Türkiye'nin 2023 Vizyonu ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları" Paneli - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin 2023 Vizyonu ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları" Paneli

NEW AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Ortadoğu'da Türkiye'nin tavrı gözününe alınmadan bir süreç başlamadığını belirterek, "Türkiye artık dışarıdan çok basitçe yönetilen bir ülke olmaktan çıktı" dedi.

07.02.2016 09:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NEW AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Ortadoğu'da Türkiye'nin tavrı gözününe alınmadan bir süreç başlamadığını belirterek, "Türkiye artık dışarıdan çok basitçe yönetilen bir ülke olmaktan çıktı" dedi.

AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ve Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, "Cihannüma-USA" tarafından düzenlenen "Türkiye'nin 2023 Vizyonu ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları: Terör Kıskacında Türkiye ve Ortadoğu Gündemi" adlı panel kapsamında Brooklyn'de vatandaşlarla bir araya geldi.

Orhan Miroğlu, Türkiye'nin, sergilediği hızlı büyüme ve bölgedeki etkisi dolayısıyla tüm dünyada merak uyandırdığını söyledi.

Tüm gelişmelerde Türkiye'nin tutumunun önem taşıdığına işaret eden Miroğlu, "Ortadoğu'da bakıyorsunuz hakikaten Türkiye hatırlanmadan, Türkiye'nin tavrı kaale alınmadan bir süreç başlayamıyor. İşte Cenevre sürecini yaşadık geçen hafta. Türkiye orada Suriyeli bir örgüte bir ihtiyat koydu, o Suriyeli örgüt toplantılara davet edilmedi. Suriye'nin geleceği konusu, yine Rusya ile olan ilişkiler, yani Türkiye artık dışarıdan çok basitçe yönetilen bir ülke olmaktan çıktı. Ben bunu büyük oranda AK Parti iktidarına borçlu olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

Miroğlu, Güneydoğu'da yaşanan olaylara da değinerek, çözüm sürecinin örgüt tarafından istismar edilerek hendeklerin kazıldığını söyledi. "Hendekler meselesi bir günde, bir haftada oluşmuş bir şey değildi bunu da söylemek lazım" diye konuşan Miroğlu, örgütün süreçte hendekler kazarak silah yığınağı yaptığını belirtti.

Hendeklerin genellikle HDP'nin çok oy aldığı bölgelerde kazıldığını anlatan Miroğlu, "Bir gün uyandık baktık ki Nusaybin'de 500 tane hendek kazılmış. Yani bir bilim kurgu filmi gibi" dedi.

Halkın örgütü desteklemediğini vurgulayan Miroğlu, "Eğer halkın çok az bir kısmı bile bu hareketi destekleseydi Türkiye'de bir kardeş savaşı, bir kardeş çatışmasının engellenmesi çok kolay olmazdı ama Kürt halkı asil bir halk hakikaten, mazlum da bir halk. Desteklemedi" diye konuştu.

Türkiye'nin tarihten gelen yönetim geleneği olduğunu da kaydeden Miroğlu, "Bizim siyasi kültürümüzün başından beri, Avrupa hukukundan bağımsız olarak, bu siyasi kültürümüzün başkanlık sistemine çok uygun olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Yani başkan ya da reis figürü siyasi hayatımızı belirleyen bir şey aslında" ifadelerini kullandı.

- "Anayasal sistemimizde, yönetim sistemimizde arızalar var"

Giresun Milletvekili Cemal Öztürk de Türkiye'nin büyümesi için Başkanlık sistemi gerektiğini vurgulayarak, "7 Haziran'da tek başına bir hükümet kurulamadığı için biliyorsunuz bir inkıraz bir kaos dönemi yaşıyorduk neredeyse ama çok güçlü bir iradeyle sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız o dönemi en az hasarla atlatmamıza vesile oldular. Krize girmedik ama girebilirdik" dedi.

Koalisyon dönemleri ve askeri darbelerin Türkiye'ye çok önemli kayıplar yaşattıklarını kaydeden Öztürk, "Biz Türkiye olarak bu ıskaladığımız yılların nedenine baktığımızda hakikaten anayasal sistemimizde, yönetim sistemimizde arızalar var" diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin de konuşan Öztürk, "Satın alma paritesine göre Türkiye'nin milli geliri 1 buçuk trilyon doların üzerinde, biz zengin bir ülkeyiz. Sıkıntılarımız çok, kabul edelim ama Türkiye'de aç açıkta kimse yok" ifadelerini kullandı.

Bardağın sadece boş tarafının değil, dolu tarafının da görülmesini isteyen Öztürk, "Ülkenizle gurur duyun" dedi.

Öztürk, 17-25 Aralık olaylarına ilişkin sorular üzerine de "17-25 Aralık olayı meşru hükümete karşı bir operasyondu" diye konuştu.

"Bir şekilde modern bir darbe yapmaya teşebbüs ettiler, başaramadılar. Ha, sonucuna da katlanacaklar" diyen Öztürk, "Başarsalardı aynen Humeyni'nin İran'a dönüşü gibi ABD'de ikamet eden zatı da Türkiye'nin başına bela olarak getireceklerdi ama bir şeyi hesap edemediler, karşılarında güçlü bir lider vardı, başaramadılar. Tabii bunun muhasebesini yaparken, Apo'yu bize teslim eden irade bir hafta sonra Feto'yu aldı, yetiştirdi. Biz bunu hesap edemedik" değerlendirmesinde bulundu.

Yasin Aktay'dan Yemen türküsü

Öte yandan Cihannüma'nın panelleri kapsamında ABD'de bulunan Siirt Milletvekili Yasin Aktay, New Jersey'de Müslüman liderlerle bir araya geldi.

Aktay, Mısır, Suriye ve Filistin asıllı sivil toplum örgütlerinin daveti üzerine gerçekleşen toplantıda Türkiye ve Suriye bağlamında Ortadoğu'daki gelişmeler üzerine bir konuşma yaptı.

Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de en iyi şekilde misafir edildiğini söyleyen Aktay, "2 milyondan fazla göçmenin Türkiye'ye hatırı sayılır bir maddi yükü var, buna rağmen Türkiye'nin ekonomik büyüme beklentileri yükseliyor, göçmenler Türkiye'ye bereket getirdi" dedi.

Müslüman liderler de Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımlardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a özel teşekkürlerini iletirken, "Türkiye'ye ve yöneticilerine her gün dua ediyoruz, Türkiye bizim tek umuduz" diye konuştu.

Toplantı sonunda Mısırlı sanatçı Abdelfattah Shabana'nın Mısır Rabia meydanında katledilen gençler için bestelediği ağıtı okudu.

Siirt Milletvekili Yasin Aktay da sanatçı Shabana'nın udu ile Arap katılımcılara Yemen ve Çanakkale türkülerini çalıp söyledi.

Topluca söylenen Yemen türküsünün ardından Aktay, Yemen'e gidip dönemeyen Türk askerleri için yakılan türkünün hüzünlü hikayesini davetlilerle paylaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin 2023 Vizyonu ve Başkanlık Sistemi Tartışmaları' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement