Türkiye'nin AB Üyeliği İçin 33. Fasıl Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin AB Üyeliği İçin 33. Fasıl Açıldı

Avrupa Birliği ile müzakerelerde 33. fasıl olan "Mali ve Bütçesel Hükümler" bugün açılıyor. Konferans öncesi üç Bakan önemli açıklamalarda bulundu.

30.06.2016 11:57  Güncelleme: 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinde "Mali ve Bütçesel Hükümler"başlıklı 33'üncü fasıl açıldı. Böylece katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16'ya ulaştı

Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katıldığı hükümetler arası konferans, Atatürk Havalimanı saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konferans öncesi yaptığı açıklamada, AB ile yakalanan ivmenin sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Bugün sadece 33. faslın açılışını yapmayacağız. Diğer fasıllar üzerindeki irademizi de ortaya koyacağız. Esasen Türkiye daha fazla fasıl açmaya hazır ve bunu hak ediyor." dedi.

VİZE SERBESTİSİ DE GÖRÜŞÜLECEK

Bugün aynı zamanda vize serbestisini de görüşeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu konuyu öğleden sonra AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile ele alacaklarını belirtti. Bu konuda kesin bir yol haritasını belirlenmesini gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Herşeyin net olmasını istiyoruz. Karşılıklı güven bunalımı değil, ortak bir irade ile sonuca ulaşmak istiyoruz. Bugün öğleden sonra bu toplantımız da vize serbestisi ve geri kabul bakımından önemli bir toplantı olacak." ifadesini kullandı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Naci Ağbal açıklama yaptı. Üç Bakan açıklamasında şunları kaydetti:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: AB'nin geleceği açısından önlem alması zaruridir. Türkiye AB'nin ayrılmaz bir parçası olacaktır. Avrupa'nın şekillenmesinde her zaman söz sahibi olacaktır.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Terör örgütleri arasında ayrım yapılamaz. Tüm dünyayı, terörün her türlüyse ayrım yapmadan savaşmaya çağırıyoruz. Ülkemizin AB ile müktesebatı açısından bu fasıl önemlidir. Türkiye ile AB ilişkileri önemli bir dönemden geçiyoruz. Ege Denizi'nde düzenli göçü artık kontrol altına aldık. AB'nin vize serbestisi konusunda verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz. Bugün açtığımız faslın ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz. Bugün vize serbestisi için yol haritasının da AB uzmanlarıyla değerlendirilecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Her iki tarafta üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiştir. Türkiye'nin bu fasılla yakından ilgili olan gümrük mevzuatı Ab müktesabatı ile uyumludur. Türkiye ile AB arasında tesis edilmiş olan Gümrük mevzuatı oldukça ileri düzeydedir. Türkiye'nin bu fasıldaki müktesebatı uyuglaması için gerekli kurumsallığa sahiptir. Türkiye üyelik ile birlikte AB'ye aktarılacak öz kaynakların takdim edilmesi raporlanması konusunda gerekli adımları atabilir.

SORU-CEVAP

Türkiye'ye gelen taziye mesajları

Türkiye bu terör saldırısı karşısında dostlarımızın ortaya koyduğu dayanışmayı takdirle karşılıyoruz. Ancak terör örgütleri hala faaliyet gösterebiliyorsa demek ki başarılı değiliz. Brüksel'de terör saldırısı olduğu zaman dedik ki Brüksel Avrupa barışını temsil ediyor. Terör örgütü Brüksel'e saldırıyorsa o zaman terör örgütü Avrupa'nın temel değerlerini tehdit ediyor demektir. Orak eylem planları üretelim ama dostlarımıza bu dayanışma için teşekkür ediyoruz.

ŞİMDİYE KADAR 15 FASIL AÇILDI

AB ile Türkiye arasında 2005 yılından beri devam eden AB'ye katılım müzakerelerinde 35 müzakere başlığından 15'i şimdiye kadar açılmış durumda. Bundan önce en son Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. fasıl 14 Aralık 2015 tarihinde Lüksemburg AB Dönem Başkanlığında müzakereye açılmıştı. Bu fasılla ilgili görüşmeler de halen devam ediyor.

Bu fasıl, üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor. Bu alandaki müktesebat üyelikle birlikte doğrudan uygulanmaya başlamakta olup, söz konusu müktesebatın ulusal mevzuata aktarılması gerekiyor.

Türkiye\'nin AB Üyeliği İçin 33. Fasıl Açıldı

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin AB Üyeliği İçin 33. Fasıl Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • er: Ne kadar tükürük varsa yaladik bee... yuh kalıbıniza 10 0 Yanıtla
  • bilirkişi: Çok şükür 33. fasılda açıldı asıl bizim için en zor fasıl 1150.fasıl yani 3327 yılında açılacak fasıl tabi o zamana kadar kıyamet kopmazsa yani son fasılımız en zor fasıl "Dininizi değiştirin haçlı Hristiyan olun" ilk defa ben açıklıyorum 5 1 Yanıtla
  • dogrusu bu: Yakinda ab diye bir birlik kalmayacak biz hala girecegiz diye bekliyoruz.,avrasya birligi...balkanlar birligi diye birlikleri biz kendimiz kuralim...onlar bize uye olmaya calissinlar.. 3 3 Yanıtla
  • MUSTAFA: HERKES AB DEN AYRILACAZ DİYE CAN ATIYOR BİZDE GİRECEZ DİYE CAN ATIYORUZ 3 0 Yanıtla
  • batman: Rusya yaklaştimi avrupa fasil açar yuz daha bkle uyanin 3 0 Yanıtla
  • batman: Bakin avrupaya almazlar! Pkk ya ve hdp ye fazla tölerans göstersin diye avrupa çorap örüyor başimiza mallarda inaniyor. Adam gibi rusya iran arap ulkeleriyle uzak doğuyla guzel tucaret iliskileri kurun. Avrupaya tekme koyun 1 0 Yanıtla
  • cüce: ufak bi çerez ATTILAR ALMAZLAR BOŞ İŞLERLE UGRAŞMAYIN AVRUPA BİRLİGİ BAKANLIGINI KALDIRIN RUS TÜRK BAKANLIGI KURUN DAHA İYİ BOŞ İŞLER PEŞİNDE KOŞMAKTAN YORULDUK HALA ANLAMADINIZMI YAHU İYİ BİRLİK OLSAYDI İNGİLİZLER ÇIKMAZDI 0 0 Yanıtla
  • Cnn bbc reuters times post guardian economist: Türkiye düşmanları.. Şantaj montaj tehdit iftira yalan aşağılamaya devam.. Akp gitmeli güçlenen türkiye durdurulması lazım.. Hadi uşaklarım canlı biraz.. Hadi faşistler komünistler pkklılar çeteler canlı olalım..çıldıracam ya milli gelir 700 milyar doları geçiyor. 0 0 Yanıtla
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement