Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Çevik Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Çevik Açıklaması

BİRLEŞMİŞ Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Türkiye'nin "BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"nin gerçekleşmesi için gerekli önlemleri almaya kararlı olduğunu bildirdi.

20.07.2016 07:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİRLEŞMİŞ Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Türkiye'nin "BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"nin gerçekleşmesi için gerekli önlemleri almaya kararlı olduğunu bildirdi.

BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin kabul edilmesinden sonraki ilk yüksek düzeyli toplantı olan Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzeyli Siyasi Forumu yapıldı.

Türkiye, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin kabul edildiği 2015 Zirvesi'nden sonraki ilk forumda, plan ve uygulamalarını sunan 22 ülkeden biri olup sürdürülebilir kalkınmaya, bu konudaki uluslararası dayanışma ve iş birliğine verdiği önemi ortaya koydu.

Çevik, forumda yaptığı konuşmada, hedeflerin gerçekleşmesi için gerekli önlemleri almadaki kararlılığıyla Türkiye'nin 22 gönüllü ülkeden biri olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye, BM'de BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleşmesi için gerekli önlemleri almaya kararlıdır." dedi.

Sürdürülebilir kalkınmanın "yeşil büyüme" ve "insan merkezli kalkınma yaklaşımı" ile Türkiye'nin mevcut 10'uncu Kalkınma Planının merkezinde yer aldığı belirten Çevik, Kalkınma Bakanlığının, ülkede kamu kurumları arasında planlama ve programlama süreçlerini koordine eden ana otorite olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin donör ülke rolüne değinen Çevik, şöyle devam etti:

"Türkiye, ihtiyacı olan diğer ülkelerle ekonomik büyüme faydalarını paylaşmak için kararlıdır. Kalkınma iş birliğinde önemli bir donör ülke olarak Türkiye'nin resmi kalkınma yardımları hızlı bir şekilde arttı. Türkiye, 2015'te 3 milyar 900 milyon dolar resmi kalkınma yardımı desteği sağladı. Bölgemizdeki kalıcı insani krize rağmen resmi kalkınma yardımlarımızın Gayrisafi Milli Hasılaya oranımız yüzde 0,54 oldu. Türkiye'nin 2014 yılındaki resmi kalkınma yardımı desteği 3 milyar 591 milyon dolar olarak gerçekleşmişti."

Çevik, İstanbul'da Mayıs 2011'de yapılan 4'üncü BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı'nda Türkiye'nin kapsamlı bir "Ekonomik ve Teknik İşbirliği Paketi" açıkladığını ve yardım taahhüdünü her yıl artırdığını hatırlattı.

Yardım taahhüdünün 300 milyon doları yıllık olmak üzere 1,5 milyar dolara çıktığını aktaran Çevik, "Ön veriler, 2015 yılı için EAGÜ'ye 442 milyon dolar tahsis edildiğini gösteriyor." ifadesini kullandı.

Göç ve Suriye'deki gelişmeler

Göç konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çevik, şunları kaydetti:

"Göç, karmaşık bir olgudur ve uluslararası gündemin çok önemli bir ögesi haline gelmiştir. Göç, düzgün yönetilme koşuluyla sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunabilir. Bu bağlamda Suriye vakası dikkat çekicidir. Suriye krizi, 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük insani trajedidir. Komşu ülke olarak bu trajedinin çoklu etkilerini hissediyoruz. Türkiye, korunma ve yardım arayan 2 milyon 700 bin Suriyeliyi, 300 bin de diğer ülkelerden insanları ağırlayan bir komşu ülkedir."

Suriyelilere "geçici koruma" statüsü verilmesi, konaklama ve yiyecek ile sağlık, eğitim ve psiko-sosyal hizmetlerin sağlandığını bildiren Çevik, Ocak 2016'dan itibaren Suriyelilerin Türkiye'de yasal olarak çalışmalarına izin verildiğini belirtti.

Çevik, Türkiye'nin politikasının insani sorumluluk ve uluslararası hukuk olduğunu vurguladı.

İstanbul'un BM kuruluşlarının bölgesel merkezi haline geldiğine işaret eden Çevik, bunun yeni ortaklık ve önemli fırsatlar doğurduğunu dile getirdi.

Büyükelçi Çevik, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi'ne ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Çevik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.

  • Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada
    22:35 Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada

    İstanbul Zeytinburnu'nda maskeli 2 hırsız, park halinde bulunan motosikleti çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 13 Nisan'da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi Modabağ Sokak'ta meydana geldi. İddialara göre, otomobille sokağa gelen maskeli 2 kişi, Emre Ceylan'a ait olan 34 HTH 390 plakalı motosikleti iterek götürdü. Sabah uyandığında motorunun yerinde olmadığını gören Ceylan, güvenlik kamerasından çalındığını anlayınca polis ekiplerine ihbarda bulundu. Polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek hırsızları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu
    22:27 Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu

    Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda bulunan Artuklu Kan Alma Birimine giderek kan bağışında bulundu. Polisler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kan bağışında bulunarak, vatandaşları da duyarlı olmaya davet etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.


Advertisement