Türkiye'nin de Proje Ortağı Olduğu F-35'lere Yoğun İlgi Var - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin de Proje Ortağı Olduğu F-35'lere Yoğun İlgi Var

Türkiye\'nin de Proje Ortağı Olduğu F-35\'lere Yoğun İlgi Var

En önemli parçaları Türk firmaları tarafından üretilen F-35'ler dünyanın tercihi oldu. Avustralya 58, Güney Kore 40 uçak alacak.Kore ve Kanada sırada.

24.04.2014 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin de proje ortağı olduğu F35'ler dünya savunmasının gözdesi oldu... 

Avustralya Hükümeti hava kuvvetlerini yeniden güçlendirme kararı alırken, bu kapsamda 58 adet F35'i filosuna katma kararı verdi. 

Uçakların Avustralya'ya toplam maliyeti 11.6 milyar doları buluyor. İlk uçak 2018 yılında ülkeye gelecek, 2020 yılında ise ilk görevini yerine getirecek. 

AVUSTRALYA 72 ADET ALACAK

Siyasi ve askeri olarak sakin bir coğrafyada bulunan Avustralya'nın toplam uçak sayısı da bu alımlarla blirlikte 72'ye ulaşacak. Hükümet, 2009 yılında da 14 adet F35'in hava kuvvetleri filosuna dahil edilmesini onaylamıştı.

KORE VE KANADA SIRADA 

Projenin ortakları arasında yer alan fakat son birkaç yıldır konuyla ilgili net kararını veremeyen Kanada'nın da artık hükümet içi pazarlıklarda sona geldiği ve 65 uçaklık siparişi bugün yarın verebileceği ifade ediliyor. 

Bunun yanında proje ortağı olmayan Güney Kore de, uçakların teknik özeliklerinin rakiplerine karşı olan avantajlarını göz önünde bulundurarak F-35'te karar kıldığını açıkladı. Buna göre Güney Kore Hükümeti, 40 uçak için toplam 6.8 milyar dolarlık ödeme yapacak. 

F-35'İN ÖZELLİKLERİ

- F-35 müşterek taaruz uçağını, tek pilotla kullanılıyor ve uçağın tek moturu bulunuyor. 

- Uçağın, konvansiyonel (yatay) iniş ve kalkış yapabilen (CTOL), kısa kalkış özelliği bulunan, dikine iniş yapabilen (STOVL) bir yapısı da var. 

- Uçak gemisine inebilen özelliğiyle üç versiyonlu üretimi gerçekleşebiliyor.  

9 ORTAKTAN BİRİ TÜRKİYE

- Projede alt yüklenici olarak Lockheed Martin, Northrop Grumman yer alıyor.

- Projeye dokuz ülke ortak: ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Türkiye, Avustralya, Norveç, Danimarka. 

- Türkiye proje kapsamında 100 adet uçak satın almayı planlıyor.

- Siparişlerin 2015'te başlaması ve ilk uçağın 2017'de Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanıyor.

- Uçakların F16'ların yerine kullanılması hedefleniyor.

TÜRK ŞİRKETLERİN PAYI 7.5 MİLYAR DOLAR

- F35'lerin yapımında Türk şirketlerinin rolü çok büyük. Uçakların en önemli parçası olarak kabul edilen orta gövdenin yanı sıra kompozit parça ve adaptör TAİ tarafından üretiliyor. 

HAVELSAN, Kale ve Mikes de projede üretici olarak yer alıyor. 

Türk şirketlerinin iş hacmi 7,5 milyar dolar seviyesinde. 

Uçaklara gelen her sipariş Türk şirketlerinin iş hacmini de yukarı çekiyor.

Kaynak: Akşam

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin de Proje Ortağı Olduğu F-35'lere Yoğun İlgi Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • yazgan: bizler hep eleştiriyoruz türkiye çok yerlere geldi dahada fazlası gelir inşallah 32 6 Yanıtla
  • batmanlı: Erdoğan olmasaydı bunlar olurmuydu olmazdı olur demeyin dış güçler ülkemi hem ikinci el silahlara muhtaç etmişti askerde bana verdikleri silah benden yaşlıydı ama şimdi herşey var ve yeni Erdoğan yaşasın 27 6 Yanıtla
  • korkmaz: rahmetli başbakanımız Turgut özal ABD ye anjiyo olmaya gitmişti şimdi bizim mahalledeki klinik anjiyo yapıyor :) 26 0 Yanıtla
  • zaza kürt türk: olay çıkaranlar ortalığı yakıp yıkanlar faşistin en koyusudur. ..Kendileri gibi düşünmeyen türk e kürt e tahammülleri bile yoktur... ırkcılık kimseye fayda getirmemiştir..Hakiki kürt müslümandır... zerdüş değildir.. 18 2 Yanıtla
  • ARSLAN: HALA Bunların yapıldıgına inanmayanlar yalancı medyadan yalan haberler öğrenenler; Kalksın İzmire ve Eskişehire gitsin fabrikaları görmek için. Hep lafa bakacagınıza birazcıkta kendi gözünüzle görün... 18 1 Yanıtla
  • ARSLAN: Bizde yok diyenler; bu devletlerin silahlı kuvvetlerinin tercih meselesi, dunyada son teknoloji ucak tank helikopter 1er cins değil. Rusyanın fransanında cok iyi uçakları var. Türkiye F-16yı tercih ediyor bununda sebebleri var. Sebebler TSKda yazılı. Muhalefet olsun diye muhalefet yapmayın. Birşeyi almadan önce gerekli mi ona bakılır. Almak isterse TSK alır. Bu zamana kadar her istediğini aldığı gibi... 9 0 Yanıtla
  • dujvar: Ben çok gittim. guney kürdistanda ıkı devlet var biri soran mıntıksaında diğeri behdinanda bırı ynk digeri kdp bunlar ıkı ayrı parti değil ıkı ayrı devlet halinde mesele ynk nın kendisine baglı 20 bın peşmergesi ve 130 tankı var. kdp nin de aşayı yukarı bu kadar.. kerkuk ve musul da kürt hakimiyeti tam sağlanmış değil.. işin doğrusu petrol gelirleriyle çok hızlı bir yapılaşma var. ama petrol geliri olmasaydı halleri haraptı..zenginlikte çok az bir azınlıkta halk yine fakir ve aynı zamanda tembel. 6 2 Yanıtla
  • zaza ya dımılki demeye başladılar: az da olsa bazı zazalar nasıl zaza bilmem. zazaları asimile etmek isteyenlerin peşine takılmaya başladı...zazayım zazaaa....zazalara kürtsünüz deyip te asimile etme yoluna gitmeyin saygılı olun.zazayım diyorsam zazayımdır. yok sen kürtsün zazalar kürtlerin kolu biraz saygılı olun.sadece artuklu daki bir iki hoca zazalar kürtlerin kolu diyo. tunceli bingöl ve frat üniversitesindeki araştırmacılar da zazalar kürt değil ayrı diyor. bilim adamlarının ne dediği de önemli değil. ben kendimi ne hissediyorsam o. zazayım zazaa. o kadar.... Hatta iranlılar zazaca farscaya hiç benzemiyor ama kürtce farscanın bozulmuş şekli diyorlar.bunu bazı avrupalı dilbilimciler de doğruluyor.farrisiler kürtceyi anlıyor ama zazacayı anlamıyor.med ler zaza.... 1 0 Yanıtla
  • insaflı düşünce: Türkiye de bazıları Son zamanlar bir de roboski olayına soykırım demeye başladılar.Amannn bıktırdınız roboski de roboski. ırktaşlarımızın ölmesine biz de üzüldük. ölenler korucu idi. pkk hem korucuların ölmesi hem de TC nin zor durumda kalması için sınırdan pkk lılar geçiyor diyeyanlış ihbar yaptı. böylece bir taşla iki kuş vurdu. ölen kim korucu. zor durumda kalan kim tc. bu işten rant sağlayan karlı çıkan kim pkk. tün türk ve kürt halkı da bunu böyle biliyor. halk uyumuyor. 1 0 Yanıtla
  • Bursa'da 50 Bin Araçlık Otopark Yatırımı
    10:21 Bursa'da 50 Bin Araçlık Otopark Yatırımı

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşan şehir için çalışmalarını yeni dönemde de sürdüreceklerini belirterek, otopark kapasitesini yapacakları 50 bin araçlık yatırımla üst seviyeye taşıyacaklarını açıkladı.

  • Fildişi Sahilleri ve Gana'da Kakao Üretimi Durduruluyor
    10:11 Fildişi Sahilleri ve Gana'da Kakao Üretimi Durduruluyor

    Fildişi Sahilleri ve Gana'da bulunan büyük kakao fabrikaları, artan tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimlerini kısmaya ya da durdurmaya karar verdi. Bu durum, dünya çapında kakao üretimini ve tedarikini etkileyebilir.

  • BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı
    10:03 BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,18 düşüşle 8.702,35 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 15,77 puan ve yüzde 0,18 değer kaybederek 8.702,35 puana indi. Bankacılık endeksi ve holding endeksi yatay seyretti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,55 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 0,85 ile ticaret oldu. Dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,25 değer kaybıyla 8.718,11 puandan tamamladı. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 seviyelerinin destek, 8.800 ve 9.000 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:54 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,30 liradan, euro ise 35,17 liradan satılmıştı.

  • SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı
    09:49 SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere toplam 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Yapılan düzenleme ile kanser, multipl skleroz, immunosupresan, antibiyotik, kan ürünü ve diyabet ilaçları geri ödeme listesine dahil edildi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor
    09:45 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cuma günü Kayseri'ye gelerek sanayici ve işadamları ile görüşecek. Ayrıca bir dizi program gerçekleştirecek ve iftar programına katılacak.

  • VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı
    09:33 VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,2 artışla azalışla 9.687,25 puandan başladı. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan endeks kontratında 9.600 ve 9.500 seviyelerinin destek, 9.800 ve 9.900 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.


Advertisement