Türkiye Mezunları Antalya'da Buluştu - Son Dakika
Güncel

Türkiye Mezunları Antalya'da Buluştu

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Türkiye'de Yabancı Öğrenci Olarak Öğrenim Gören Kişilerin, Ülkelerinde Etkin Görevler Aldıklarını Belirtti.

23.02.2011 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Türkiye'de yabancı öğrenci olarak öğrenim gören ve mezun olan kişilerin, ülkelerinde hem kamu hem de özel sektörde etkin görevler aldıklarını belirterek, bu mezunların Türkiye'de eğitimle kurdukları köprüleri başka alanlarda da tesis etmelerini beklediklerini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü, ilk kez düzenlediği "Türkiye Mezunları Buluşma Günleri Projesi- Antalya Buluşması" ile Türkiye'de öğrenim gören ve mezun olan 40 ülkeden 200 yabancıyı bir araya getirdi. Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Beldibi mevkisindeki Rixos Sungate Otel'de düzenlenen buluşma toplantısının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Türkiye'nin 1991 yılında 5 ülke ile başlattığı, yabancı öğrencilerin Türk okullarında öğrenim görmesini sağlayan Büyük Öğrenci Projesi'yle, yıllar içerisinde 54 ülkeden binlerce öğrenciye eğitim verdiğini ve Türkiye'den mezun olan öğrencilerin de kendi ülkelerinin yetişmiş insan kapasitesine katkı sağladıklarını dile getirdi.

Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetin "komşularla sıfır problem" politikası çerçevesinde, Türkiye'nin bölgedeki bir çok alanda süren çabalarının eğitimde devam etmesini amaçladıklarını kaydederek, konuk mezunlara şöyle seslendi:

"Türkiye'de eğitim sisteminde de önemli atılımlar yaşanmıştır. Son sekiz yıldır ülkemizde eğitime çok önem veriyoruz. Okullaşma oranı, şu anda yüzde 60'a taşınmıştır. Dost ve kardeş ülkelerle, temel amacımız olan ortak kültür, tarih ve coğrafyanın kardeşlik bağlarını pekiştirerek, sürdürülebilir dostluğu başardığımızı görüyoruz. Ülkelerimiz arasındaki bu köprü, gönül bağı, iletişimi ve işbirliğini geliştirmeye gayret göstereceğinize inanıyorum. Bu tür toplantılarla bir araya gelen mezun kardeşlerimizin hem kamuda, hem özel sektörde pozisyon almış olmaları ile ülkemizdeki meslektaşlarıyla birleşme ve karşılıklı rehberlik etmeleri adına eğitimle kurdukları köprüleri, başka alanlarda tesis etmelerini bekliyoruz. Ticaret, turizm, kültür gibi alanları birlikte geliştirmeliyiz."

-GENEL MÜDÜR KAPLAN-

Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü Hasan Kaplan da 1990'lı yılların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortaya çıkan ülkeleri tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, bu ülkelerle gönül bağının geliştirilmesine de Türkiye'nin ayrı bir önem verdiğini söyledi.

O yıllardan bu yana Türkiye'ye, tarihi ve kültür birliğini güçlendirmek, gönül köprüleri kurmak ve genç nesile katkıda bulunmak amacıyla gelen öğrencilerin, önemli kazanımlar elde ederek ülkelerine döndüklerini dile getiren Kaplan, mezunların, ülkelerinin geleceği ile insanlığa hizmet vermelerinin kendilerini de mutlu ettiğini belirtti.

Küreselleşen dünyada hızla gelişen Türkiye'nin, tüm insanlık için savaşın değil barışın, terör ve şiddetin değil huzur ve kardeşliğinin yerleşmesi amacıyla Büyük Öğrenci Projesi'ni ortaya koyduğunu ve sürdürdüğünü anlatan Kaplan, proje kapsamında bugüne kadar 15 bin öğrencinin mezun olduğunu, halen Türk Cumhuriyetleri, Balkan, Afrika ve Asya ülkelerinden 10 bine yakın öğrencinin de öğrenime devam ettiğini bildirdi.

Kendi imkanlarıyla yüksek öğrenime gelip mezun olan bir çok öğrenci bulunduğunu ve her yıl bu öğrenciler için kaynaşma buluşmaları düzenlendiğini hatırlatan Kaplan, ilki düzenlenen mezunları buluşturma projesinin de bundan sonra devamını amaçladıklarını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak, Türkiye'de öğrenim gören soydaş ve yabancı öğrenciler için Uluslararası Öğrenci Portalı oluşturmaya çalıştıklarını da bildiren Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrencilerle sürekli iletişimi hedefliyoruz. Ağı geliştirmek amacıyla Türkiye Mezunları Projesi'ni de gerçekleştirdik. İlkini yaptığımız bu buluşmanın devamını da gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Ticaret, turizm, sağlık ve dostluk grubu toplantıları ile ülkeler arası yeni dostluklar, mesleki ve sektörel işbirliklerinin kurulması en büyük dileğimizdir. Bu projede yolumuzu açan Başbakanımız, Devlet Bakanımız Hayati Yazıcı ve Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı ile katkı sağlayan kamu ve özel sektör kuruluşları ile TRT'ye teşekkür ediyoruz."

Türk Konseyi Genel Sekreteri Emekli Büyükelçi Halil Akıncı da Büyük Öğrenci Projesi'nin başlangıcında yer aldığını belirterek, toplantıda proje ile Türkiye'de öğrenim gören mezunları görmekte mutluluk duyduğunu söyledi.

Projenin uzun yıllardır tek bağımsız devlet olan Türkiye ile yeni bağımsız devlet olan ülkelerle ilişkileri perçinlediğini ve artık hiçbir Türk devletinin yalnız olmadığını kaydeden Akıncı, hayata geçirecekleri projelerle Türk devletleri ile her alandaki işbirliğinin daha da geliştirileceğini kaydetti. Akıncı, Türkiye'deki üniversitelerin dost ve komşu ülkelerle ilişkilerinin güçlenmesi için de konsey olarak çalışma yürüteceklerini anlattı.

-TÜRKİYE'DEN MEZUN BAKAN YARDIMCISI-

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden 1996 yılından mezun olan Kosova Tarım Orman Bakan Yardımcısı Fikri Damka da toplantıya katılarak, mezunlar adına konuşma yaptı. Türkiye'nin 1991 yılından bu yana uyguladığı Büyük Öğrenci Projesi'nin sadece öğrenciler değil, mezunların da bir araya getirilmesiyle artık farklı bir döneme girdiğini dile getiren Damka, bu tür buluşmalarda tecrübelerini paylaşacaklarını ve mezun arkadaşlarıyla özlem gidereceklerin söyledi.

Damka, bir araya gelmenin ve birlikte ortak gücü ortaya koymanın önemini dile getirerek, duygularını şöyle paylaştı:

"Bugün bu tablonun gerçekleşmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. Asıl büyük ordu, hepimizin memleketlerinde çeşitli alanlarında hizmet etmektedir. Bu hizmetleri bizler ana vatanımızda Türkiye'de öğrendik. Benim vatanım Kosova'dır ama anavatanım da Türkiye'dir. Bu borcu, ana vatanımıza minnet borcu olarak görüyoruz. Türkiye, bu eğitim imkanlarını verirken hiçbir karşılık beklemedi. 10 binlerce kardeşimizle birlikte Türkiye'de eğitim öğretim aldık. Kimimiz yönetici, kimimiz eğitimci, kimimiz de hayat kurtaran doktor olduk. Okuyup, memleketimize hizmet için kalkınmayı amaçladık. Zamanla hak ettiğimiz yere geldik. Ben de ülkemde bakan yardımcısı olarak görev yapıyorum. Türkiye Cumhuriyeti, bugün yeniden şekillenen ülkelere önder olmamız için bizleri eğitti. Büyük Öğrenci Projesi bugün daha da sağlıklı işliyor. Türkiye'de öğrenim görmek için Kosova'dan çok yoğun öğrenci talebi var. Lisans değil, lisans üstü ve doktora öğrenimi de gerekiyor. Karşımda 200'e yakın Türkiye'nin gönüllü büyükelçisini görüyorum. Projeye geçmişten günümüze hizmet edenlerden Allah razı olsun."

Damka, Türkiye'de halen eğitim öğrenim gören ve öğrenimi hedefleyen yabancı öğrencilerin de Türkiye üniversitelerini, donanımını ve eğitim imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini istedi.

TRT Avaz kanalından canlı yayınlanan açılış töreninde, Türkiye'den mezun olan iş adamlarının da bulunduğu Kırgızistan heyeti, ülkelerine özgü hediyeleri Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çelik ile Genel Müdür Kaplan'a verdi.

Üç gün sürecek toplantıda, Türkiye'den mezun olduktan sonra ülkelerinde bürokratlık, milletvekilliği, doktorluk, bilim ve iş hayatı gibi çok sayıda alanda etkin görevler üstlenen konuk katılımcılar, alanlarında Türkiye ve diğer ülke temsilcileriyle işbirliğini geliştirmek için çalışmalar yapacak.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Mezunları Antalya'da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement