya giden ve sayıları binleri bulan Türk öğrenciler olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile Malta arasındaki ikili ticaret hacmi de son yıllarda artış göstermiştir. Ancak, ikili ticaret hacminin gösterdiği bu artışın kompozisyonuna baktığımızda son 10 yılda Türkiye'nin Malta'ya ihracatının arttığı, Malta'dan ithalatının ise dalgalı bir seyir izlediğini görüyoruz. Türkiye'nin Malta'ya ihracatı 2004 yılında 98 milyon dolar iken, 2014 yılında 1 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Türkiye'nin Malta'dan ithalatı ise 2004 yılında 73 milyon dolar iken, 2011 yılında 324 milyon dolara yükselmiş, 2014 yılında ise 57 milyon dolara gerilemiştir.

İki ülke arasındaki ticari ilişkiler, sektörel olarak incelendiğinde, Türkiye'nin mineral yakıtlar ve yağlar, demir, çelik, bakır, alüminyum, elektrikli makine ve aletler gibi ürünlerinin Malta pazarında önemli bir potansiyelinin olduğu görülüyor. Türkiye'nin İthalatında ise karayolu/asfalt yapımında kullanılan petrol türevleri, çelik, ilaç ve ilaç endüstrisinde kullanılan maddelerin bulunduğu görülmektedir. Tüm bunlar elbette yeterli değil. Daha fazla iş birliği, daha fazla ticari faaliyet için bu ve benzeri toplantıların önemli açılımlar sağlayacağına inanıyorum."

-"Trade Malta Türkiye'yi yakından takip ediyor"

Malta Ticaret İşletmeler ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Anton Borg da "1948 yılında gönüllülük esasına dayalı olarak kurulan Malta Ticaret İşletmeler ve Sanayi Odası'nın vizyonu, ulusal ve Avrupa düzeyinde politika ve faydalı ekonomik koşulların oluşturulmasını sağlamaktır. Malta'da iş ve yatırım için ülkeler üzerinde tanıtım faaliyetleri artırılmış durumda. Trade Malta Türkiye'yi yakından takip ediyor. Türkiye-Malta ortaklığı çok boyutlu olabilir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Malta İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement